Kuran ve Hadis isiginda
42:15 - Ey Muhammed! İşte bunun için insanları tevhide davet et ve sana emredildiği gibi dosdoğru ol. Onların keyiflerine uyma ve de ki: "Ben Allah"ın kitaptan indirdiğine inandım ve bana aranızda adaleti gerçekleştirmem emredildi. Allah bizim de rabbimiz sizin de Rabbinizdir. Bizim yaptıklarımız bize, sizin yaptıklarınız da size aittir. Sizinle bizim aramızda hiçbir tartışmaya yer yoktur. Allah hepimizi biraraya toplayacaktır. Dönüş yalnız O"nadır.
7:131 - Fakat kendilerine iyilik geldiği zaman, işte bu bizim hakkımızdır, dediler, başlarına bir kötülük gelince de, işte bu Musa ile yanındakilerin uğursuzluğu yüzünden, dediler. İyi bilin ki, onların uğursuzluğu Allah katındandır. Lâkin çoğu bunu bilmezler.
3:32 - De ki, Allah"a ve Peygamber"e itaat edin! Eğer aksine giderlerse, şüphe yok ki Allah kâfirleri sevmez.
3:132 - Allah ve Peygambere itaat edin ki, size de merhamet edilsin.
4:13 - İşte bütün bu hükümler, Allah"ın koyduğu hükümler ve çizdiği sınırlardır. Kim Allah"a ve Peygamberine itâat ederse Allah onu altlarından ırmaklar akan cennetlere koyar. Onlar, orada ebedî olarak kalacaklardır. İşte büyük kurtuluş budur.
14- Kim de Allah"a ve Peygamberine isyan eder ve Allah"ın koyduğu sınırları aşarsa Allah onu da ebedî kalacağı cehennem ateşine koyar. Onun için alçaltıcı bir azab vardır.
4:59 - Ey iman edenler! Allah"a itaat edin, Peygambere de itaat edin ve sizden olan emir sahibine de itaat edin. Eğer herhangi bir şeyde anlaşmazlığa düşerseniz; Allah"a ve ahiret gününe gerçekten inanıyorsanız, onu Allah ve Resulüne arz edin. Bu, daha iyidir ve sonuç bakımından da daha güzeldir.
4:64 - Biz hangi peygamberi gönderdikse, sırf Allah"ın izni ile itaat edilmek üzere gönderdik. Eğer onlar kendilerine zulmettikleri zaman sana gelseler de Allah"tan günahlarının bağışlanmasını dileselerdi ve Resul de onların bağışlanmasını dileseydi, elbette Allah"ı affedici, merhametli bulurlardı.
4:69 - Kim Allah"a ve Peygambere itaat ederse işte onlar, Allah"ın kendilerine nimet verdiği peygamberlerle, sıddıklarla, şehidlerle, iyilerle birliktedir. Bunlar ne güzel arkadaştır!
8:20 - Ey iman edenler, Allah"a ve Resulü"ne itaat edin. İşitip durduğunuz halde onun emirlerinden yüz çevirmeyin!
9:71 - Erkek ve kadın bütün müminler birbirlerinin dostları ve velileridirler. İyiliği emrederler, kötülükten vazgeçirirler, namazı kılarlar, zekâtı verirler, Allah"a ve Resulüne itaat ederler. İşte bunları Allah rahmetiyle yarlığayacaktır. Çünkü Allah azîzdir, hakîmdir.
24:47 - Bir de "Allah"a ve Resulüne inandık ve itaat ettik" diyorlar da, sonra bunun arkasından yan çiziyorlar; bunlar mümin değillerdir.
24:51 - Aralarında hüküm vermesi için Allah"a ve Resulüne davet edildiklerinde müminlerin sözü ancak "işittik ve itaat ettik" demeleridir. İşte bunlar asıl kurtuluşa erenlerdir.
24:54 - De ki: Allah"a itaat edin; Peygambere de itaat edin. Eğer yüz çevirirseniz şunu bilin ki, Peygamberin sorumluluğu kendine yüklenen, sizin sorumluğunuz da size yüklenendir. Eğer ona itaat ederseniz, doğru yolu bulmuş olursunuz. Peygambere düşen, sadece açık açık duyurmaktır.
24:56 - Hem namazı kılın, zekatı verin ve peygambere itaat edin ki rahmete eresiniz.
24:62 - Müminler ancak, Allah"a ve Resülüne gönülden inanmış kimselerdir. Onlar o Peygamber ile birlikte sosyal bir işle meşgul iken ondan izin istemedikçe bırakıp gitmezler. (Resulüm!) Şu senden izin isteyenler, hakikaten Allah"a ve Resulüne iman etmiş kimselerdir. Öyle ise, bazı işleri için senden izin istediklerinde, sen de onlardan dilediğine izin ver; onlar için Allah"tan bağış dile; çünkü Allah mağfiret edicidir, merhametlidir.
24:63 - (Ey müminler!) Peygamberin davetini, aranızdan bazınızın bazınıza daveti gibi zannetmeyin. İçinizden, birini siper ederek sıvışıp gidenleri muhakkak ki Allah bilmektedir. Bu sebeple, O"nun emrine aykırı davrananlar, başlarına bir bela gelmesinden veya kendilerine çok elemli bir azap isabet etmesinden sakınsınlar.
26:108 - "Gelin artık, Allah"tan korkun ve bana itaat edin."
26:110 - "Gelin, artık, Allah"tan korkun ve bana itaat edin."
26:126 - "Gelin artık Allah"tan korkun ve bana itaat edin."
26:131 - "Artık Allah"tan korkun ve bana itaat edin."
26:144 - "Gelin artık, Allah"tan korkun ve bana itaat edin."
26:150 - "Gelin! Allah"tan korkun da bana itaat edin."
26:151 - "Yeryüzünde bozgunculuk yapıp dirlik düzenlik vermeyen bozguncuların emrine uymayın."
26:163 - "Gelin artık, Allah"tan korkun ve bana itaat edin."
26:179 - "Gelin, Allah"tan korkun ve bana itaat edin."
33:21 - Şanım hakkı için muhakkak ki size Resullulah"da pek güzel bir örnek vardır. Allah"a ve son güne ümit besler olup da Allah"ı çok zikreden kimseler için.
----------------------------------------------
Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "(Ashabtan bir kısmı): "Ey Allah"ın Resûlü! Sen bize şaka yapıyorsun!" demişlerdi.
"Şurası muhakkak ki (şaka da bile olsa) ben sadece hakkı söylerim!" buyurdular."
|