Vaybee! Forum

Vaybee! Forum (http://localhost/forum/index.php)
-   Gesellschaft & Soziales (http://localhost/forum/forumdisplay.php?f=398)
-   -   Religion & Glauben (http://localhost/forum/showthread.php?t=4272)

timurd25 06.09.2006 05:59

kafirdir

adi üstünde kafir, yani cok güzel anlatmissin kimse bilmiyor kafirle arkadaslik kurulmaz dost olunmaz diye, aslina bu konu artik genc kizlarimiz dininden cikip bir ask(dost) ugruna dinini degistirmeye dayaniyor, kafirle dost olmayi birak artik onlarin dinine yönleniyorlar. Madem evleniyorsan kal dininde degistirme.

06.09.2006 09:37

yakismayan nedir?

binlerce insani hunharca katleden terör örgütüne ve onlara siyasi kilif uyduranlara s...r cekmek mi bana yakismiyor? ama senin bu propaganda karsisinda sahte sükünet ve vakari koruman hakketen cok yakisikli oluyor... biraksana sen, yerim böyle vicdani! müslümanligin mi engelliyor seni?

neden, tercihini yapan hain teröristlere ve yardakcilara gösterilen sevkatin zerresi mehmetcigimize gösterilmiyor? ben "virüslere ölüm!" diyorsam, karsima "yakismadi" edebiyatiyla, özgürlük gazelleriyle cikmayacaksin! benim icin al-kaida veya hizbullah neyse, pkk da odur. bu örgütlerin islamiyetle veya kürtlükle alakalari yok; müslümanlar veya kürtler de gereken tepkiyi ve mesafeyi koymadiklari sürece onlarla ayni kaderi paylasacaklar; ve paylasiyorlarda. pkk ne türkiyenin hakikati, ne de kürtlerin davasidir. fakat kürtlerin sirtindan yürütüldügü icin siddetten uzak, akla ve mantiga dayali cözümde kendileri en büyük etkendir. aksi takdirde, tsk harekete gecerse ortada ne bati kökenli hristiyan lobileri, ne dogu kökenli islam istismarcilari, ne kürt, ne de topyekün sorunlari kalir.

kiroya sor, bana fasizanligin yakistigini söylüyor. asil fasist kimdir biliyormusun? hayatinin baharinda, vatan borcunu ödeyip burnunda tüten ailesine dönmek isteyen fidan gibi delikanlilari pusularda haince katleden, bunlara yardakcilik yapan, siyasi kilif uyduran, agit yakan ve suskun kalan herkes kayitsiz ve sartsiz fasistdir! ve ne allahi, dini, imani, ne de serefi, namusu vardir!

xbaburx 06.09.2006 11:35

senin yaptıgınla besleniyor pkk...

pkk yı bu kadar guclu hale getiren sey devletin uyguladıgı ve israilden israilin filistinlilelere uyguladıgı yontemlerden devsirdigi terorle mucadele yontemleridir.benim anlayısımda kurt milliyetcisi ile turk milliyetcisi arasında cok da fark yoktur.turk milliyetcisinin salakca savunacagı cok fazla malzemesi oldugu için kendisini goklerde hissetmesi ve devletin isminin turkiye olması onlara avantaj saglıyor olabilir.ama haklılık bahsediyor denemez.turk kavramaına ismet ozel yaklasımını onermiştim ve bunu baska da bir acıklaması olamaz.turkiyede turk demek musluman demektir.sen ne kadar turksen kurtte o kadar turktur.orta asya bozkırlarıymıs bilmem neymiş miş de oguzmus hunmus gokturkmus bunlar fasa fiso.eger cografya eksenli dusunursen kurtler bu cografyada daha kokludur.devlet gelenegi olsun olmasın.bu vatanı yani turkiyeyi bize veren de işgal edildikten sonrada kurtaran da dindir.bu dini gaza askıyla avrupa içlerine kadar tasıyıp bu cografyayı islamlastıranlara turk denir.ve İSLAMLASANLARA türk denir.aksini iddia edebilir misin.sen turk milliyetciligi yaparak kurdu haklı cıkarıyorsun.bu ulkede senin anladıgın turk azınlık bile degildir.

uretilen politikalara teslim olan bir devlet yonetimi ve siyasi otorite sorunun bu kadar buyumesine sebep olmustur.turkiyede devlet zaten uluslar arası yapılarla eklemlenmiş ve uretilen projeleri kendsi ustlenmekteyken siyasiler de bu politikalara destek verdigi olcude iktidar olabilirken aslolandan ozden tarihten ortak kultur ve degerlerden herseyin merkezinde olan dinden ayrı dusunup tum bu polştişklara yardakcılık edersen sonuc bu olur.sen de farkında olmadan bunu yapmaktasın.bu devlet ne kadar senin anladıgın turkunse o kadar kurdun de devletidir.kurde itaat edecek teba koyun muamelesi yapar ve zulmedersen devleti tanımaz.bu herkes için gecerlidir.devlet politikasının yanlıslıgı devlete sorun olarak donmektedir.devlet bunu silahla yada demokratik hak vererek ortadan kaldıramaz.bu devletin kurdun de devleti oldugunu kurde de kabul ettirmekle yukumludur devlet.bu da senin uslubunla olmaz.kurtler devlete kusmustur.içlerinden hayinler cok azla cıksada devletin kademelerinde işbirlikci olanların sayısının az olmadıgını da herkes bilir.danısıklı dogus gibi bir seydir.sen TURKİYE isimli bir devlete BEN KURDUM deme curetini gosteren ve bu amacala calsan koskoca bir halka baskıyla siddetle devlete itaat ettiremezsin.demokratik hak vereerek de sorunu iice buyutursun cunku bu haklar taleb edilsin diye bu dalavere cevriliyor.bu haklarla kurtlerin referandum yoluyla guneydoguyu koparma calısmaları yaptıgını herkes biliyor.NE YAPILACAK O ZAMAN.ilkonce dvletin ismin de yer alan TÜRK ün ne demek oldugu yeniden belirlenecek.ve asli ecercevesine oturtuacak.kurde diyeceksin?NE TANTANA EDİYORSUN TÜRK MÜSÜN GAVUR MUSUN?ve kürt bundan senin anladıgın türkü anlamayacak.devlet halkla olan kopuklugunu halıkn tepesindeki yerini terketmeden hicbir sorun cözülmez.akshalil bu noktayı mukemmel anlattı.devletle sorunu olmayan tek vatandas yok bu ulkede.devlet devlette gorev alan insanlar toplulugudur.devletin idealleri politikaları devleti kutsala yaklastırır.devlet kutsal falan değildir.devlete tapanlar fasitler vb leridir.ama devleti kuran insanların kutsalla bagı devletin bekası ve savunulması konusunda devlete verilen degeri belirler.ben bu degerlerden kopmus birisi degilim.turkiyede devlete baglılık ve sadakat dinle paralel gider.sen de bu noktaya deginir gibi oldun.hak adalet yetim hakkı yemememek rusvet almamak.kurtler devletle problemi vardı kurt olmayanlarla degil.senin gibilerin takındıkları tavırlar nedeniyle artık kendileri dısındakilerle de husumet içindeler.bu proje yuz kusur yıllık bir proje.anca tutmustur.ve tek cozum yolu ummet bilincidir.ve turkiyenin turklugun ne demek oldugunun yeniden asli temmellere oturtulmasına baglıdır.ve kurtlerin kullanıldıklarının gosterilmesi gerekir.ve emin ol bu ulkede islam bilincini tasıyan turklerin surulmesi vatansız bırakılması ve yokedilmesini amaclamaktadır.avrupa ırkları kurtleri ari ırktan sayıyorlar.muslumanlıkla baglarını kopardıktan sonra hicbir farkları kalmayacak.ama bir turku asla kendilerinden kabul edemezler.kurde SEN GAVURDAN YANAMISIN BEN DEN YANA MISIN demekten ve bunu kabul ettirmekten baska care yoktur.ancak ummet olma ve bu vatanda yasayan musluman unsurlara turk denir anlayısındaki bir bilincle bu tehlikelerden kurtulunulur.hickimse kristallesmiş modern bir hayat yasayan ve dinle bagını koparmıs bir turkiyeyi bir arada tutamaz.enes gibi konusur herkes. tuzla buz olur zalimin masası olur cıkarız.
guneydoguda sehit olanların acısıs sadece sana parsellenmedi.sen cok bagırıp kufrediyorsun diye daha cok hissediyorsun demek degil.biraz edebini takın.ne olursa olsun edep kaybediliyorsa beyinde bostur yurekte bostur!!!

