Thema: Kampfsport
Einzelnen Beitrag anzeigen
Alt 04.02.2005, 16:46
Benutzerbild von kispest
kispest kispest ist offline
Neuer Benutzer

Standard İlgi gerek tabii ama...

Ben İstanbul Samandıra Güreşleri"nin hanımağası Tülay Orhon"latanıştım geçen yıl. Görevli olduğum basın kuruluşuiçin röportaj bile yapmıştım kendisiyle. İki yıldır da sürdürüyor ağalık görevini. Sinop ve Amasya"dan da hanımağalar biliyorum.Bence bu harika bir şey. Tamam, erkekler yağlı güreş yapıyor sadece ama bayanların da ilgi göstermesi ve bu sporun yaşatılmasına yardımcı olması gerek bence. Zübeyde Kavraz hanımağa olduktan sonra bazı geri kafalılar çıkıp "Er meydanı burası. Yağlı güreş erkek işidir, kadınların işi yoktur" gibisinden birşeyler söyleyenler çıkmıştı. Değer verilmeyecek kadar saçma düşünceler bunlar tabii.
Gençlerin yağlı güreşe ilgi göstermesi konusunda haklısın Arsena. Ancak maalesef bu sporun ana vatanında bırak kadınları, erkekler bile böyle düşünmüyor. Ben güreşi sevdiğimi ve yaptığımı söylediğimde, çevremde uzaylıymışım gibi karşılanıyorum. Bir de bu Kırkpınar"a gay"lerin gitme muhabbeti vardı ya bir ara. O olaydan sonra güreşseverler iyice zan altında kaldı.
Ancak yağlı güreş camiasının da bu sporu canlandırmak adına hiçbir girişimi yok. İnsan kurs açar falan. Son derece kapalı bir toplumda yapılıyor yağlı güreş. Güreşçiler, hep güreşçilerin bulunduğu ailelerden çıkıyor. Örneğin Arsena"nın dayıları pehlivanmış, kuzenleri de pehlivan. Belki onların çocukları da olacak. Ancak güreşle alakası olmayan aileler, çocuklarını bu spora teşvik etmiyor pek. Ben bunun zorluklarını yaşadım. Bu sporu çok sevip de bir türlü yapamayan bir sürü insan da tanıyorum.