Kölelikle ilgili
Islam haricindeki dinler ve kisiler Islam’a yönelik degisik iftiralar yönelterek Müslümanlarin akillarina süpheler düsürmege calismislardir. Zaten Islam’da savas, kölelik gibi konulari gercekten ögrenmek isteyenler kisiler tatmin edici cevaplar almislardi. Fakat düsmanca düsünceli insanlar baskalarini kötülüyerek kendilerinin ne kadar iyi olduklarini ispat etmeye calisirlar.
Islam’da cok ilginc bir metod vardir. Az bucuk pedagojiden, piskololojiden ve sosyolojiden anlayan herkes „TEDRIC Meotdundan“ (Stufenmethode) haberderdir. Yani bir olayi birden degistirme degilde katman katman, alistira alistira degistirmek, kötü olan bir huyun veya aliskanligin yerini iyi ve kalici huy ve aliskanligin almasidir.
Islam’in her egitim ve ögretisinde böyle bir metodun izleri mevcuttur. Misal olarak icki meselesinin yasaklanmasindaki ilginc metoddur:
1. Ilk olarak ickili olarak ibadete (namaza) yaklasmayin emri gelmistir.
2. Ikinci olarak ickinin yararinin da zararinin da oldugu, fakat zararinin yararindan daha cok oldugu emridir.
3. Ücüncü olarak da ickinin yasaklanmasi emridir ki, bunlar belirli bir süre icinde gerceklesmistir.
Bunun gibi diger konularda da ayni TEDRIC metodu mevcuttur.
Islam evrensel oldugu icin hic bir konu yoktur ki deginmis olmasin veya kurallar getirmis olmasin. Misal olarak savasta bile nasil davranilacagina dair. Kadinlara, Cocuklara, Ihtiyarlara, Ibadet edenlere, Ruhbanlara, Savasa katilmayanlara hatta agaclara bile kesinlikle zarar verilmemesini emrediyor. Bu savas kurallarini bile elestiren Islam haricindeki kisiler, kendi dinlerinin kural koymadigi icin, hic bir kurala riayet etmemelerinden kaynaklanan vahsiligi görmezlikten gelirler. Aynene kölelikte bu baglamda düsünülebilir.
Islam’dan önce köleler en vahsise insandisi haysiyetsiz hallerde iken Islam onlara insanca davranilmasi kuralini getirdi. Kölelik savasta yapilir. Savasta maglup olan taraf ya öldürülür veya köle yapilir. Bu bir vakiadir. Islam ise kölelige bir egitim müessesi diye bakiyor, yoksa insanlari sömürmek gibi bir niyeti yok. Kölelik kölelerin Islam’la tanistirma müessesidir. Insanlarin örnek tavirlarindan köleler gercek Islamiyetin ne oldugunu ve yaninda kaldigi insandan insanligin ne idgünü ögrenecek. Insanlari sömürme niyeti olmus olsaydi, kesinlikle söyle emirler olmazdi:
· "Kim kölesini öldürürse onu öldürürüz, kim onu hapseder veya gıdasını keserse onu hapseder ve gıdasını keseriz, kim onu hadım yaparsa onu hadım yaparız, "(Buharî, Müslim, Tirmizî)
· "Biliniz ki, hiç bir Arabın Arap olmayana ve hiç bir Arap olmayanın da Arap olana, hiçbir beyazın siyaha hiç bir siyahın da beyaza üstünlüğü yoktur. Üstünlük takvâ iledir. "
· "Hizmetçi ve köleleriniz kardeşlerinizdir. Kardeşi, elinin altında bulunan her ferd, O"na yediğinden yedirsin, giydiğinden giydirsin. Onların yapamayacakları işleri emredip onlara yüklemesin. Eğer zor işler teklif ederseniz, behemehal onlara yardım ediniz. "(Buharî)
· "Sizden hiçbiriniz, bu kölemdir,… demesin. Kızım veya oğlum, yahut kardeşim desin. "(Müslim, Ebu Davud)
Bu ve buna benzer daha nice emirler var iken Islam nasil olurda köleligi tasvip eder demek olayin gercegini bilmedigini kanitlar. Islam’a göre hicbir insanin diger bir insana üstünlügü yoktur, sadece takva yönünden üstünlük olur. Ama takvametre yokki ölcesin kimin takvali kimin takvasiz oldugunu. Bunu ancak Allah (c.c.) bilir.
Özet olarak söyle diyebiliriz. Islam evrensel oldugundan ve Allah insani tanidigindan kesinlikle biliyorki insanlar savasacaklardir öyle veya böyle su veya bu nedenden dolayi. Önemli olan bunlara kural getirmektir, aksi takdirde sinirlari asmis olurlarki, Allah (c.c.)’in en sevmedigi kisiler ise ölcülere uymayan ve asiriya kacan insandir. Tabiiki insanlar Kölelik diye birsey duyduklarinda hemen Batinin yaptigi acimasizca kölelik cagirisimi yapiyor. Herneyse bu konu hakkinda ciltlerce kitaplar var, gercekten ilgisini olan arastirir ve ögrenir. Art niyetliler ise okusalar bile anlamazlar.
|