Türban imzacılarına 301 çağrısı
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, "türbana serbestlik" isteyen aydınları 301 için başlattıkları kampanyaya destek vermeye çağırdı
28/02/2008 (990 kişi okudu)
RADİKAL - İSTANBUL - Üniversite Öğretim Üyleri Derneği, üniversitedeki başörtüsü yasağının kalkmasını savunan aydın va akademisyenleri Türk Ceza Kanunu"nun (TC) 301. maddesinin değiştirilmesine de destek vermeye çağırdı.
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, geçtiğimiz aylarda TCK"nın "Türklüğü aşağılamayı" suç sayan 301. maddesinin kaldırılması için imza kampanyası başlatmıştı. Kampanyayı şu anda Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği sürdürüyor.
Prof. Dr. Binnaz Toprak, Prof. Dr. Kemal Kirişçi, Prof. Dr. Baskın Oran gibi isimlerin de desteklediği "301"e hayır" bildirisine şu ana kadar 319 öğretim üyesi imza atmış bulunuyor. "Özgürlükçü gerekçelerle", türbanın üniversitede serbest bırakılmasını isteyen bildiriye ise 1300"den fazla akademisyen imza attı.
Türbana özgürlük isteyen bildiriye imza koyan aydınları kendi kampanyalarına destek vermeye çağıran Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere şu mesajları verdi:
Sadece Türklere özgü bir madde: Türban üzerinden özgürlük mücadelesi yapılmasını tamamen göstermelik olarak görüyoruz. Eğer insanlar samimi ise AKP samimi ise 301. madde kalkmalı. Tamamiyle Türklere özgü bir madde. Ermeniye, Yahudiye hakaret edersin bunlara bir şey denmiyor.
Öncelik türban değil 301 olmalıydı: Daha geçen gün Hrant Dink"in davasında ailesine hakaret ettiler. Ancak buna karşı bir şey olmuyor. Hükümetin samimiyetsizliği var. Beş yıldır iktidardalar, 301. maddeyle ilgili bir şey yapılmadı. Öncelik TCK"nın 301. maddesinin kaldırılması olmalıydı ama öncelik türban oldu. Onu da çözümsüzlüğe getirdiler. Başta özgürlükleri savunan AKP olmak üzere, CHP, DSP, DTP ve bağımsız milletvekillerine 301. maddenin tamamen kaldırılması gerektiğini bir kez daha önemle hatırlatıyoruz.
Zorunlu din dersi kalkmalı: Alevilerin özgürce ibadet edecekleri yerler yok. Zorunlu din derslerinin mutlaka kaldırılması gerekiyor. Herkesin özgürce kendi dinini öğrenebilmesi için dinlere göre seçmeli dersler konulmalı. Küçük çocukların başları örtülüyor. 18 yaşına kadar kız çocuklarının başlarını örtmesi yasaklanmalı.
İmam-hatipe kız öğrenci alınmasın: İmam-hatip liseleri gerçek birer meslek lisesi haline getirilmeli. Kız öğrenciler alınmamalı, alınıyorsa da başları örtülmemeli. 301"den sonra da tüm bu özgürlüklerin sağlanmasını istiyoruz.
Metne imza atmak isteyenlerin, derneğin 301kalksin@univder.org adresine "destekliyorum, imzamı atıyorum" mesajını göndermeleri yeterli.
AKP oyalıyor mu?
Hükümet, birçok defa "301 en kısa sürede değişecek" dedi. Adalet Bakanlığı"nın hazırladığı değişiklik önerisi de Başbakan Erdoğan"a sunulmuş halde. Adalet Bakanı Mahmet Ali Şahin, düzenlemenin yasa teklifi olarak Meclis gündemine geleceğini de söyledi. Ancak şu ana kadar somut adım atılmadı.
<a href="redirect.jsp?url=http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=248726" target="_blank">http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=248726</a>
|