Einzelnen Beitrag anzeigen
Alt 22.12.2003, 02:54
Benutzerbild von kardelencilesi
kardelencilesi kardelencilesi ist offline
Neuer Benutzer

Standard Kader inanci

Kardesim ben sana Alevisin demedim, cünkü Alevi arkadaslar Allah Peygamber bilen insanlardir, onlar dinsiz imansiz asla degillerdir, zaten ismilerinden belli degilmi dini yönlerinin oldugu? Alevi demek Hz. Ali’yi seven ve sayandir Hz. Ali’de Islam’da degeri cok yüksek bir mertebeye sahip kisilerdir. Benim burada ne cömezleri ne de comarlari etkileme gibi bir amacim ve hedefim yok, sadece dogru bildigim seyleri arkadaslarla paylasiyorum ve bu sayede de kendi sahsi gelisimime bir katiki sagladigini saniyorum. Hele hele Islam’in entelijansiyani oldgumu kesinlikle iddia etmedim etmemde. Ben daha kücük lokmayim. Asil Entelijansiya dedigin Türkiye’de Hayrettin Karaman gibi alimlerdir. Bizler haddini bilenlerdeniz. Senin de dedigin gibi Ahiret ve Hasir meselesinde bir baska zaman fikir alis verisinde bulunabiliriz (malum vakit gecikti ve yarin sabah okula gitmem lazim). Ama su „Allah neden insanlari cehennemlik olacaklarini bile bile yaratir“ cümlesine vesairine bir iki söz söylemek istiyorum. Allah insanlari O’nu tanisinlar diye, O’na kulluk etsinler diye var etmis. Insanlari dünya denen gezegene göndermis ve burada onlari imtihana tabii tutuyor. Allah baska hic bir varliga ihsan etmedigi cok degerli birsey insana hediye etmis, bu da iradedir (akildir); insanlar kendi hür istekleri dogrultusunda ya iyiyi veya kötüyü secerler. Allah’da insanlari bu secimlerinden dolayi sorgu suale cekecektir. Fakat Allah (c.c.) zalim olmadigindan insanlara dogru yolu gösterecek ve Allah’in muradini anlatacak Peygamberler göndermistir, ki insanlar sonra mazeret öne sunmasinlar „ben ama birsey bilmiyordum“ vesairler gibi. Allah Kuran-i Kerim’inde diyorki „Bir toplumu kendini degistirmedigi müddetce Ben onlari degistirmem!“ Hal böyle iken Allah’a sucu atmak kolay ama kesinkez yanlis. Insanlar iradesini kullanarak küfre saplanirlar, öyle saplanirlarki artik gönüllerine bir damla gibi isleyen küfür cogala cogala bütün kalbi kiskivrak sararda kararmamis bir nokta bulunmaz. Böyleleri zaten artik mucize gelsede inanmazlar. Bu yüzden Allah onlarin degismegecegini bildigi icin onlarin kalblerini gözlerini mühürler. Allah mühürlüyor insanlarin hic bir etkisi olmadan iddiasinda bulunursak o zaman insanin hür iradesinin variligini inkar etmis oluruz, bu da cebriyecilik olur. Bunu tam aksini iddia edenler ise herseyi insan yaratir Allah müdahele etmez derler, ki bunlarada mutezile derler. Ehl-i Sünnet’in Kader anlayisi ise Insan hür iradesiyle (istegiyle) bir seye meyl eder fakat bu meyilden sonraki fillerin tüm islemlerini Allah (c.c.) yaratir. Bir misal verecek olursak, örnek olarak asansörü düsünebiliriz. Insan dügmeye basar ve asansör hareket eder. Simdi bu dügmeye basab insan bu asansörü hareket ettirdi dersek dogru söylemis olmayiz (mutezile). Ama kendiliginden de hareket ediyor dersek, bu da dogru olmaz (cebriyecilik). Asil olan insan dügmeye basiyor (meylediyor hür iradesiyle ve istemesiyle) ve asansör de teknigi geregi hareket ediyor (Allah’in koydugu tabiat kanunlariyla hareket ediyor). Bir insan lokmayi agzi götürüyor, cigniyor, onun meyl etmesiyle beyni ile eli kolu ve agzi arasinda sinyaller gelip gitmekte, fakat mutalk olarak insan bu hareketlerini bilincli olarak yapmiyor, bu bir kanun geregi oluyor. Yoksa aksi takdirde insan beyin hücrelerine sen sunu yap, sen de suraya su sinyalleri götür vesairler demesi gerekirdi... Örneklemeler cogaltilabilir. Allah’da insanin tabiatina dair kanunlar vaz etmis. Bir insan küfürde inat ederse ve bu inadi onu mutlak anlamda inkara götürürse o insanin kalbi de gözüde kulagida dilide mühürlenir ve böyle bir insan ancak cehenneme layiktir (laik degilJ). Fakat dedigim gibi yatmam lazim, cünkü yarin sabah okula gidecegim. Okuyup adam olacagim J