Arab Uzaya Giderken
Siz betoncu heykelci ciklet üreten sabka üreten avrupada Irakta is dilenen eyyy kemalin cocuklari nerdeydiniz?
Armstrong"un Müslüman olduğu iddiasının gerçek olmadığını belirten Mısırlı bilimadamı Baz, "Ama onları yetiştirip Ay"a gönderip getiren ben Müslümanım" diyor.
Prof. Dr. Faruk El-Baz"ın öylesine olağanüstü bir bilimsel kariyeri var ki, bunu bazı başlıkları atlayarak özetlemeye kalksam hem sizlere hem de ona haksızlık etmiş olacağım. Ancak, ben yine de -medya dünyasının o ünlü cümlesi "yerimiz sınırlı"nın ardına sığınarak- çaresizlik içinde ana başlıklardan hareket etmek zorundayım.
1 Ocak 1938"de Mısır"da Nil Deltası"ndaki bir köy olan Tûk el-Aklam"da dünyaya gelen El-Baz, çölü yaşam alanı edinmiş kalabalık bir ailenin üyesiydi. Belki de bu nedenledir ki "çöl jeolojisi" alanında sonradan dünyanın en seçkin uzmanlarından birine dönüşecekti
Bilimsel donanımını pratik uygulamalarda kullanmaya yatkın kişiliğiyle, başarılı bir kimyager ve jeolog olarak bilimsel ününün adım adım yayılmaya başladığı bu dönemde uzman sıfatıyla Pan American petrol şirketinde çalışmaya başladı ve Süveyş Kanalı"nda bulunan ilk petrol havzasının keşif çalışmalarına katıldı.
1967 yılından itibaren Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA"ya kabul edilerek altı yıl süreyle Apollo Ay Programı"nda çok önemli görevler üstlenen El-Baz, bu dönemde "Ay"da İniş Bölgeleri Saptama Komitesi"nin genel sekreterliği, "Uzay Gözlemleri ve Fotografik Görüntüleme Merkezi"nin baş müfettişliği, "Apollo Astronotları Uçuş Eğitim Dairesi"nin başkanlığını yaptı. Bilim tarihine altın harflerle yazılan başarılara imza attığı bu görev döneminde, bütün Apollo astronotlarına bilimsel eğitimlerini -bir Müslüman bilgin olarak- bizzat o verdi. Bu anlamda bakıldığında Ay"a hiç ayak basmadı, ama Ay"a ayak basan 12 müstesna adamın ardında da -adetâ "Yıldız Savaşları" filmindeki jedi şovalyelerinin bilge hocası Yoda gibi- hep o vardı. Sözün burasında, Apollo 15 astronotlarından Alfred Merril Worden"in kayıtlara geçen şu ünlü sözünü aktararak El Baz"ın bu operasyona katkılarını bizzat öğrencisinin ağzından özetleyelim. Worden, Ay"dan dönüşünün ardından gerçekleştirdiği medya söyleşilerinden birinde aynen şöyle demişti: "Kral"ın bize verdiği eğitimden sonra, Ay"dayken kendimi daha önce oraya gitmiş biri gibi hissettim."
<a href="redirect.jsp?url=http://www.yenisafak.com/diziler/nasa/index.html
" target="_blank">http://www.yenisafak.com/diziler/nasa/index.html
</a>
|