peygamber medine"ye gitmeden
önce mekkede toplu halda 13 sene dinin mücadelesini veriyordu. 3 sene müslümanlara ambargo uygulanmis insanlar sehrin disinda bir sekil yasamak zorunda idiler. bunlar dine inanmanin getirdikleri sonuclardi. isteyen yer istemeyen yemez diye birsey yok, cünkü alinan karar herkesi bagliyordu. burada isteyen dinden vazgecip sirk devletinin dinine mensup olup ambargodan kurtulabilirdi.
medineli müslümanlar peygambere tabii olmak istediklerinde, elciye biat etmeleri söz konusu idi. Amcasi Hz. Osman orada medinelilere böyle bir biatin getirecegi sorumluluklari tekrar hatirlatti. ve senin gibi ferdci forcdulara sunu da söyledi. zamani gelince malin ve canin ile bu dava icin mücadele etmen gerekirse din ferdi bir mesele ben sizin mücadelinize katilmam, benim isim kuzu kuzu evde kil besi kurtar basi dan baskasina gitmem diyenlere tekrar eve dönmelerini söylemeyi ihmal etmedi.
islam dininde ferdci fordculuk yoktur. olamaz. senin gibi düsünen bir vatandas zekat istenildiginde bu parayi ben kazandim kimseye zekat borcum yoktur deyince durumlar degismistir.
kuranda yemek tarifi yoktur sacma argümanlarin arkasinda yatan basit zihniyetin amaci ne olabilir acaba?
Bu din insanligin hem bu dünyada hem ahirette "selam" yurduna girmeleri icin mücadele eder. Selam Yurdu"nun gercekeslesmesi ferdlerin toplumda bulunduklari konumlari Allah"in cizdigi dogrultuda sorumluluk bilinclerine uygun bir sekilde doldurmalaridir.
Din sadece evin dört kösesinde namaz kilmak ile baslayip bayramda camide namaz kilmak ile bitmiyor. Allah insanlara etrafindaki insanlardan sorumlu olduklarini bildiriyor.
"Komsusu ac iken tok yatan bizden degildir"(Hadis) bunlar ferdci fordcu zihniyetine ters düsen ilkelerdir.
ve peygamber medineye gidipte diger kabileler ile modern terimlerle ifade edildiginde devlet düzeyi anlasmalarda bulunmadan önce müslümanlarin ilk devletlerinde ilk insa ettikleri bina ibadethaneleridir.
|