o.T.
kizacagini bilmiyordum sayin dr. peren hanim. derhal istediginiz düzeltme geliyor. iyi oku, bunlari mezun oldugun (bulus-dalgasinda) bulamazsin.
ilkel toplumlar, doga hadiselerini tanri kaprisleri diye tanimlardilar, ki -müthis kafalara ragmen- eski yunanlarida bunlardan sayabiliriz. (theorem)lerin gelismesiyle birlikte kainata rasyonellik, yani rasyo - iliski, iliskilerin varligi, atfedildi. aynstayn in ifadesi de ancak bunu tasdikleme mahiyetinde, yani yaratanin kainatta hicbir gelismeyi mutlak manada sansa degilde, belli yasalara bagladigini izah ediyor... ve müthis bilimci heissenberg in ifadesiyle: (bu yasalar da neticede yaradana isaret ediyor!) ...1+1= 2; bu temel denklemi bilmeyen yok. ama bir arti bir neden iki ettiginin cilesini ceken var mi? 3, 5, 8, 1000... hepsi kendi basina anlamsiz, hep birden ibaret. hersey birin göstergesi... buna dayanarak aynstayn büyük denklem calismasina girismistir.
bilim adamlari her haliyle mukaddes sirlari cözmeye memurlar. bu hem dinlisi, hemde dinsizi icin gecerlidir. filanca öyle girer laboratuvarina da söyle cikarmis ancak, marks ve nietzsche nin isminin anilmasi gibi, ucuz-edebiyat-sacmaligi olur. ne diyorlar: (yahu bugünde yirtik, nerdeyse dindar oluyorduk) mi? veya (doktor kardes, herhangi bir sebeple imanimi kaybedecek olursam beni derhal öldür) mi?... yahu laboratuvarda ne olabilir de insan imana gelir veya onu kaybedebilir, bu öyle bir anlik olaymi? firildak gibi dün var, bugün yok, yarin var, ertesi gün yok! veya düsünebilmek icin illaki belli odalarda bulunmak mi gerekiyor? yoksa oralari dinsizlik müessesinin ibadethanesi mi deklare ediyorsunuz? ne celiski, allahim!
nezaket icabi, diger gereksiz sorunlarinida cevapliyayim.
- evet, peygamber efendimizi kendisinin müsaade ettigi kadar tanirim.
- hayir, maalesef onunla ayni zamani ve mekani paylasmadim.
- arap yarimadasini, senin bilimi televizyondan tanidigin gibi tanirim.
- catpat arapcam var. kurani tercüme edecek ne salahiyetim var, ne de ilmim.
- tarih bilgim iyidir. islamin bütün yasalar manzumesini bilmem, ama onun manevi büyük denklemini kavradigimi zanediyorum.
bir bayan ingiliz yazarinin ifadesiyle: (peygamberler olmasaydi, bizler bugün erkeklerle kadinlarin arasindaki farki bile bulamamis olurduk, kaldiki bilimde mesafe kat etmis olalim)... kapasitesi kisitli kafalar herseyi dogal kabul ederler; gözün nasil gördügüne hicbir sekilde, lakin neyi gördügüne kafa yorarlar... bir de cok merak ettim. artik sahte bilimkadinligini birakip, avukatliga mi yelteniyorsun? yoksa neden konuya hicbir katkin olmadi?
saygilarla, vesselam
|