ne düsünülünebilinir ki?
almanya'da büyümüs türklerin acisindan bakarsam, aslinda biz burda bu ayrimciligi cok yakin izleyebiliriz. kendimizde olsun, yada baskalarina yapilan ayrimciliga sahit oldugumuz zaman, yada medya'dan aldigimiz bilgilere göre. Ama ne yazik ki, cogu zaman, dislananlar kendileri de dislamakta hic geri kalmiyor.
Ben sahsen kimin ne oldugunu bastan bilmek istemiyorum, sormam, ve 'senin memleket neresi?' sorusunu sevmeyelerdenim. Kürt, mürt ne olursa olsun, beni ilgilendirmez. Dincileri saygi ile karsilamaya calisirim. Amaaaaaa......malesef, hep ayni olayi sürekli yasarim..mesela.
Benim burda yakinimda bir Kürt-Marketi var (baya büyük ve her ne gerekirse bulunur, taze ekmek ve pide bile firinlarindan cikiyor, corbaci bile acmislar) ilk gidenlerden oldugum icin, baya bi reklaminida yaptim tanidiklara...ama kasaya geldigim zaman para ödemeye, inat edip benimle almanca konusuyorlar, bende türkce devam ediyorum, cünkü almanca onusmak bi garip geliyor o an...ve herseferinde beni sap gibi öyle burakiyorlar. sonra bunu düsünüyorum "ulan gerizekalilar, benim size karsi negatif düsüncelerim olsa, ne mok isim olur burdan alisveris yaparim ki???".
yada...baska ortamda...biri gelir yanima.."sen hangi camide namazini kiliyon?" diye sorar. belki ben bu insanla 15 dakika sohbet etmisimdir, havadan sudan. "ben öyle yerlere takilmiyorum" dedigim zaman, beni ikna etmeye calisip konusmaya devam ettiler mi, busefer kuscak gibi oluyorum, cayimi icmeden mekani terk etmek zorunda kaliyorum.
ve buna benzer olaylari, politika konusunda da yasamisimdir ve ne olursa olsun.
insanlar sürekli karsisindakini kategorize etmeye calisiyor. yani sen hic irkci yada ayirimci olmamaya ugras dur, busefer gene üstüne geliyorlar. Haliyle insan basliyor sacma sapan düsünceler yürütmeye...kürtler busefer ayirimci oluyor, dinciler yobaz, politikacilar fanatik.
Ama ne olursa olsun, ben artik hic birini ciddiye alamiyorum. Dünyayi burak, insanin ufak aile cevresinde sorunlari cözemeyen insanlar masalara cikip dünyayi degistirmeye calisiyorlar...en cok gicik kaptigim bunlardir....
|