06.09.2006 12:37

o.T.

simdi de "vatan bölünmesin, insanlar ölmesin" diyenlere fatura kesiliyor. olacagi buydu zaten. elbette sehitlerin acisi benim hegemonyamda degil, ama senin bunu paylastigin da bir o kadar yalan. "pkk bir terör örgütür" diyemiyorsun. dersen benim gibi edepsiz olursun, dinden cikarsin, yüregin de, beynin de bosalir.

sen önce pkk"yi lanetle, ondan sonra ben senin makaleni cümle cümle ele alip teker teker nasil cürütecegimi seyret.

06.09.2006 14:42

Sen bir cözüm söyle

elestirmeye fazla gerek yok.....

Sence nasil yapilmali... cözüm yolun nedir ???

akshalil 06.09.2006 15:05

Tansiyon yükselten konular:Atatürk& Din

<a href="redirect.jsp?url=http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=197950" target="_blank">http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=197950</a>

06.09.2006 21:23

Toleranz

Adımız miskindir bizim
Düşmanımız kindir bizim
Biz kimseye kin tutmayız
Kamu alem birdir bizim.
(Yunus Emre)

Was du nicht willst, das man dir antut, das füge auch keinem anderen zu! (Altes Sprichwort)

„Handle nur nach derjenigen Maxime, durch die du zugleich wollen kannst, dass sie ein allgemeines Gesetz werde.“ (Immanuel Kant)

Wo leben wir? In welcher Zeit leben wir? Wer sind wir? Woher kommen wir?

Wir leben in Deutschland. Einem modernen, toleranten, aufgeklärtem Land. Wir leben hier mit Menschen aus den verschiedensten Ländern und einer Vielzahl von Religionen zusammen.

Wir kommen aus einem Land das Reich an Kultur, Toleranz und Schönheit ist. Warum entstehen nun plötzlich extremste Ansichten? Wir die Gläubigen, die anderen die Ungläubigen?

Ich kenne hierfür nur einen einzigen Grund. Unwissenheit/Cahillik.

Wenn wir für uns Toleranz einfordern, müssen wir auch bereit sein diese zu Gewähren!

xbaburx 06.09.2006 21:26

yazıyı ii okumamısın

bundan oncekileri de.pkk saldırıları ile ilgili defalarca yorum yaptım burda.pkk ya teror orgutu dememişim.sen paranoyaksın.

kerio 07.09.2006 10:16

kandiliniz mubarek olsun. o.T.

ohne Text

07.09.2006 10:30

o.T.

sen ne sandin? her makaleni okumadigim ve sonuncusunda da olmayan bir cümleyi bulamadigim icin elbette paranoyagim. varsa yerini göster. yok, o kadar rica ettigim halde yine yok. sakin ha pkk yi lanetleme, dinden cikarsin, seyhülislam imam apo"nun gazabina ugrarsin!

bak ben paranoyagim ve senin seviyen ve edebin yinede yerinde; ama pkk halen hain ve alcak degil?

ilyas 07.09.2006 21:30

Bu Gece Berat Kandili

Bugün Berat Kandili. Berat gecesinin, tövbe ederek yanlis yoldan dönmek, günahlarin kalplerde biraktigi kirlilikten arinmak isteyenlerin önünde acilmis bir firsat kapisi olduguna inaniliyor.

Diyanet isleri Baskani Bardakoglu, Berat Kandili dolayisiyla yayimladigi mesajda, islamin bütün insanliga yapilmis bir güven ve baris cagrisi oldugunu belirti.

Bardakoglu, "Bu gecede, Yüce Rabbimizin davetine icabet ederek kendimiz ailemiz ülkemiz, bütün müslümanlar ve insanlik icin dua ve niyazda bulunalim" dedi.

roman 08.09.2006 12:19

Küfür etmeyi terk etti isen tekrar,

yazışmaya başlayabiliriz Babur efendi. Ama, tek kelime bile olsun küfüre benzer bir kelime yazarsan yazışmaya değmez olduğunu bir defa daha kanıtlamış olursun.

Magnum haklı PKK ile ilgili görüşün, düşüncen ve hislerin net değil.

Ben sana nasıl net yazılacağını göstereyim.

