YNÖ"e göre Helal/Haram et
Kur’an’da isimleri yazılı hayvanlardan başka eti haram olan hiçbir hayvan yokmuş, hadislere dayanarak yeni haramlar icad etmek Kur’an’ın ruhuna aykırıymış!
----------------------------------------------
KUR’AN’DAKİ İSLAM Sayfa: 403
Bakara: 173
S-173. ayette bahsedilen yenmesi haram etler hangileri dir?
C-Bu ayette, yenmesi haram etlerin bir kısmı gösterilmiştir. Diğer bir kısmı ise, Maide suresi 3. ayette sayılmıştır. Bu iki ayeti birlikte değerlendirirsek, yenmesi haram olan etleri şöyle sıralayabiliriz:
1-Ölü hayvan etleri, yani leş,
2-Kan,
3-Domuz eti,
4-Allah’tan başkası adına kesilen hayvanların etleri (putlar adına kesilen hayvanlar),
5-Boğulmuş hayvanların etleri,
6-Vurularak öldürülmüş hayvanların etleri (avlanan hayvanlar değil),
7-Diğer hayvanlar tarafından süsülerek öldürülen hayvanların etleri,
8-Yırtıcı hayvanlar tarafından parçalanan hayvanların etleri,
9-Dikili fal taşları üzerinde kesilen hayvanların etleri.
Bu sayılan hayvanların haram olan sadece etleridir. Kur’an’ı Kerim bunların çeşitli unsurlarından yeme dışında yararlanmaya ilişkin bir yasak getirmemiştir. Rivayet edilen bazı hadislere dayanarak daha başka hayvanların hükmedenler olmuşsa da, Kur’an dışında delillerle haram kılmanın geçerli olduğunu kabul mümkün değildir. Bu konuda farklı görüşler için Süleyman Ateş’in tefsirinde geniş bilgiler vardır. (bk. 1/280,286) Biz burada konuya Kur’an’ın bakışını daha net hale getiren bir başka ayeti vermekle yetineceğiz:
“De ki: ‘Bana vahy olunanda ölü hayvan eti, kan, domuz eti-ki pistir- ve sapıklık yüzünden Allah’tan başkası adına kesilmiş olanlar dışında, yiyecek kimse için haramlığına hükmedecek bir şey bulamıyorum.” (En’am, 145)
Hz.Peygamber, kendisine verilen bu ilahi emirden sonra, Kur’an’ın işater etmediği başka bazı etleri yasaklamış olamaz. Bu kadar açık ayetler yanında Hz.Peygamberin söyleyip söylemediği kuşkulu bulunan bir takım rivayetlerle yeni haramlar icat etmek Kur’an’ın ruhuna aykırıdır. Allah Resulünü böyle bir aykırılığa alet etmekten Allah’a sığınırız. (Öztürk’ün Sözü burada bitti.)
Sayın Öztürk, yine burada peygamberimiz efendimizin yetkilerini kısıtlayarak; En’am suresinin şu ayetini delil getiriyorsun:
“De ki: “Bana inen vahiyde (Kur’an’da) yiyen bir kimse için; yiyeceği şeyden: leş, akan kan, necis olan domuz eti veya Allah’tan başkası adına bir fısk olarak boğazlanan müstesna (sizin haram kıldıklarınızdan) haram edilmiş bir şey bulamıyorum.” Bununla beraber, kim çaresiz kalırsa (başkasının hakkına) tecavüz etmemek ve zaruret miktarını aşmamak şartıyla (bu istisna edilen haramlardan da yiyebilir) Şüphesiz ki senin Rabbin çok bağışlayıcıdır, çok merhametlidir.” (En’am: 145)
|