Einzelnen Beitrag anzeigen
Alt 12.06.2004, 16:52
Benutzerbild von tugra27
tugra27 tugra27 ist offline
Neuer Benutzer

Standard DiN PAZARI

Milli Egtim Temel Kanunun da imam hatip liseleri, meslek lisesi seklinde tanitildigindan, bizim Cidos Melos din ticareti yapmak icin dükkan acmislar. Elaziz de ortan olmak istemis ama kabul etmemisler. Nasil ki leblebici muhallebici varsa, bunlarda dinci olmus, dükkan acmislar. Acik yesil zemine, koyu yesille Din Pazari yazmislar, yesillenmek isteyen bu dükkana gelsin diye.

C. Kiz Melos, bu dükkani actik ama buralarda Din alan olur mu? Yoksa hava mi alacagiz?
M. Aman efendim düsündügün sey bak, hani "Rizik Allah”tan dir" diye okumadik mi?

Cidos, düsündü düsündü. Kafasini kasidi; Kitapla millet birbirine uymuyor ki… Sözünü bitirmeden biri iceri girdi.

-Din mi satiyorsunuz? Cesitleriniz görebilir miyim?
-Her cesindinden var beyim… Ayrica tarika, Arapca, ne emredersiniz…
-Adam parnagini cenesine dayadi;
-Ben Atatürkcüyüm, tarikat arapca asla! Yobazlik, gericilik hic istemem… Düsünüyorum Atatürk ne kadar din almisti, ben kac giram alsam?

Dükkanin sansi acikti, kadinli, erkekli cocuklu müsteriler doldu:

-Hey dinci bize baksana! Laikciler icin birsey yok mu? Söyle suya sabuna dokunmayan cinsten olsun… Melos atildi;
-Suya dokunmadi mi abdest alamazsiniz, abdest alamayinca… Laikci cok sinirlendi, Melos”un sözümü kesti:
-Biz laikligin besigi, esigi olan Patis”te okuduk. Orada abdest var miydi ki, laik Türkiye“de de olsun?

Etirafina bakindi, bagirmanin uygunsuzlugunu anladi ki, sakin bir sesle ;

-Sayin bayan,orta cag dini olmasin yeni cag, hatta olanak varsa 2000"li yillar icin, 250 gram din verir misiniz.

Cidos tezgahtarligini göstermek istedi; Cok ucuz satiyoruz, söyle bir kac kilo alsaniz, karli cikarsiniz… Laikci manali manali bakti;

-Dini mini ne yapayim? "Dinsiz demesinler diye 250g. aliyorum. Hatta 50g. da olabilir. Cünkü asiri dinci derler de az dinci demezler. Cidos dini tartarken;
-Coluk cocuk bekliyoruz. 2 tezgahtarla bu is olur mu? Melos, Atatürkcüye 1921 dininden bir paket yaparken;

-Buyurun efendim ne istemistiniz?
-Biz demokratiz…
-Demokratlarimiz icin cok güzel cesitlerimiz var. sulu yagli hangisinden istersiniz? Elindeki listeyi okumaya basladi.
-50g. Arapca, 225g. tefsir, 75g. tarikat… Anliyacagin türlü yapacagim. Bu yemege ateizm. Hümanozim, feminizim se gerekli ki lezzetli olsun… Hepsi sizde var mi?

-Depoda var hanimefendi, depoda var. Ne istersen var.Müsterilerimize karisi mahcup olmuyoruz. Melos merak etmis olcak kisordu:
-Teyze bu yemegi yanliz mi yiyeceksiniz? Kadin kahkahayi basti:
-Ayol bu kadar yemek yaliz yenilir mi? Oglumun sünnet dügününde evvela mevlüd okudacagiz, dincilerle yemek yiyecegiz, daha sonra koktey parti düzenleyip meze edecegiz, bize “domakrat “derler.

Müsteriler gidince Cidos kapiyi acip, elini kulagina atip bagirmaya basladi.

-Haciya, Hocayadin!.. Bürokratta, teknokrata, sivile, resmiye din!.. Dib satiyoruz din! Vatandas sen de al, bayramlarda, kandillerde, cenazede lazim olur. Tonlarca alip basini belaya sokma, gram gram al.

Solcular caddeden gecerken yan gözle bakiyordu, belli ki DIN PAZARI”ni sikayet edecekler. Insan haklari, hukukun üstünlügü de bunu gerektirirdi zten…