PKK acımasız bir şiddet örgütüdür, hem kendi içindekileri, hem kendi dışındakileri vurmaktan asla çekinmeyen katil bir örgüttür. MHP ile de ortak noktaları çoktur. Ama, bir noktada ayrılırlar MHP yi Amerika ve Türkiye uzun bir süre paramiliter olarak kullanmıştır. Şu an için ihtiyaç duymamaktadırlar MHP nin bu terör yapılanmasına. Ama, PKK ye ihtiyaçları çok paradox gibi gözüksede bulunmaktadır. MHP ile PKK yi bu noktada ayıran mesele PKK yi bazılarının bir sol kuruluş gibi görmeleri ve ezilen ulus denilen (genellikle Stalinist bir bakış açısıdır) sol milliyetçi bir duygu ile böylesine acımasız bir cani yapılanmaya destek olunmaktadır. MHP de geçti PKK nin geçtiği yollardan bir fark ile ne suriyeden, ne irandan destek görmedi yalnızca Amerika ve Türkiye derin devletinden destek aldı, ikiside taşaron bir paramiliter yapılanma, ama PKK her kılığa, her kılıfa girebilen, başı ve sonu yok gibi gözüken ne olduğunun tanımlanmasının oldukça karışık gibi gözüken, Cumhuriyet kurulalıdan beri en kanlı, en cani, en karmaşık bir terör teşkilatdır. Sonu nerede biteceği, duracağı kestirilemeyen bir cinayet örgütü.

İsmet Özele o kadar takmışsın ki, aslı varken neden taklitini okuyayım ki yazıların yalnızca onun basit bir taklıdi, sen neredesin???

İsmet Özel son okuduğum kadarı ile Müslümanlıktan Milliyetçiliğe doğru keskin bir dönüş yapmış.

08.09.2006 13:20

Bana soru falan sorma lütfen

Ben Allah degiliki her seye cözüm üreteyim..... burada kapasite ve hayat tecrübeme göre orum yaptim görüs belirttim....

Aynisini sendende bekliyorum, sen olsan ne yapardin.... anlislari saymayalim lütfen... dünyanin hele hele insan ruhunun neresi dogruki ??? :)))

08.09.2006 13:25

Bende cok saglikli düsünmüyorum DIN

acisindan..... Sonucta Atatürkü DIN uzmani degil... devet adami ve General olarak ele alacaksin....

Ben sahsen su aniyle saglikli hic bir DINI görmüyorum.. DIN kast edince yasayan DINI kast ediyorum.....

O yüzden YASAYA DINI hayatimizda hemen hemen her konu disinda tutmaliyiz... cünkü Allahin Jandarmasi degiliz....

ATATÜRKTE DEGILDI..... akilli insan öyle olur iste

08.09.2006 13:27

Tesekkürkler cümlemizin kutlu olsun :))

ohne Text

08.09.2006 13:28

Bardakoglu 40 yilda bir dogru laf etti

katiliyorum...

08.09.2006 13:31

Ich würde eher sagen aus GEWOHNHEIT

alles was unserem Gewohnten handel nicht passt, ist UNWILLKOMMEN.... und ABSTOSSEND....

Der Mensch ist ein Gewohnheits Tier.... daran liegt es meiner Meinung nach....

Auch die Deutschan halten sich für die besten.... so tollerant sind die nicht... du täuscht dich daaa sehr :))

08.09.2006 13:43

Atatürk Alevimiydi ?? :))

enteressant bir yazi... Bunu eski ABD Akara Büyükelcisi söylüyor...

Prof. Dr. İlber Ortaylıda: Cumhuriyet döneminde ateizm propogandası yapılmadı. Din devlet örgütlenmesinin içindeydi. Camiler vardı, imamlar maaş alıyordu. Din ve inançlarla da kavgası yoktu. Birtakım denemeleri var ama onların üzerinde durmamış. Tam bir laik örgütlenme yok. Ancak Atatürk"ün sofu olmadığı da ortada.

Bende diyorumki... olsa ne olur olmasa ne olur.... yaniiiii... adamin kisisel inancina ihtiyaci kimin varki... :)

Yatinin tümü

<a href="redirect.jsp?url=http://www.nethaber.com/?h=66589
" target="_blank">http://www.nethaber.com/?h=66589
</a>

roman 08.09.2006 14:27

Merhaba Enis!

Ne demek olsa ne olur olmasa ne olur. 640 yıllık koskocaman bir İmparatorluk yıkılmış, yerine hiç bir kimsenin bilmediği, tanımadığı sivil toplumculuğun pek çok nüvelerini taşıyabilen yepyeni çağdaş bir sistem ile, yepyeni bir ülke ve insanlar oluşturulmaya başlanmış. Aşağıdan yukarıya, yukarıdan aşağıya doğru büyük bir değişimler oluşturulmaya, yaşanmaya, yaşatılmaya, kurulmaya başlanmış. Ve bunun öncüsü, lideride Mustafa Kemal... Bir an düşünelim 640 yıl süren din ve katı devlet yapılanmasının bitimini( Osmanlı her ne kadar İslam devleti olarak gözüksede Din olgusunun üstüne her zaman devlet olgusu oturmuştur, yoksa nasıl çok uluslu bir İmparatorluk olabilirdi??? Kısaca dini konumundan önce devlet konumu belirleyicidir Osmanlının, baburun yazdığı gibi Ümmetçiliği değil, hele, hele Türkçülüğü hiç değil, Türk bile geçmez Osmanlıda.

Atatürk Alvimiydi diye abes bir soru sorulmalı mı, bu soru abes mi?? kim bilir belki hem doğru, hem yanlış??? Ama, bir gerçek var ki Aleviler Atatürkün sistemine ve düşünce yapısına çok daha yakınlar.

En azından bağnaz değiller, elbet Aleviler içinde de farklı yapılanmalar var.

Sorunun özü bana kalırsa İslami düşünce yapısı ile çağdaş Demokrasi oluşabilir mi. Bu mümkünmü???

Sanıyorum bu soruyu Mustafa Kemalde sordu kendisine... Çünkü o döneme ait olan çağdaş uygulamalarından neden İslami yapılanma ile sorunlarının bulunduğu ortaya çıkmakta.

İslamcılarında Atatürk ile çok büyük sorunları olduğuda bir gerçek...

roman 08.09.2006 14:39

Linç yapmak, linçe göz yummak, destek,

olmak bir dindar için doğrumudur???

Neden Türkiyede son bir kaç yıl içinde LİNÇ denilen insanlık dışı, HUKUK dışı, DİN dışı bir kültür oluşmaya başladı.

Bu oluşumun şu an ki HÜKÜMET ile bir bağlantısı varmıdır???

Var ise bu hükümete karşı olanların bir kısmı neden LİNÇ olaylarının en önünde bulunmaktadır???

Bu kesimin idelojisinin bir yönüde İslam olması tesadüfmüdür???

