o.T.
ben düsünmeyi öneriyorum, sen ise düz mantikli, güya hakikati cepcevre kusatan bir fikir ortaya atiyorsun. yanlis elbette yanlistir, ama abd ile osmanli benzetmesi ne derece dogrudur? bu degil düz mantik, sadece dümdüz dür; hicbir mantigi da yok!
ecdadimiz dünyayi kasip kavuracak firtinalar mi kopardi? veya falanca insanlari nasil sömürürüm, filanca topraklari nasil yagmalarim hesabinda miydilar?.. aradigin hüsrani da göstereyim sana. dön bak güneyimize: afrikadan cekildigimizde dünyanin en zengin kitasi durumundaydi. fransizi, almani, ingilizi, hollandalisi, italyalisi, portugizi, ispanyolu buraya cullandiktan sonra geriye ne biraktilar? hic! birde 3. dünyaya yardim calimlariyla misyoner faaliyetleri yürütüyorlar veya insanlarin gözünü boyuyorlar! bende inandim... dönelim doguya: (abdülhamit han)in önüne yahudiler tarafindan sermayeler dökülmesine ragmen filistinden bir cakil tasi bile satmamistir. ne zaman ki oradan cekilmek zorunda kaldik, bir arbede, bir facia dir yasandi ve yasaniyor... batida da durum farkli degil. kendi keyfi yönetiminden bitkin, usanmis ve ezilmis bir toplum tarafindan kucaklandik. istanbulun direnisi dis hatlarda gerceklesti. surlarin icinde hicbir engele rastlanmadi. hatta tam aksine, istanbulun fethiyle yerli halk kendi kurtulusunu kutladi. kuzeyimizden zaten bahsetmeye gerek yok. düsmanlarimiza etmedik de, soydaslarimiza eziyet edecek degildik ya. gerisi malum, osmanli cekildi, birileri bir yandan ruslara agit yakti, diger yandan kizil cizme altinda inleyen soydaslarimizi es gecti.
ihtimal vermiyorsun; hakliysan binlerce, belki yüzbinlerce sahabeler, erenler, allah dostlari kaf dagi masali ugruna istanbul surlarini zorlamislar. sen bildin ama molla hüsrevler veya aksemseddinler bilememis. haydi gelde sen simdi buna ihtimal ver!.. islamin aksiyon gücünü siddet olarak algilayabilirsin, bu seni baglar. seni baglayanda beni pek ilgilendirmez. ama hakikat sudur ki, zikirde allah, zirvede peygamber ve elinde kuran ile önce gönüller feth edilir. osmanli donanmasi ancak mühür vazifesini görmüstür. neyi mühürledigine dair bir kanaat getir ve bunu kendine sakla... ayni arabin, batinin, onlarin, bunlarin islam anlayislarini kendilerine saklayabilecegi gibi.
ps: cok centilmensin, düzgün uslup ve yüksek seviye ariyorsun. onuda o (serefsiz hoca), bu (adi padisah), su (filanca pust) ifadeleleri ile yakalamaya calisiyorsun. demek ki bazilarina göre bazi yanlislar bazen de biraz dogru olabiliyor degil mi? kayitli tarihden bahsediyoruz. hersey apacik ortadayken bile sen alakasiz yorum yapiyorsun.
|