Türban geldi, baski artacak
Zweiter Bericht des Menschenrechtskommission des türkischen Parlaments.
Ausschnitt dem Kommission-Bericht:
[..]Ali KUL Çok Programlı Lisesi birinci sınıf öğrencisi BK’nın bir öğretmen tarafından (ZY) mezhebe dayalı ayrımcılığa uğratıldığı; dövüldüğü, tehdit edildiği ve notlarının düşük verildiği iddia edilmiştir.
BK’nın babası başvurucu Ziram KUL’un Komisyonumuza gönderdiği dilekçede; öğretmen ZY’nin Ramazan ayında sınıfa geldiğinde bir şeyler yiyen bir kız öğrenciyi görmesi üzerine bu öğrenciye “sen oruç tutmuyor musun?” şeklinde bir soru sorduğu, kız öğrencinin “hastayım, oruç tutamadım” şeklinde yanıt verdiği ve bundan sonra öğretmenin sınıfa dönerek “bu sınıfta Alevi var mı?” şeklinde bir soru sorduğu; başvurucunun oğlu BK’nın da ayağa kalkarak “ben Aleviyim hocam” dediği belirtilmiştir. Bundan sonra, öğretmenin BK’ya “sen nerelisin, sen de mi tutmuyorsun?” şeklinde karşılık verdiği ve daha sonra “senin benden çekeceğin var” dediği ve bu sözlere karşı BK’nın “ben size ne yaptım hocam” şeklinde karşılık vermesinden sonra öğretmenin BK’ya tekme attığı ve bu olaydan sonra aynı öğretmenin BK’yı değişik zamanlarda tartakladığı ve notunu düşük tuttuğu da iddialar arasındadır.
|