LİNÇ ile İSLAM arasında bir bağlantı varmıdır???

akshalil 08.09.2006 15:54

selanikte

Babasi ali riza nin bektasilerle arasi iyiymis cevresinde baya bektasi falan varmis diyorlar..

ama ne fark eder ki dedigin gibi.

xbaburx 08.09.2006 17:55

:)cok istedin bee kırmiyim seni:)

pkk teror orgutudur.hepsi vatan hayinidir.(daha once defalarca soyledim)teror yapn herkes gibi onlarda canidir alcaktır kan içiçi zalim seref yoksunu kimselerdir.daha sayayım mı:)ama kendisine kurt diyen ve cana kıymaya bulasmamıs insanlar için aynı seyleri asla soyleyemem.bu orgutu savunmaya girişmiş kimselerde buna zulmu destekler mahiyette davrandıkları için zalimdir.aldanmak zulme bulaşmaktan kurtarmaz insanı.ama bu olaylara bulaşmamıs insanları asagılayanlarda zalimdir.sırf kurt oldukları için!!!

xbaburx 08.09.2006 18:04

o.T.

mhp değilde 80 oncesi o cinayetleri işleyenler olarak anlattıklarına katılıyorum.mhp pkk ile kıyaslanamayacak kadar legaldir.ismet özele gelince soyledikleri herseye cuk oturuyor.istersen oku.ismetozel.org

xbaburx 08.09.2006 18:07

asagıda magnuma yazdıklarım yeterli o.T.

ohne Text

akshalil 08.09.2006 18:11

Linc

bu son iki yildir gelisen,mersindeki bayrak olayina karsi yurt sathindaki tepki ile start alan, daha sonra orhan pamuk vb yazarlara yönelen, cok degerli avukatimiz kemal kerinccinin koordine ettigi "türk düsmanlarina yasami zehir etme" kapsaminda yazarlari mahkemeye verip(orhan pamuk- hrant Dink, Elif Safak) sonra mahkemeyi basip saniklari taciz etme........halk düzeyinde ise trabzonda iki defa vukubulan, daha sonra degisik illere yayilan, dün de sakaryada yasanan linc girisimlerinde etkili olan sey bizzat yetkilliler tarafindan tesvik ve tahrik edilen milliyetcilk motividir.. Her olaydan sonra linc girisimleri "duyarli halkimizin tepkileri" olarak anlayisla karsilanmak bir yana ayrica övülüyorlar... AB sürecinde yasananlarla, ermeni sorunu, kürt problemi, pkk terörü, issizlik-mesleksizlik- parasizlik gibi faktörlerle basedemeyen ve bunalan kamu Otoritesi bunlari biraz da topluma havale edip milliyetci bir refleksi takviye güc olarak calistirmak istiyor olabilir..

bu son zamanlarda gelisen bu linc kültürünün islam ve dindarlarla alakasi yok..sen herhalde Fatih camindeki eski imami bicakliyan sahsin linc edilmesi olayindan yola ciktin..

xbaburx 08.09.2006 18:56

herseyiyle zaten belli olan bir seyi

sanki yepyeni ve bilinmeyen yada zorla kabul ettirlmiş bir sey gibi yinelemek istemedim.pkk teror orgutudur demek bana sanki insan gözleriyle görür dermiş gibi sacm geldi.ama ısrarınla dalga gecmiş gibi olmak da istemem.amacım o degildi.yukardaki yazıda pkk nın siyasi uzantılarının meclise girmelerine parti kurmalarına propaganda yapmalarına dernek vb faaliyetlere girişio ozgur gundem gibi yayınları piyasaya surmelerine izin verilmemelidir demek istemiştim demokratik hakk verilmemesi gerekir derken.ama bu ulkede imparatorluk tan gelen bir ulkedir.impoaratorluk tan kalan halk hetorojen bir yapı arzediyor.dunyanın her yeri işgal edilince musluman olanların ve işgal altında yasayamayanların bircogu işgal edilmeyen tek islam ulkesi turkiyeye goctuler ve turk ismine dahil oldular.yani eger senin anladıgın bir turklukten hareket edilirse halk kristallesir.32 ayrı ulus yasıyor bu ulkede ve buların turevleri.72,5 milletiz.hepimizi bir arada tutan ve tutabilcek kıskırtamalara kandırmayacakk tek unsur dindir.alevi sunni meselesi de bir turlu tutturulamamıstır.cunku anlayıs cok farkşı olsada kimse kimsenin avuguna kıs dememiş kaynasmıstır.onlrı aliden koparamzlar.ali de muslumandır.turkiyeye dısadan dayatılan tum sorunlar ancak bu sekilde butunlesmeyle hallolunur.bu dini dogru duzgun yasamayan insanlar için bile bu boledir.ne kadar laik olsada saldırmadıgı muddetce benim insanım olan kişilerle her turlu anlasırım.amac mlli butunluk ve aklı basında herkes bilir ki bu vatanın cimentosu islamdır.istedigin kadar su dok kum gene kumdur.islam giderse yuz buz olur ruzgar eser dagılırız.

akshalil 08.09.2006 19:31

hemen de pes ettin :-)

yani bundan sonra her konusmaya veya yaziya kahrolsun pkk diye baslamasak pkk li sayilacaz..
islami perspektiv ve yasam tasavvurlarindan toplumsal cözümlere dair fazla sey beklemesem de, kürt konusunda islam en büyük tampon veya cimento görevi görüyor..uzun vadeli ve gelecekte de bu rolü ayni basariyla oynar mi bilemem ama simdiye kadar oynadigi bütünlestirici rol barizdir..

roman 08.09.2006 20:08

Madımakta yaşananlar bir linç olayı,

değilmiydi???

Ben her iki kesiminde bu tür insanlık dışı olaylara katılma eğilimlerinin bir hayli yüksek olduğunu düşünmekteyim.

Laiklik tartışmaları derinleştikçe oldukça derin kamplaşmalar yaratılacak gibi. Bu kamplaşmalardan çıkarları olanlar hiç azımsanmayacak kadar çok. Şöyle cumhuriyetin kuruluşundan bu yana linç konumunu düşünüyorum, ilk Kubilay olayı, arkasından 6,7 eylül (1955) olaylarında ortaya çıkmakta, daha sonra 12 eylül öncesi, son kısa dönem içinde Madımak ve yukarıda senin yazdıkların. Benim açımdan LİNÇ olayının nasıl olupta böylesine geniş bir katılıma sahip olabilmesi???

Elbet böylesine vahşileşebilen insanları kışkırtanlar oldukça profesyenelce başarılı olmaktalar. Ama, sorunun cevabı bu değil, nasıl olurda bir toplum böylesine hem vahşileşir, hem de vahşet uygular. Ve bir caminin içinde bile olabilmekte artık. Hani bir toplum çıldırmaya başlar ise, sonu genellikle hep anti demokratik bir sistem ile bütünleşmeyi yaratır.

