Einzelnen Beitrag anzeigen
Alt 04.07.2005, 10:24
Benutzerbild von donpepelino
donpepelino donpepelino ist offline
Neuer Benutzer

Standard UNUTTUN MU BAYKAL

TBMM"nin 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu"nda yaptığı değişikliği "Kadrolaşmanın çok ötesinde bir şey, gelecekte Yargıtay"ı ve Anayasa Mahkemesi"ni ele geçirme planı" olarak değerlendiren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bir çifte standarta daha imza attı.
Hakimler ve Savcılar Kanunu"nda yapılan değişiklikeri rejim tartışmasına dönüştüren Baykal, "Hükümetten 5 bin kişilik kadro çıkarttım. Bu kadroları örgütüme vermeyip de MHP"ye ve RP"ye mi verseydim?" açıklamasını yapan Adalet eski Bakanı Mehmet Moğultay"a genel başkanlık yaptığını unutmuş gibi görünüyor.
MOĞULTAY KADROLAŞIRKEN NERDEYDİN?
CHP"nin 9 Eylül 1995 tarihinde gerçekleştirilen 27. Olağan Kurultayı"nda Genel Başkanlık koltuğuna oturan Baykal, 28 Temmuz 1994 ile 6 Ekim 1995 tarihleri arasında Adalet Bakanlığı yapan Mehmet Moğultay"ın kadrolaştığını açıklamasına rağmen sessiz kalmıştı.
50. Hükümet"in Adalet Bakanı Mehmet Moğultay, "Seyfi Oktay ve benim dönemimde de iki bin hakim aldık. Bu aldığımız kadrolar, ileride yeşerecek demokrat insanlardır. Yaptığım suçsa, bu suçu işlemeye devam edeceğim. Ben yılmayacağım, bu makamı da terk etmeyeceğim" diyerek devlet içinde kadrolaştıklarını itiraf etmişti. Moğultay"ın kadrolaştığı bakanlık döneminde Baykal da CHP"nin genel başkanı sıfatını taşıyordu. SHP"nin 18 Şubat 1995"te CHP"ye katılmasıyla Baykal, hükümette görev almasa da alınan kararlarda hep etkili oldu.
BAYKAL, CHP AHLAKINI BIRAKMIYOR
CHP"nin kadrolaşmasına genel başkanı olarak ses çıkarmayan Baykal"ın Hakimler ve Savcılar Kanunu"nda yapılan değişikliği "Şimdi mülakatla 4 bin yeni hakim alacaklar. Bunu, iktidarın talimatını uygulayacak bürokratlar yapacak. Önceden hazırlanmış listeleri, mülakat sonucu diye sunacaklar. Bunlar da hakim olacak. İşte bu bir çürümedir. Yargıtay koridorlarında AKP kontenjanından üye atanması söylentileri dolaşıyor. Türkiye İslâmi devlet modeline dönüştürülmek isteniyor. Bu yapılanlar klasik iktidar kadrolaşmasının çok ötesinde bir şey; gelecekte Yargıtay"ı ve Anayasa Mahkemesi"ni ele geçirme planı. Yarın Yargıtay, Anayasa Mahkemesi şimdi alınacak olan bu hakimlerden oluşacak" sözleriyle eleştirmesi dikkat çekti.
DÜN DE GÜNDEME GETİRDİ
Bu arada; CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümet ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın devletle toplumu karşı karşıya getirerek bir çatışma ortamı oluşturmaya çalıştığını öne sürerek, buna devletten önce milletin karşı çıkacağını iddia etti. Baykal, CHP grup başkanvekilleri ve bazı milletvekilleri ile birlikte TBMM bahçesinde kahvaltılı basın toplantısı düzenleyerek yasama yılını değerlendirdi.
Bu yasama yılının sıradan bir yasama yılı olarak geçtiğini ve Türkiye"nin önünü açacak temel reformların hiçbirisinin gerçekleştirilemediğini savunan Baykal, parlamentonun ""hükümetin yönlendirdiği bir parlamento kimliğine büründüğünü"" söyledi. Baykal, özetle şunları söyledi:
¥ "Bu hükümet ve sayın Başbakan maalesef devletle toplumu karşı karşıya getirmeye çalışıyor."
¥ "Hükümet bilsin ki saman altından su yürütmesine izin vermeyeceğiz, açıktan suyu nereden, nasıl götürecekse çıksın söylesin."
¥ "İktidarın maskesini indireceğiz, bilsin ki bu yaptıklarının karşısında devlet değil, devletten önce halk, toplum ve bu millet yer alacaktır."
¥ "İktidar ya bu tutumundan vazgeçecek ya da bu yolda devam edecek. Biz bu uyarılarımızı yapmaya devam edeceğiz, ama iktidar dikkate almazsa bu tutumunun bedelini ödeyecektir."
¥ "Birileri saman altından su yürütmeye kalkışırken biz helva dövücüsünün, hık deyicisi olmayacağız."
Adalet Bakanlığı"na, 4 bin hakim alınacağını ve bu alımları Adalet Bakanlığı"nın bürokratlarının yapacağını belirten Baykal, bu yöntemin yanlış olduğunu ve kendilerinin de bu tespiti halkla paylaşmaya çalıştığını belirtti. Baykal, ""Biz bunu söyleyeceğiz. Söylediğimiz zaman, Başbakan ileri geri konuşacak, boş konuşacak, ortaya atılan iddiaların hiçbirisine cevap vermeyecek ve biz de bunu geçelim diyeceğiz. Öyle mi? Peki bu iddialar ne olacak, unutacağız mı bunları?"" diye sordu.
Bu konuları parti çıkarı ya da oy hesabı ile gündeme getirmediklerini vurgulayan Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
""Bu konular, benim iyi niyetli masum vatandaşlarımızın bilmesini istediğim olaylar. Yarın yargıda karşınıza çıkacak olayların nereden geldiğini bugünden bilesiniz diye söylüyorum bunları. Bunlara birlikte engel olalım diye söylüyorum."
Baykal"ın, bu sözleri sarfederken, genel başkanı olduğu Moğultay"ın "ideolojik kadrolaşmaları"nı yine hatırlamazdan gelmesi dikkat çekti.

<a href="redirect.jsp?url=http://www.vakit.com.tr/detail.asp?id=14086" target="_blank">http://www.vakit.com.tr/detail.asp?id=14086</a>