Biblo
Bahsettigin örnekler elbetteki abartili. Asiri yobazlik cok kötü (bize göre, cünkü neyin kötü neyin iyi olduguna herkes kendisi icin kendisi karar veriyor)..Ama asiri derece de heryerde yasak olsun demekte dogru degil. Dedigin gibi belki okullardaki egitim cok daha faydali olur camiiden, ya da olmaz - bilinmez-.
Ufacik kizlarda bas örtüsüne gelince. Ibadet ederken kapanmayi gerektiriyorsa bir din en azindan ibadetini yaparken basin kapanmasi gerektigini ögrenen bir cocuk, "bana ne herhangi bir dinden ben yapmiyorum iste" diye inatlasan bir insandan cok daha toleranslidir. Bunlar dindar olmaktan cok adet ve usuldendir. Italyaya gidince de klisiye asiri acik kiyafetlerle girmiyorsun, neden cünkü o dine karsi inancin yoksa bile inananlara karsi bir saygi göstergesidir. Tabii herkes senin benim gibi baska dinlere saygi göstermez. Neden cünkü cahildir, tolere etmesini, diger kültürlere karsi acik olmasini bilmiyordur cünkü sadece TEK yöne bakiyordur, TEK bir bakis acisi vardir. Sadece TEK bir bakis acisi olan, baskalarinin dogrularina saygi duymayan insanlar asil "geisteskrank" olan insanlardir. Müslümanlarda diger dinlerdeki insanlar gibi mükemmel degildirler elbette hatalari var, elbetteki yalnis olduklari, yalnis davrandiklari cok seyler var senin saydigin konular gibi. Fanatikligin normal olmadigini biliyoruz, fanatik müslüman devletlerinin ne kadar perisan bir durumda oldugunuda biliyoruz... Ama dinin TEMEL bilgilerini ögrenmenin fanatiklikle ilgisi yoktur, yeterki ailenin bakis acisi dar olmasin, daha önceki mesajimla da dedigim gibi.
Dinlerin tabii ki genel kültürle ilgisi var

Maria Magdalena karakteri mesela (Friedrich Hebbel), kitabi okulda okuyorsun, analize ederkende karakterin dogus sebebini, yazarin neyden esinlenerek yazdigini vs ögreniyorsun. Es ist eine "biblische Figur" oldugunu ögreniyorsun ama Bibeli okumadigin icin, okulda da din dersine gitmedigin icin bu bilgilerden malesef yoksunsun. Sonradan okunabilir elbette ama cocukken ögrenmenin yerini tutmuyor bence. Ben cocukken kuran ögrendim diyanet camiisinde, dinin temel bilgilerini ögrettiler kuranla birlikte. Simdi bu yasta alipta elime ezberlemem gereken onca sey varken dini sureleri ezberlemek icin vakit ayirmazdim. Cocukken kurani sular seller gibi okuyabildigim halde simdi artik kekemeler gibi okumaya basladim cünkü unuttum okumaya okumaya... Görüyorsunki ne carsafa girdim, tam tersi mini mini giymeyi seviyorum :-P nede asiri yobaz oldum =) Dedigim gibi aile den gelen birsey.
Ben belkide kendimde abartili bir etki yaratmadigindan yola cikarak konuya o kadar sert yaklasmiyorum. Ortasini tutturabildigime inaniyorum. Bunu herkes basaramaz belkide din dersi ve ailelerininde etkisiyle asiri fanatik insanlara dönüsürler... belkide onuda diger dersler gibi locker görürler ve ögrenmekten zevk alirlar. Herkes farkli algilar kimbilir? Yinede ben 45 dakikalik din bilgisi dersinin kisileri hayatlarini etkileyebilecegini düsünmüyorum.
Camiide din dersine gelince. Diyanet olmasi önemli. Milli Görüs, Nurcular, Süleymancilar vs vs gibi dini bölük bölük etmis gruplardan uzak durmali. Onlar gercektende beyin yikiyorlar bana göre.