Einzelnen Beitrag anzeigen
Alt 21.10.2005, 21:47
Benutzerbild von peren
peren peren ist offline
Neuer Benutzer

Standard Maalesef

Sagol, bu sekilde benim daha öncede polemik olarak nitelendirdigim konulari kanitliyoruz yavas, yavas.
Demek evrensel olan kitabi 6 milyar insan bu sekilde anlayacak. Alacagiz elimize ve her bir kelimeyi acaba nasil anlasak Alpinin hosuna gider diyecegiz öylemi? Her sureyi senin yaptiginin gibi tek tek ele alacagiz, bir kelimenin yüzlerce aciklamasini bulacagiz. Peki burda ben "dövün" diyorum sen haricten gazel. Kim dogru tercümenin hangisi oldugunu belirleyecek? Yoksa bu hak tercüme edenemi verilmis. Simdi yavas, yavas Süleymancilar, Fetullahcilar, Nurcular, Karpuzcular nerden türüyor anladim. Bak arkadasim kücük bir örnek sana: Zamaninda latince ögrenirken Cesari kendi dilimize cevirirdik anlamak icin (bu sekilde, yani bütün cesar tercüme edildiginde "großes latinum" elde edilir). Bilindigi üzere latince "ölü bir dil" olarak adlandirilir, konusulmaz tercümesi bir o kadar zor olabiliyor. O zamanlar bir cümlenin anlaminda bazen saatler gecirdigimizi hatirlarim. Kesinlikle arapcanin tercümesinin kolay olmadigini ve bir kelimenin yüzlerce aciklanmasi olabilecegini kabul ediyorum. Ama evrensellik bu degildir. Asil konuyu bana kalirsa cokdan anladin ama anlamamizlakdan geliyor ve konuyu sapitiyorsun. Insanlarin tercümesine birakilmis bir din kitabi asla amacina ulasamaz. Insanlar her zaman, ama her zaman ilk tercüme olarak kendi alistiklari kelimeleri kullanirlar tercümede. Dolayisiyla binlerce tercüme benim buraya yazdigim sekilde yansimistir.
Üzgünüm yazdiklarinin cogunu okumadim, es ist nicht praktikabel, es ist nicht nachvollziehbar, es ist nicht verständlich. Senden bir ricada bulunuyorum, suraya sayfalarca kopyeler yerine herkesin anlayabilecegi bir kac cümle ile ne düsündügünü ve bu kanita nasil ulastigini yazarmisin?
Bunun haricinde yüz yillarca Kuran sadece arapca okunmus ve okutulmusutur. Halen daha türkce okunmasi Türkiyede tartisma konusudur. Böyle bir ortamda bana gelip nasil "ben hadisi serif, tafsir, tercüme" tanimam, sadece Kuran tanirim diyorsun? Arapcami biliyorsun? Diyelim sen biliyorsun, Türkiyede kac insan arapca biliyor? Kac insan Kurani Allahin gönderdigi dilde anliyor? Yoksa Allah insanlara Kuranin bir yerinde "Arapca ögrenin, ögrenmezseniz yanlis tercümelere tabii tutulur, Kurani yanlis anlarsiniz" diyorda bizmi okumadik? Umarim bu kadar izah dan sonra gercek Islam problemlerinden birini anlamissindir.