YAZIK YA YAZIK!!!! ERMENI MEZALIMI
HALA BITMEDI!
Manukyan da halka açılıyor
Türkiye"de genelev patroniçesi olarak adını duyuran ve daha sonra verdiği vergilerle üst üste altı yıl vergi rekortmeni olan Matild Manukyan şimdi de turizm ve sanayi şirketlerini halka açmaya hazırlanıyor.
Manukyan"ın Alanya"da bulunan dört oteli ile M & M Tekstil ve Ambalaj Sanayi şirketini halka arz için öngördüğü tarih ise 2001 yılı başı. Manukyan, bu süre içinde şirketlerinin yeni organizasyon planlarını tamamlayacak.
Bu amaçla Antalya çevresinde aralarında Bilyon, Happy Elegan"ın da bulunduğu beş otel ve İstanbul"daki cafe-bar işletmesi tek bir turizm şirketi çatısı altında toplanırken, M & M tekstil ve ambalaj şirketleri yeniden yapılandırılacak.
Manukyan, bu şirketleri yeniden yapılandırıken yatırımlarla kapasitelerini artırmayı planlıyor. Beşinci otelinin de kısa bir süre önce Alanya"da hizmete girdiğini açıklayan Manukyan, "Yabancı turistlerin sadece yaz başlarken değil kışın da tercih ettikleri Alanya"da turizm işini daha da geliştirmeyi düşünüyorum. Yabancı turistlerin çoğunluğu dört mevsim yaşayan ülkemize severek geliyorlar. Hem bu ekonomimize de faydalı" dedi.
Manukyan, tekstil ve ambalaj üretimini daha kaliteli hale getirmeyi amaçladıklarını belirtti.
700 evi var
Şu anda 700 dairesi 70 işhanı beş oteli iki fabrikası ve birçok arazisi bulunan Manukyan, bu yıl İstanbul vergi sıralamasında 85. oldu.
Daha önce verdiği vergilerle çeşitli plaket ve madalyalar alan Manukyan bu yıl 272 milyar lira vergi verecek.
Terziydi patroniçe oldu
1914 doğumlu Matild Manukyan İstanbullu aristokrat bir ermeni ailesinin kızı. Notre Dame de Sion"u bitiren ve iş hayatına sosyete terziliği ile başlayan Manukyan, eşinin ölümünün ardından oğluyla tek başna kaldı. Manukyan, açtığı atölyede kıyafet dikerek para kazandı. Karaköy"de babasına ait binaları genelev işletmecisine kiraya veren Manukyan, buradan alacağı kira gelirini ödeyemeyen kiracısı yüzünden geneleve ortak oldu. Önce evsahibeliği ile bu işe başlayan Manukyan"ın yıllar içinde işlettiği genelev sayısı 14"ü buldu.
Türkiye"nin genelev patroniçesi olarak kabul edilen Manukyan, bombalı ve bıçaklı saldırılara uğradı.
Genelev işletmeciğinden kazandığı parayla sayısız daire, işhanı ve arazisi bulunan Manukyan, üst üste vergi rekortmeni oldu. Manukyan şimdi, hakkında yazılan yazıları, aldığı plaket ve beratları sergileyeceği M & M adlı bir müze kurdu. Hiçbir hizmeti reklam olsun diye yapmadığını söyleyen Manuyan, "Müzemde, yazılarında beni konuk eden basın mensuplarımızın yazıları, karikatürleri, eğitim ve sağlık için toplum yararına olan hizmetlerimin karşılığında aldığım plaket ve takdir beratları bulunacak. Tüm bunları arşivlerde değil, layık oldukları şekilde yaşatmayı kutsal görevim kabul ediyorum. Bu nedenle basın müzesi kurmaya karar verdim"dedi.
Yatırımcılar ne diyor?
Görüşlerini aldığımız borsacılar yatırımcının bir senedi alırken şirketin finansal tablolarına baktığını gelecekteki beklentilerini gözönüne aldığını ve kağıdın temel ve tekniğine göre alım veya satım kararı verdiklerini söylüyorlar. Yatırım yaparken idreolojik bir takım yaklaşımların da olabileceğini söyleyen bosacılar örnek olarak islami sermayenin bira şirketlerine yatırım yapmamasını gösteriyorlar. Genelevlerini kapatıp sanayiye adım atan Manukyan"ın şirketinin borsaya gelmesi durumunda yatırımcının hisselere nasıl bir talep göstereceği şimdiden merak konusu.
MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu:
Burası Türkiye. Ne zaman ne yapılacağı belli olmuyor. Borsa yatırımcıları kağıtları satın alırken, arkasında kimin olduğu konusunda genellikle bilgi sahibi değiller. Birebir isimler lanse edilmiyor. Kağıtlar, şirketin arkasında kim olduğu bilinmediği sürece alınabilir. Kabul edilmeyecek bir iş yaptığı için bilinerek alıcı bulacağını tahmin etmiyorum. Ben olsaydım, üstüne para da verselerdi almazdım.
<a href="redirect.jsp?url=http://www.milliyet.com.tr/2000/05/21/ekonomi/eko04.html
" target="_blank">http://www.milliyet.com.tr/2000/05/21/ekonomi/eko04.html
</a>
|