Einzelnen Beitrag anzeigen
Alt 03.12.2003, 23:20
Benutzerbild von freigeist
freigeist freigeist ist offline
Neuer Benutzer

Standard Yanitlar

Iyi Geceler Arkadaslar,

katkilariniz icin tesekkürler. Diger bazi forumlardaki gibi seviyesiz degil.

Ancak bazi ithamlara katilmiyorum (dini akla uydurmak gibi falan vs.). Ben olaylara Kuran acisindan bakmaya gayret gösteren biriyim.

Zaman zaman ortaya bir fikir atarsam, bu bunun benim tarafimdan uygulanmadigi anlamina gelmez.

Ben dinimizde, Gelenekten/Arap Örfünden kaynaklanan bazi terslikler oldugunu bildigim halde, bunlari genelde yine uyguluyorum.

Benim karsi oldugum sey, asiri sekilci olup, dinimizi her yönüyle arastirmamak, Kuran"i süs gibi duvara asmak. Olaylari yorumlarken, taa bilmem kac senesinin Ilmihalini referans gösterip de, Kuran"a bas vurmamak. Bugün kullandigimiz yaygin Ilmihal kitaplarinda Kuran"la bazi celiskiler ve eksiklikler var. Bunlari yeri gelince ayri bir konu olarak acacagim.

Burada suc elbette Kuran"da degil.

Hata, Kuran"in günümüz sartlarina dogru yorumlanmamasinda ve bu yorumun uygulanmamasinda.

Dikkat edin, bu dinde reform falan degildir.

Bu gibi ithamlar, aslinda Kuran düsmanlari tarafindan yapilir, yani sahte dinciler.

Günümüz Müslümani, Islamin sartinin 5 oldugunu zanneder ve bunu papagan gibi söyler. Bunlardan birisini uygulayamazsan, seni neredeyse cehennemlik ilan eder.

Zekat meselesi gibi, bircok uygulama sorunu eskiye baglanmisliktan kaynaklaniyor.

Zekat ve bircok dinin geregi Kuranda gecer, fakat Allah, uygulamanin nasil olacagini, günün sartlarina baglamistir. Bugünkü uygulamar, eski din alimlerinin yorumlarina, fikih kitaplarina vs. dayanir. Yani onlar zamaninda aktüeldi, su an bir elden gecmesi lazim. Günümüzün ilahiyatcilari masaya oturup, bugünkü sartlara yorum üretebilmeli. Din budur. Sürekli kendini yenilemeli. Burada Kuran"in tek harfi bile degistirilemez; insanlar bu zamanin zeka düzeyine göre Kuran"i yorumlar/uygular. Mesele budur.

Ben yakin cevremden biliyorum, samimi ama, ne yazik ki, okumayan/arastirmayin insanlar "Islamin bes sartini getirde, gerisine karisma" seklinde düsünüyor. Bu Müslüman kitlenin belkide 90%. Bu Islamin 5 Temel Sarti (sehadet/namaz/oruc/zekat/hac)icinde, Kuran"in ilk ayeti (nüzul/ayetlerin inis sirasina göre) ve emri olan "OKU" sarti maalesef yok. Onun icin, zekat hakkinda da rahat zihin cimnastigi yapabiliriz.

Günümüz din otoriteleri, belli konularda uzlasmadikca ve yorum üretmedikce, biz elbette eskiyle yetinmeye calisacagiz, KAOS yaratilmasin diye.

Fakat hic kimse, bir insani Ilmihal"lerdeki gibi zekat vermiyor diye, yargilayamaz.

Bugün Islam toplulugu, yeni hicbirsey üretmedigi icin, dinde tabulasmaya gittigi icin, atalarinin yazdiklariyla yetindigi icin, Allah"in büyük belasina ugramisdir. Onun icin her yerde solda sifiriz. Artik birseyler yapma zamani geldi. Yasitlarimin büyük cogunlugu dine
kolay isinamiyor, cünkü sürekli carpikliklari görüyorlar (Hatalari belki dogru kaynaklardan arastirmamak olabilir).

Sevgiler
Freigeist