Zitat:
Zitat von babaeskili
gözüm sen osmanliyi nereden okudun bilmiyorum ama osmanliyi yanlis tanitmislar sana. osmanli board köselerinde elestirilebilecek bir konu basligi olamaz, bilhassa bizim gibi birkac capulcu bu tartismayi yapamaz. ac ilber ortaylinin kitaplarini, cevir cevir oku. haa, hep pozitifmiydi osmanli, ha$a gözden kacmayan bazi carpikliklarda vardi. hangi hükümdarlik kusursuzduki? zaten kusursuz olmasi icin insan haricinde bir varlik tarafindan yönetilmesi lazim, buda imkansiz.
ama sende haklisin. rumuzun altinda bir anlam yatiyor. gören bilir diyosun. yani gördügünü biliyosun ama dogruyumu, yanlisimi biliyosun orasini bilmiyosun.
aslinda cok basit. ikimizin arasindaki fark, sen cagdas düsünen bir yenilikcisin, ben ise cagdas düsünen bir gelenekci.
>>fikri savunmasanda saygi göster<<
|
Babaeskili forumdasim
Sahis olarak senin neseli yapini seviyorum. Saygiya gelince de ben her fikirin cekinmeden söylenmesinden yanayim. Fikirilerine karsi bile olsam onlari söylemen icin her hakki sana tanirim ve tanitiririm. Fikir özgülügünün temelide budur zaten.
Osmanli'ya gelince, bendeniz 3 siniftan tut Abitur'a kadar türkce, din ve tarih dersi görmüs birisiyim. Osmanli'nin hakkinda bana herseyi sorabilirisin. Ama Istanbul'u kim feth etti, Kosova meydan muharebesi, 1. Viyena seferi, 2. Viyena seferi, Kara Mustafa Pasa, Sokullu Mehmet Pasa, Lale Devri gibi sorular sorarsan zorlanabilirim
Benim Türkce ögretmenim bir Türk tarihi hayraniydi ve bunu bize asilamaya calisti.
Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye tarihte yerini almistir. Osmanli benim icin Türklerin tarihte kurdugu 17 devletten bir tanesidir. Bir tartismayalimda kim tartisacak Osmanli Imparatorlugunu?
Tarih insanlarin kimi zaman övünc kaynagidir, bir nevi bende öyle görüyorum, ama tarihten ders cikarmayi yegliyorum. Dersimizi almis olmamiz lazim. Fazlasi ezber olur, o da papaganliktir. Osmanli'nin torunlarindan gelenler Cumhuriyet cocugudur artik.
Bu siir Osmanli zamaninda yazilmis. Okursak bir nevi o zamanin halini anlamis oluruz...
Yedi iklim dört köşeyi dolandım
Meğer düna her tarafta bir imiş
Ben dünyayı Al'Osman'ın sanırdım
Meğer dünya dört sultanlık yerimiş
İrili ufaklı insan p.. oldu
Onlar doğdu geçinmesi güç oldu
Altı arap atlı $ahbaz nic'oldu
Mamur sandım yalan dünya çürümüş
Okuttuğun tutmaz oldu alimler
Kalktı da kitaplar arttı zulümler
Terlemeden mal kazanan zalimler
Can verirken soluması zor imiş