Sanıyorum hem İslami kesimin İsalamcı bölümü, hem İslamı kullanan aşırı radikal milliyetçi kesim ve AB karşıtı bir başka zümre, (buna kızıl elmacılarda denilebilinir) bu tür olayları kaşımaktalar.

Linç olaylarına karşı çıkan, çıkmaya çalışan kesimlerinde kimler olduğuda ortada.

Bu sayfalarda bile şu ana kadar senden başka bir kişide henüz bir tepkisini ortaya koymadı.

akshalil 08.09.2006 21:28

Madimak"i tartismaya hacet yok

Türkiyenin, Anadolun tarihinin son yüzyilinin tartismasiz en karanlik yüzkarasi sayfasidir..Olayin olmus olmasi degil, hala bugün bir müzenin cok görülmesi, magdurlarin suclu gösteriliebilmesi, "sivasa laf söyletmeyiz, arif sagin elinde silah varmis, aziz nesin de müslüman mahallede salyangoz satmasaydi, alevilerde gidip tunceli de saz calsaydi" türünden ifadelerdir sivasi yüzkarasi yapan...

ama benim degindigim son iki üc yildir tanik oldugumuz olaylar ve senin de bunlari kastettigini varsayiyorum..bu son dönem olaylarda milliyetcilik baskin unsurdur..
Bunun disinda genel olarak türkiyede milliyetcilik ile dini taassup ve yobazligi birbirinden ayirmak cok zordur..Tanil Bora "Türk saginin üc hali" kitabinda türk saginin ayrilmaz bilesenlerini "milliyetcilik, dincilik ve Muhafazakarlik(taassup)olarak siralar..bunlari birbirinden ayirmak cok zordur..ayri milliyetcilerimiz ve ayri dincilerimiz yok..iki unsur dedigin gibi ayni düsünce yapisinin icinde mevcut..gerci son dönemlerde bu degismeye basliyor..mhp yi islamci arap olarak degerlendirip yeterince irkci olmadigini dillendirenler var..buduncular falan fistan..meshur dgm savcisi mete yüksel vardi mhp den milletvekili olacakti da fazla irkci diye almamislardi:-) yalniz islamin toplumdaki zemini daha kuvvetli..milliyetcilik ise daha ziyade yukaridan tepeden asilaniyor halka ve islamdan cok daha tehlikeli oluyor..cok daha yikici ve daha saldirgan..gerci kimilerine göre milliyetcilikdir türkiyede baskin olan ideoloji..Eski valinin biri "Türklerin Allahi Devlet" diye bir kitapta bunu anlatiyordu ve bana bir cok yönden mantikli da geldi..

yalniz gözönünde bulundurulmasi gereken nokta islamin gerek dünyada gerekse türkiyede su an bir savunma pozizyonuna gecmis olmasi..bush amca bir tarafta donkisot gibi kutsal bir savas acmis gidiyor..türkiyede ise malum 28 subattan beri yasananlari biliyoruz..tarihin garip cilvesi, türkiyeyi modern cagdas diye bildigimiz kemalist batici partiler degil, gerici, islami diye bilinen akp ab yoluyla degistirip dönüstürmeye calisiyor..bu ise ezberleri tamamen bozmus durumda..akp ye karsi baykalindan, mhp sinden tut da dyp sine ve askeri kuvvetlere kadar milliyetci bir blok olusturulmus durumda..dolayiyla bu son linc olaylarini akp ve ab ye karsi harekete gecirilen milliyetci dalganin ürünü olarak görmek lazim.."hristiyanlar misyonerlik yapiyor", "vatan topraklarimiz elden gidiyor", "yahudiler gap ta toprak almis" "avrupa kürtlere devlet kuracak alevileri kiskirtiyor" türü paranoyak saplantilarla halki galeyana getirirsen, trabzonlu delikanli da gider papazi kilisede aslan gibi bicaklar! bu eylemin temelinde yatan daha cok din gibi gözüküyor ama millyietciligi yabana atma..adam allahü ekber deyip danistay üyesini vuruyor, siciline bakiyorsun susurlukcularla yatip kalkiyor.. son dönem olaylarda dinde rol oynuyordur ama belirleyici olan zenofobi dedigimiz yabanci düsmanligina dayanan ilkel bir milliyetcilik

akshalil 08.09.2006 21:28

Madimak"i tartismaya hacet yok

Türkiyenin, Anadolun tarihinin son yüzyilinin tartismasiz en karanlik yüzkarasi sayfasidir..Olayin olmus olmasi degil, hala bugün bir müzenin cok görülmesi, magdurlarin suclu gösteriliebilmesi, "sivasa laf söyletmeyiz, arif sagin elinde silah varmis, aziz nesin de müslüman mahallede salyangoz satmasaydi, alevilerde gidip tunceli de saz calsaydi" türünden ifadelerdir sivasi yüzkarasi yapan...

ama benim degindigim son iki üc yildir tanik oldugumuz olaylar ve senin de bunlari kastettigini varsayiyorum..bu son dönem olaylarda milliyetcilik baskin unsurdur..
Bunun disinda genel olarak türkiyede milliyetcilik ile dini taassup ve yobazligi birbirinden ayirmak cok zordur..Tanil Bora "Türk saginin üc hali" kitabinda türk saginin ayrilmaz bilesenlerini "milliyetcilik, dincilik ve Muhafazakarlik(taassup)olarak siralar..bunlari birbirinden ayirmak cok zordur..ayri milliyetcilerimiz ve ayri dincilerimiz yok..iki unsur dedigin gibi ayni düsünce yapisinin icinde mevcut..gerci son dönemlerde bu degismeye basliyor..mhp yi islamci arap olarak degerlendirip yeterince irkci olmadigini dillendirenler var..buduncular falan fistan..meshur dgm savcisi mete yüksel vardi mhp den milletvekili olacakti da fazla irkci diye almamislardi:-) yalniz islamin toplumdaki zemini daha kuvvetli..milliyetcilik ise daha ziyade yukaridan tepeden asilaniyor halka ve islamdan cok daha tehlikeli oluyor..cok daha yikici ve daha saldirgan..gerci kimilerine göre milliyetcilikdir türkiyede baskin olan ideoloji..Eski valinin biri "Türklerin Allahi Devlet" diye bir kitapta bunu anlatiyordu ve bana bir cok yönden mantikli da geldi..

