DELA SÖYLENMESİ ZOR ÜÇ ŞEY
Şu bir gerçek ki, her insan iyi izlenim bırakabilme kaygısıyla bazı şeyleri söyler ve bazı şeyleri söylemekten kaçınır. Özellikle şu üç cümle söylenmesi en zor olanlardır herhalde: “Bunu bilmiyorum”, “yardım istiyorum”, “yanlış yaptım”.
Etrafınıza bir bakın, bu üç küçük cümleyi kullanmaktan korkanların sayısının ne kadar çok olduğunu göreceksiniz. Bu korkunun kaynağı ise, yetersiz ve yeteneksiz gözükme endişesi.
En zararsız durumlarda bile “bilmiyorum” diyemeyenleri bir düşünün! Onların gerçekte neyi iyi bildiği her zaman kuşkuyla karşılanacaktır. Halbuki iyi bildiğimiz bir konuda bile hâlâ bilmediğimiz bir şeylerin olduğunu itiraf etmek, kuşkunun yerini güvene bırakacaktır. Tabii ki nemelâzımcılık ve küstahça söylenen “bilmiyorum” bunların dışında.
Çoğu insan da yardım istemenin bir zayıflık belirtisi olduğuna; bunun da çaresizlik, umutsuzluk ve kızgınlık duygularını artırdığına inanır. Oysa durum hiç de sanıldığı gibi değildir. Yardıma ihtiyacımız olduğunu fark etmek veya kabul etmek, aslında güçlü olduğumuzun ve kendimize olan güvenin işaretidir.
Bütün işleri tek başımıza halletmek zorunda değiliz. Hâlâ teşekkür edeceğimiz dostlarımızın olması, onlarla paylaşacağımız bir şeylerin olmasına bağlı.
“Yanlış yaptım” diyebilmek, başarının anahtarlarından. Çünkü bu itiraf içimizi rahatlatacak ve yeniden doğru olanı denemek için hevesimizi artıracaktır. Hatta yetenekli insanlar için yaptıkları hatalar bir heyecan kaynağıdır. Onlar, hatalarından bir şey öğrendiklerini düşünür ve yeniden işe koyulmak için sabırsızlanırlar. Hatayı örtbas etmek ise, zaman kaybından başka bir şey değil. Ancak sıklıkla tekrarlanan hatalar, gayret noksanlığının işaretidir, bu da unutulmamalı.
Arkadasim bu ÜÇ ŞEYI iyi ögren...
|