Degerli Cida
ilk önce KolayGelsin"İN yazdigi siirin sahibini (yazari kim olursa olsun)acimasizca yargiladiniz ve astiniz. Oysa o siirde herhangi bir kibir alameti yok. Ordaki cümlelerin çogu bir Hadis-i Serifi anlatan cümleler. Eger azcik Hadis okumus olsaydiniz -mesela Muhammed YusuF Kandehlevi"ni Hayatüs-Sahabesi"ni o siirin içinde bir kibir olmadigini tam tersine ordaki birçok seyi zaten Peygamber Efendimiz"in (sav) bizzat söyledigini anlayabilirdiniz. Makalenizde ne güzel saygidan , Sevgiden ve hosgörüden bahsediyorsunuz ama keske siz de baskalarina karsi birazcik saygili ve hosgörülü olsaniz.
"Aman ya Rab elaman; ne müşkülmüş âhir zaman,
Din bilgisi unutuldu; pek azaldı namaz kılan,
Bugünkü şaşkın hâlleri, eylemişdi, Resûl beyân.
Demişti: Birgün gelecek; garîp olur, bana uyan.
Her evde, çalgı çalınır; işitilmez olur ezân
......... "
Nedir bu Arap düsmanligi insanlardaki. Türkler kadar Araplara düsman ikinci bir millet yok herhalde. Her ülkede size bana tas çikartacak müslümanlar var, müslümanlik ya da islamiyet ne sizin ne de benim tapulu malimiz degil o herkesin islami yasayan-yasamaya çalisan herkesindir. Araplar kötüdür derken (Peygamber Efendimizin de (sav) bir Arap oldugunu unutmayalim. Ben Araplari seviyorum Osmanli"nin son döneminde Lawrence tarafindan altinlarla kandirilan ve Osmanli"ya arkadan saldiran 3000 kisiyi saymayin tüm müslüman olan dinini yasayan ya da yasamaya calisan tüm Araplari seviyorum çünkü bütün müslümanlar sevmek zorunda bu konuda Peygamber Efendimiz"in (sav) Hadis-i Serif"i var: "Arabi 3 seyden dolayi seviniz, ben Arabim, Kur"an-i Kerim Arapça"dir ve cennet ehlinin lisani (dili) Arapça olacaktir."
Bu yüzden tüm diger müslüman kardeslerimiz gibi Araplari da sevmeliyiz.
Araplar kötü demekle (buna Peygamber Efendimiz, Hz. Ebubekir, Hz. Osman, Hz Ali ... dahil) binlerce, belki yüzbinlerce belki de milyonlarca insanin günahina girmis oluruz. Bu yüzden bu tür genellemelerden kaçmaliyiz. Esasen bütün ülkelerde müslümanlar var o yüzden herhangi bir milleti büsbütün birseyle suçlamak onlardan nefret etmek çok yanlis birsey.
Bu yüzden lütfen hepimiz herkese karsi (müslüman ya da degil) daha saygili olalim, daha hosgörülü hareket edelim. baskalarinin acigini ve kusurunu arayacagimiza -çünkü baskalarinin kusuru ile mesgul olanlar kendi kusurlarini göremezler- kendimize bakalim.
Hüç kimsenin iç dünyasini bilemeyiz. O yüzden insanlari hiçbir seyle itham etmeyelim.
SAYGILAR
|