yalniz gözönünde bulundurulmasi gereken nokta islamin gerek dünyada gerekse türkiyede su an bir savunma pozizyonuna gecmis olmasi..bush amca bir tarafta donkisot gibi kutsal bir savas acmis gidiyor..türkiyede ise malum 28 subattan beri yasananlari biliyoruz..tarihin garip cilvesi, türkiyeyi modern cagdas diye bildigimiz kemalist batici partiler degil, gerici, islami diye bilinen akp ab yoluyla degistirip dönüstürmeye calisiyor..bu ise ezberleri tamamen bozmus durumda..akp ye karsi baykalindan, mhp sinden tut da dyp sine ve askeri kuvvetlere kadar milliyetci bir blok olusturulmus durumda..dolayiyla bu son linc olaylarini akp ve ab ye karsi harekete gecirilen milliyetci dalganin ürünü olarak görmek lazim.."hristiyanlar misyonerlik yapiyor", "vatan topraklarimiz elden gidiyor", "yahudiler gap ta toprak almis" "avrupa kürtlere devlet kuracak alevileri kiskirtiyor" türü paranoyak saplantilarla halki galeyana getirirsen, trabzonlu delikanli da gider papazi kilisede aslan gibi bicaklar! bu eylemin temelinde yatan daha cok din gibi gözüküyor ama millyietciligi yabana atma..adam allahü ekber deyip danistay üyesini vuruyor, siciline bakiyorsun susurlukcularla yatip kalkiyor.. son dönem olaylarda dinde rol oynuyordur ama belirleyici olan zenofobi dedigimiz yabanci düsmanligina dayanan ilkel bir milliyetcilik

roman 09.09.2006 06:42

Ne Türkiye, ne Türk toplumu, 1923,

öncesi ile yeterince ne tartıştı, ne konuştu, ne araştırdı.

1923 ile birlikte 640 yıllık yaşanan koskocaman bir süreç bir anda kesilip atıldı. Geçmiş ile ilgili olan tüm bağlar kılığından, dilinden, yazısından, yaşam biçiminden, hukuğundan, yönetim ve yönetilme biçiminden vs komple değiştirildi. Bu elbise o dönemin şartlarında oldukçada güzel bir elbiseydi. Lakin devletin otoriter konumunda fazla bir değişim oluşamadı, demokrasi arandı, demokrasiye ulaşılamadı. İzinde verilmedi Demokrasinin oluşumuna, ceza yasaları bile Musoloniden alınıp anayasalarımıza yerleştirildi. Bir toplum geçmişi ile ama tarihsel bilgi için, ama sosyal bir vaka ile olsun koparılırsa, o toplumun gelişmesi, zihniyetinin dönüşmesi pek mümkün değilmiş gibi geliyor bana. Bir toplum geçmişinin iyi ve kötü tarafları ile açık, açık hesaplaşabilmelidir. Ancak o zaman yukarıda saydığın, çarpık, ırkçı, Faşist, Faşizan zümreler ile toplum olarak baş edilebilinir. Bu mesele toplumun meselesi olmalıdır, salt devletin içinde var olan bir kaç iyi niyetli kişilerin değil. Ama, bir toplum geçmişini bilmiyor ise, geçmişi ile hesaplaşamamış ise ve o bir hayli çalkantılı olan geçmişi tanımadan, bilmeden, araştırmadan hastalık düzeyinde sevdalanıp onu yaratmaya çalışan bir zihniyetin içine düşüyorsa, neden oluşturmasın ki o toplum bu tür çok tehlikeli olan sistemi???

Bunun için ortam mevcut, bir tarafta dinciliğin ulaştığı boyut, bir tarafta PKK yardımı ile Türk ırkçısının ve keskin milliyetçisinin ulaştığı seviye, bir tarafta bu statükonun böyle kalmasını isteyen egemen zümre.

AKP tek boyutlu bir parti değil, Gül ve Şener kesimi AKP den kopsun, karşımıza çok ilkel bir dinci resim çıkacaktır. Bu tür Linçler neden şu son dönemler gittikçe yükselmekte acaba dini kullanan bu her türlü kesim tarafından?? Bende bunun tek bir cevabı bulunmakta Türkiye hızlı bir şekilde Faşizme doğru koşturmakta. Türkiye toplumları bu güne kadar kendi güçleri ile Faşizmi kurmadılar, onun tam anlamı ile ne olduğunu bile bilmemekteler. Ama, şu an bunun ortamını hızlı bir şekilde oluşturmaktalar.

Linçlerde bu ortamın iyi bir kültürel hazırlığıdır.

kerio 09.09.2006 09:18

dogrusu o kadar da yepyeni bir düzen

degildi bana göre. eskiden sultanlar kendi aralarinda birseyler belirleyip halka diretiyorlardi, atatürk geldi o halka birseyler diretti ondan sonrada ordu halka diretti. bunun yeniligi sadece ve sadece devlet büyügünün diretmesi degil baska bir kurumun diretmesi.

cagdaslik bunun neresinde?

gerisi fasa fiso. demokrasi türkiyede fasa fiso vs.vs.vs.

xbaburx 09.09.2006 12:49

pes etmek diil.olayı cetrefilleştirmek

istemedim.biriyle konusuyorsanız o kişi o knuda cok hassassa bazen boyle geri adım atmak zorunda kalabiliyorsunuz.pkk nın teror orgutu olmadıgını ancak ondan beslenenler ya da pkk lı olanlar soyleyebilir.teror orguut olmadıgı tartısması yok.bunu yinelemek aptalca geldi bana ama hassasiyetleri de gozetmek gerekir diye dusundum.

xbaburx 09.09.2006 14:07

ilginç bir makale.paylasmak istedim

teoman duralı istanbul universitesi proflarından.iki bolum bitirmiş.biyoloji felsefesi uzerine calısıyor.isminden arastırıp ogrenebilirsiniz.ayrıca 8 yabancı dili var.adan tolstoyu aslından okuycam diye rusca ögrenmiş:)

Felsefe Profesörü TEOMAN DURALI: `Demokrasi ve Hümanizm Batılılara Öldürme Yetkisi Veriyor!’
ÖZEL RÖPORTAJ: MURAT MENTEŞ

İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü profesörü TEOMAN DURALI, gündemi ...... için yorumladı. Tartışma yaratan "Çağdaş,Küreselleştirilen Medeniyet" kitabının yazarı DURALI, bir Alman bilim adamının Türklerin zekasıyla ilgili tezlerinden, Papa"nın İslam ile barışı aynı cümlede anmaktan kaçınmasına kadar pekçok konuda görüşlerini sadece 8sutun"a anlattı.

Alman Genetik Araştırma Enstitüsü Direktörü Zekabilimci Volkmar Weiss, Türklerin zeka düzeyinin düşük olduğunu söyledi. Bilimsel bir çerçevede, Türklerin aptal olup olmadıkları tartışıldı...

