VEDA HACCI’NDA KAPIŞILAN HATIRALAR
Sahabe’den Ma‘mer b. Abdullah r.a. anlatıyor:
Allah Rasulü s.a.v., Veda Haccı’nda Mina’da kurbanı kestiği zaman bana kendisini tıraş etmemi emir buyurdu. Ustura’yı alıp başucuna dikildim. Yüzüme baktı ve bana:
Ey Ma‘mer, Allah Rasulü, kulağının yumuşağından itibaren başını, elinde usturan, sana teslim etti.” buyurdu.
Vallahi ya Rasulallah, hiç şüphesiz bu vazife bana Allah tarafından ihsan buyurulan bir nimettir.” dedim.
Allah Rasulü s.a.v.: “Evet, öyledir.” buyurdu.
Sonra Rasulullah’ın başını tıraş ettim. Müslümanlar Peygamberimiz’in kesilen saçlarından almak için hazırlanmışlardı.
Peygamberimiz eliyle sağ tarafına işaret ederek, “Şuradan al!” buyurdu.
Berber orayı kesti. Peygamberimiz, Ebû Talha el-Ensari r.a.’ı çağırdı, kesilen saçları ona verdi. Sonra berbere sol tarafını uzattı, “Tıraş et!” buyurdu. Berber orayı da tıraş edince, Peygamberimiz Ebû Talha’ya sol tarafının saçını da verip “Halk arasında bölüştür.” buyurdu.
Peygamberimiz s.a.v. başını tıraş ettirdiği zaman saçından ilk alan Ebû Talha olmuştu. Sahabiler, Peygamberimiz’in kesilen saçlarını ziyan etmemek için çevresini sarmışlar, saçının bir tek telini bile yere düşürmeksizin hepsini bir bir ele geçirmişlerdi.
|