Yogurtlu Yayla Corbasi
8 bardak su (yaklaşık 2 litre)
Bir büyük kase yoğurt (750 gr.)
4 çorba kaşığı pirinç
100 gr margarin
80 gr un (1,5 kahve fincanı)
2 çorba kaşığı dolu dolu kuru nane
4 tablet et suyu veya bir poşet toz bulyon et suyu
Pirinci bir kaç kez bol su ile yıka. İki bardak su içinde iyice haşla. Kalan 6 bardak suyu ateşe oturtup içine et suyu tabletini veya bulyonu katarak bir taşım kaynat. İyice haşlanmış pirinci suyu ile birlikte et suyu eritilmiş 6 bardak çorba suyuna kat. Büyük kase yogurdun, varsa kaymağını alarak; kaşıkla veya çırpma teli ile pürüz kalmayacak şekilde çırp. Çırpılmış yoğurdu azar azar ılımış haldeki pirinçli et suyuna ilave et. Bunu yaparken çorbayı pürüzlenmemesi için devamlı karıştır. (Çorba çok hafif ateş üstünde olmalıdır. Kaynamamasına dikkat et. Aksi halde kesilir ve yoğurt, un, su birbirinden ayrılır.)100 gr margarini orta boy saplı bir tencerede eritip azar azar un katarak karıştırıp kavur. Un hafifçe sararmaya yüz tutunca kepçe ile azar azar yoğurtlu et suyunu kat ve hazırladığın sos boza kıvamına gelene kadar ilaveye devam et. (Ateş kısık olmalıdır. Et suyu ilave ederken kaşık yerine çırpma teli de kullanabilirsin. Topaklanmaması için devamlı karıştırmak gerekir.)
Yaklaşık 7 - 8 kepçe et suyu kaldırır. Sos boza kıvamına gelince, tencerede kalan et suyuna ilave ederek karıştırın. Yeteri kadar tuz ve iki dolu kaşık kuru nane kat. Hafif ateşte bir taşım kaynatarak servise hazırla (yani bana *grins*) . (Bu çorbada dikkat edilecek en önemli husus yoğurdun kesilerek kavrulmuş undan ayrılmasıdır. Lezzet fark etmemekle beraber görünüm güzel olmayacaktır. Önlem çırpılmış yogurdu kaynamış et suyuna katmamaktır. Suyun ılımasını beklemek lazım…
Bir önemli konuda son kaynamanın bir taşımdan fazla olmamasıdır. Fazla kaynarsa çorba gene kesilir.)
|