Öyle budalaca bir iddia ki bu... Benim nutkum tutuluyor, ne cevap vereyim? Aziz Nesin `Halkımızın yüzde 60’ı...’ demişti. İddiada `göçmen Türkler’den bahsediliyor.Bunu nasıl anlamalı?Göçmenler böyle ama, hepsi aptal olmayabilir’ şeklinde mi? Hayır. `Türkiye’den kaçıp üstün Avrupa’ya sığınanlar bile bu kadar geri zekalıysa, Türkiye’de yaşayanların halini siz düşünün’ demek istiyor bence. Bu, tüyler ürpertici bir zırva.

Milletlerin, toplulukların zekası şakalara konu olabiliyor. Bilim de toplulukları böyle bir ayrıma tabi tutabilir mi?

Aslında toplumlar bazı dönemlerde zihin ve duygu bakımından geri bir duruma düşebilir. Siyasi tıkanıklıklar, toplumu çözümsüz, çaresiz bırakabilir. Fakat işin esası, eğitimdir. Öğrenme, bilgilenme, görgü kazanma imkanlarını genişleten bir eğitim sistemi, toplumu açar. Bu da güvenli, huzurlu bir yaşama düzeninin tesisine zemin hazırlar.

Volkmar Weiss’in sözleri sizce hakaret kastı taşıyor mu?

Hiç şüphesiz evet. Bunun yanında, medya da bir tür hakaret taşıyıcısı. Türklüğü yerin dibine batırma, maneviyatı bozma girişimlerinin bir uzantısı bu iddialar, manşetler. Aşağılık duygusuna kapılmış insanları bir hedefe yöneltmek, gütmek kolaydır. Hakaret ediyorlar ki, emir de verebilsinler, verdikleri emirler ciddiye alınsın. `Türklükten çık, aptallıktan kurtul’ demeye getiriyorlar. Ama aslında Türklüğün arkasında İslam var. Yani `İslam’ı terket aklın başına gelsin’ diyorlar. Bir de şu var: Genetik bize insanın zekası hakkında kesin bilgiler,
veriler sunamıyor.Siz bir felsefeci olarak IQ testlerine itibar ediyor musunuz?

Hayır, IQ testlerine itibar etmiyorum. Çünkü ben başarısız kalıyorum o testlerde! Şu kadar milyarla bu kadar milyarı çarparsan sonuç ne olur? O soruya cevap veren çocuk aslında bir tür hastadır, bir tür otistiktir. Aslolan ufkun geniş olması, zihinsel açıklık, bununla beraber gönüldeki ferahlıktır. Bu unsurlar, toplumun güzelliğiyle etkileşimlidir.

Bir bilim adamının `Falan millet salaktır’ demesi...

En kolay iş karşındakini `geri zekalı’ diye damgalamaktır. Birine geri zekalı demek edepsizliktir ve ahmakçadır. Edepsizlikle ahmaklık birbirini gerektiren, birbirinden çıkan şeylerdir. Bir de ahmaklar kendilerini çok akıllı sanırlar. Tıpkı korkakların zalim olmaları gibi.

Papa 16. Benedictus, `İslam barışı özendiren yönler içeriyor, ama başka unsurları da var’ dedi. Bu sözle, İslam’ın bir barış dini olmadığını, gündemdeki terör eylemlerine geçit veren bir yapısı olduğunu ima etti. Buna ne dersiniz?

Papa’ya şaştım. Bildiğim kadarıyla felsefe okumuş, hatta ilahiyat felsefesi tahsil etmiş biri. Felsefeci, lafı ağzında inceden inceye tarttıktan sonra konuşan kişidir. Yine de Papa’yı anlamaya çalışalım. Barış nedir? Boyun eğmek mi? Dayağa razı olmak, mücadeleden kaçmak, havlu atmak mı? Öyleyse İslam barış dini değil. Bir Müslüman olarak ben, zalime başkaldırmanın kutsal olduğuna inanıyorum. Gelgelelim, insanlara zulmetmek, azab vermek söz konusuysa, tarihte bunun baş kahramanı Avrupa olmuştur. Sömürgeciliği ve onun annesi olan sermayeciliği icat edip geliştiren Müslümanlar değildi. Terör de Batı medeniyetinin içselleştirdiği bir olgudur. Avrupa ve ABD bir olup İslam topraklarına yüzbinlerce ton bomba yağdırınca o bombalardan bir iki tanesi de sekip kendi evini vuruyor. Avrupa’nın 400 yıllık tarihi, dayanılmaz çirkefliklerle doludur. Papa’ya gelince, bir papanın daha nazik olması gerekir.

İtalya Reform Bakanı Roberto Calderoli, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, `İslam’ın medeniyet olarak nitelenmekten uzak bir din olduğunu’ iddia etti.

`İslam medeniyet değil’ demek büyük bir şaşkınlık. İslam medeniyetini inkar ederseniz elinizde medeniyet namına hiçbir şey kalmaz. İslam medeniyetinin mirasçıları olarak `İşte bizim mimari şaheserlerimiz, edebiyatımız, şiirlerimiz, musikimiz, ilmimiz, irfanımız...’ diye gösteriş yapacak halimiz yok. Bir İtalyan bakanı saçmalıyor diye kibre kapılmak bize yakışmaz.... Fakat ne diyeyim, insan kör bile olsa bu dünyada İslam medeniyetine dokunabilir, onun kokusunu alır, sesini duyar. Demek ki büsbütün iflas etmiş, duymuyor, görmüyor, koku almıyor, komada o bakan... Bir ceset konuşmuş.

ABD’de Cumhuriyetçi Parti Colorado milletvekili Tom Tancredo, `Gerekirse Kabe’yi bombalarız’ dedi.

Amerika Kabe’yi bombalarsa ne olur?.. Buda heykelleri bombalanmış, yazık olmuş. Kabe tahrip olsa da kıblemiz değişmez. Biz Allah’a ibadet ediyoruz, Kabe’ye tapmıyoruz ki. Ama Papa öldürülürse Katoliklik ayakta duramaz. Biter. İslam’da böyle bir durum yok. İslam’da din kurumsallaşmış değil. Kıbleyi tayin edemiyorsan, hangi yöne dönerek kılarsan kıl namazını, orası Kabe oluyor, kıble oluyor. Bu konu başka yönlerden de tartışılabilir, ama onlar yeterince konuşuldu zaten.

Londra’dan ve daha birçok Avrupa şehrinden kaçıyor Müslümanlar. Çünkü sokaklarda sözlü ve fiili saldırılara uğruyorlar. İş sözleşmeleri, kira kontratları, kredi kartları iptal ediliyor. Camiler yakılıyor...

Londra’daki bombalı saldırıların doğrudan ya da dolaylı bir tuzak olduğunu düşünmeye yatkınım. Batı, terörü, kendi vahşetinin dayanağı haline getirmekte bu kadar hevesli olmasaydı, böyle bir şüphe taşımazdım ama şimdi içimde şüphe var. Blair’e, Bush’a birer sanık gözüyle bakmamız doğal.

