birincisi
ben pkk nin veya kürtlerin temcilcisiymisim tarzi yaklasimini birak..böyle bir algilaman varsa bir gözden gecir..ben disardan ücüncü bir sahis tarafsizligiyla olaylari mümkün mertebe aklim yettigince objektiv analiz etmeye calisiyorum ve benim dediklerimin benzerini türkiyede söyleyen onlarca yazar cizer aydin var...
ikincisi konu disina cikmiyorum..söylediklerimin hepsi konu icinde daldan dala atliyor gibi görünsem de hep konu icindeyim..eger devlet toplum iliskileri normallesse, olmasi gerektigi gibi olsa, kürtlerin problemlerinin %50 ortadan kalkacagini demeye calisorum ve bizim ülkemizde normal karsiladigimiz, esyanin tabiati misali tartismasiz dogru kabul ettigimiz seylerin cogunun dogru olmadigini izah etmek icin böyle surdan burdan örnek veriyorum...
neyse fazla teori yapmadan ben de kendi capimca bir cözüm yolu, eylem haritasi tespit edip tartismaya son verecegim: sorunun % 50 sinin bu sekilde cözülecegini söyledim, geriye kalan yüzde ellinin ise %20 si kürtlerin asiret feodal tarzi gerici geleneklerinden kaynaklanip kendilerinin halletmesi gereken seyler..geriye kalan % 30 da ise ne türkiye cumhuriyeti devletinin, ne de kürtlerin kendilerinin sucu var.. kürt ayri bir anadiliyle doguyor ve bunda kendi sucu yok..sorun evrensel ve sadece türkiyenin sorunu da degil, irakin, iranin kürtlerin yasadigi yerleri kapsayan uluslarasi bir sorun..
malum osmanli ümmetcilige dayali idi. millet anlayisi yoktu..osmanli parcalaninca anadoluda var olan toplumlardan bir yeni bir devlet kuruldu..bu devlet milli kimlige, türklüge dayali ulusal bir devlet oldu..lazi cerkezi pomaki falan bu kimlige entegre oldular ama kürtlerde sorun oldu..cünkü kürtler cografi olarak daha kalabalik bir bölgede ve daha yogun olarak yasadiklari icin, farkli dilleri falan entegre veya asile olmalarini önledi..
cözüm: türkiyede ki kürtler ne kadar entegre olamasa, türklesemese de(kaldi ki türklesmeleri de gerekmiyor) irak, iran kürtleri gibi de degiller..irak, iran kürtleri bir nevi otonom yasadiklari icin onlarda ulusal olarak ayri olma bilinci hep vardi..türkiyede ki kürtlerin ise önemli kismi türkiye toplumuna karisti, batiya gitti..
80 lerden sonra apo pkk derken catisma ortami cok sey degisti..her iki tarafta da yanlis politikalar sonucu milliyetcilik yükseldi, konflikt derinlesti..ve böyle giderse iyilesemez bir kangrene dönüsecek..ne yapilabilir? benim tahminim, eger türkiye cumhuriyeti kendi eliyle türkiye topraklari icinde ayri bir kürdistan devleti kursa bile kürtlerin büyük cogunlugunun gitmeyecegi ve türkiye sinirlari icinde kalacagidir..
bir taraftan pkk ve her tür siddet ve terörü uygulayan, onu öven ve destekleyenlere karsi etkin bir mücadale verilmeli ve diger yandan pkk nin kürtler arasinda neden sempati aldigi ve taraftar buldugu arastirilip bu sebeblerin ortadan kaldirilmasi lazim..dilsel ve kültürel haklari korkmadan vermek..iki tarafinda milliyetciligini önlemek..buna ragmen kürtlerden milliyetciulik yapip ayri devlet isterum diyen olursa o zaman barzaniye postalamak..
Diyarbakir valisinin görüslerini oku..ich verweise ich auf ihn..onun cözüm icin görüslerine oldugu gibi katiliyorum..
|