Einzelnen Beitrag anzeigen
Alt 30.10.2005, 08:07
Benutzerbild von halitpasa75
halitpasa75 halitpasa75 ist offline
Neuer Benutzer

Standard o.T.

Hermann Hesse, üzerinde olusturulan baskilardan degil, ailevi sorunlarindan dolayi kisa bir süre sanatoryumda tedavi görmüstür.

Thomas Mann pek aykiri birisi degildi. En ünlü romani kuskusuz "Buddenbroks". Thomas Mann muhafazakar bir yazardi. En aykiri yönü, alman milletini topluca Nazi döneminden sorumlu tutmasi.

Günter Grass birlesmeye karsi cikmamistir. Acelacele bir birlesmeye karsi cikmistir. Iki ülkenin ve iki toplumun yavas yavas bütünlesmesini istemistir.

Heinrich Böll 1985 yilinda öldü. Almanya"nin birlesmesi hakkinda fikir yürütmesi olanaksizdi.

Peter Weiss Nazilerden kacip Isvec"e yerlesti ve Isvec vatandasi oldu. Unutmayalim, bugün ki Almanya"da, Nazilere mesafeli duran herkes takdir görür.

Acaba alman okullarinda kac tane "Nazi Edebiyatci" - ki öyle "edebiyatcilar" vardir - ders olarak veriliyor?
Hicbir toplum edebiyatcisini yahut herhangi bir sanatcisini sadece sanatiyla degerlendirmez. Bugün Nietzsche büyük bir filozof oldugu herkes tarafindan kabul görür, ancak irkci düsüncelere sahip oldugu daima degerlendirmeye katilir ve bundan dolayi elestirilir. Baska bir örnek antisemit olan Richard Wagner"dir.

Orhan Pamuk yazardir. Bir kac romani var. Aralarinda hosuma gidenler var (Sessiz Ev ve Beyaz Kale gibi) ve pek begenmediklerim var (digerleri; son Istanbul hatirati haric, cünkü bir tek o kitabi okumadim; Kar yeterince tepemi attirmisti).

Orhan Pamuk edebiyatci.
Orhan Pamuk bir türk edebiyatcisidir.
Orhan Pamuk para ve söhret düskünü bir türk edebiyatcisidir.
Mesele bu.

Orhan Pamuk kendi söhreti icin gözünü kirpmadan milletini ve milli degerlerimizi satmaya hazir bir insan oldugunu düsünüyorum. Orhan Pamuk"u degerlendirirken bunlari göz ardi etmemiz mümkün degil.

Ben Pamuk"a olusan tepkileri genel baglamda yadirgamiyorum hatta ben de tepkiliyim.
Ancak toplumun ikiyüzlü tutumundan dolayi olusan tepkileri dogru bulmuyorum.

Bugün Pamuk"u medyanin gaziyla linc etmek isteyenlere su suali sormak istiyorum. Acaba Pamuk tek mi?
Diger sanatcilarimiza ve siyasetcilerimize ayni tepkiyi gösteriyormuyuz? Pamuk disinda herkes cok mu vatanperver ve milli degerlerimize sadik?
Tugba Özay bir kacak ile basiliyor.
Ibrahim Tatlises"in adi her türlü örgütlü sucta aniliyor.
Altanlar, Candar, Barlas, Ilicak vs. her gün milletimize karsi cephe aliyor.
TBMM"de bilmem kac milletvekili ve bakanin suc dosyasi beklemekte.
RTE ülkeyi pazarliyor. Ermeni soykirim iddialari hakkinda, bu konunun tartisabilinecegini savunuyor ve bunun icin acik ve net bir bicimde yargiya müdahale ediyor. Devletin bir "Kürt Sorunu" oldugunu iddia edip bölgede büyük haksizliklar (devlet tarafindan!) yapildigini söylüyor, kisaca Pamuk"un söylediklerinin benzerini, sadece biraz daha kapali bir sekilde söylüyor.
Daha onlarca örnek var.
Buna ragmen ne oluyor?
Tepki nerede? Yok.
Medya nerede? Yok.
Savcilar nerede? Yok.
Bize illa medya gazi gerekiyor.

Bunlari gözönünde bulundurarak Pamuk"a olusan tepkileri haksiz buluyorum, cünkü herkese esit davranmamiz gerektigine inaniyorum.
Pamuk yapinca "sallandirin iti", RTE yapinca "cesaretinden dolayi ayakta alkislayin".

Bu dogru degil.