Müslümanlar büyük bir baskı altında tutuluyorlar. 2/3’ü Avrupa’dan ayrılmaya hazırlanıyor?

Evet, çünkü Medeniyetin beşiğinde, en ilkel, en vahşi kanunlar işlemeye başladı. Sokaklarda insan öldürüyorlar. Batılılar her konuda haklı görüyorlar kendilerini. Demokrasi ve hümanizm onlara öldürme yetkisi veriyor!

Bu büyük çelişkinin sebebi ne olabilir?

İslam’ı, yok etme arzusundalar. Onlara göre İslam, Batı medeniyetine meydan okumanın adı. Bugünkü medeniyetin temeli iktisattır, kazançtır, kârdır. Bu kârı azaltan, felsefi bakımdan anlamsızlığa mahkum eden veriler İslam’da mevcut. Buna katlanamıyorlar.

İslam’ı hiçbir şekilde kabul edemiyorlar, öyle mi?

Doğrusu, Batılı liderlerin, askerlerin siyasetçilerin, papazların kabul edebileceği bir İslam var. Onu da empoze ediyorlar zaten. Dinlerarası diyalogla, Müslümanların başına bomba yağdırılması ve İslam’a hakaret birarada yürütülüyor bu yüzden. Protestan’la Müslüman arasındaki benzerlikler öne çıkarılıyor. `Şu ilke aynı, bu görüş aynı’ deniyor sonra da `İslam’a ne gerek var’ diyorlar. En başta söylediğimiz söze geri döndük: `İslam’ı terket, aklın başına gelsin’ diyorlar. Bunun bir versiyonu da şudur: `İslam’ı bırak yoksa ölürsün.’

xbaburx 09.09.2006 14:31

ismail aga camii fatih degil

mahmut hoca cemaati vardır bilirsiniz.tr de aczmendiciler haric ki muslum gunduz onun lideriydi faidme ve aliyle baya içli dıslı olmuslardı ve daha sonra muslum amcanın MİT oldugu ortaya cıktı.-turkiyede sarıkla cubbeyle gezen ve caesafı cıkarmamakda direten cemaattir.hatta onlardan baskası da kalmadı sanırım bu derece titiz davranan.daha oncede benzeri saldırılar yapılmıs ama cemaat liderlerinin cabasıyla provakasyon olmasının onune gecilmişti.hilmi gitti yasar geldi.mahmud hocanın yerine namaz kıldıran imam olduruldu.herhalde istenilen tepki gelmediki linc uzerinden bir yaygara kopartılmaya calısılıyor.haber7.comda bir haberde mahmud hoca cemaatiyle sauna cetesi arasında ilişki kurulmaya calısıldıgı ve bu kişilerce yani mahmud hoca elemanlarınca cete mensuplarından bazılarına ki bunlar asker kokenliydi sanırım-işkence yapıldıgı için ankara cumhuriyet bassavcılıgı mahmud hoca ve cemaati hakkında tahkikat baslatmıs.GENE BSALADI TAMTAMLAR.

yukarda sivas olaylarına deginmişsiniz.sşvas olayı yani madımak olayı DANISTAY BASKINIYLA cozumlenmiş oldu.olayın halkın toplanmasına donuk tepkiselliğini bir kenara bırakacak olursak cinayetlerin ve otelin yakılmasının derin devletin ve bunu dıs uzantılarınmın işi oldugu asikardır.bu konuda aklı basında olan kimseler artık tek laf etmiyor.ugur mumcu bahsi ahmet taner kıslalı bahsi ve digerleri.suclanan hep dindarlar olunca toplumun fasolaik kesiminde dindarlar için cok buyuk husumet olustu.fasolaikler de laik egilimli kimseleri etkileyerek tr de dindarların basını ezmeye tesebbus ettiler ve hala ediyorlar.danısıklı dogus kısacası.amac tr de islamı tasfiye etmek ve halkın islamla bagını SIFIRLAMAK.ve tr yi tuzla buz etmek.İSMAİL AGA CEMATİNİN TASFİYESİNE KARAR VERİLDİ HERHALDE.ve bu surecte karsı cıkıslar bahane edilerek tamtamlar yapılıp kazanlar kaynatılarak tr yi DARBEYE HAZIRLIYOR OLABİLİRLER.ki bence oyle.cunku bu adamların kendileri sarıklı cubbeli kadınları kara carsaflı peceli eldivenli.PARSA VURULUR BURDAN HE!!!

akshalil 09.09.2006 16:24

Türkiyenin tarihi ve

hafizasi ile ilgili problemleri oldugu konusunda ben de benzer düsünüyorum..türkiyenin kurulmasi ve modernlesme tarihi cok problemli bir sürectir..bir tabudur ve bu gün yasanan cok problemin temelinde yatan da budur..

AKP ve islami kesim hakkinda ise farkli düsünüyorum. Islami kesimin devletle catisa catisa, darbe yiye yiye kendiyle hesaplasma ve yenilenme sürecini kismen basardigina inaniyorum..Erbakan/Asiltürk/Kazan cizgisi ile Tayyip erdoganin kadrosu arasindaki farki görmememek imkansiz..Dünya ile bütünlesmeye calisan, kendi sinirlarini zorlayan bir kadro bu yeni kadro...evet (V)akit gazetesinin temsil ettigi ilkel bir cizgi varsa da, ayni zamanda "zaman" ve "yenisafak" gibi bir cok farkli sesi ve intellektüeli bünyesinde barindiran takdire deger olusumlar da var..... AKP tabaninin cogunlugunu muhafazakar ve dargörüslü siradan müslümanlarin olusturdugu dogrudur..ama bu sürecin karsilikli bir degisim dönüsüme yol acacagi da muhakkaktir.. AKP nin yaptigi yanlislari ise normal karsiliyorum, bir yandan Ordu adamlarin ayagini kaydirmak icin elinden geleni yapiyor, diger taraftan bütün muhalafet halki etkileyecek ve sonuc verecek en iyi silahin milliyetcilik damarindan girmek oldugunu bildiklerinden sagcisi solcusu hep birden milliyetciligin disina cikamayan bir muhalefet yapiyorlar..ve diger taraftan tayyip liberal avrupa birligi yolunda politikasinin tabanda da oy kaybetmeye yol acacagi endisesiyle onlara ara sira mesaj verme geregi duruyor..yani adamlarin isi zor..sirat köprüsünde kilic üstünde yürümek gibi..

benim hep anlatmaya calistigim ve simdi de demek istedigim sudur: eger türkiyede islami yasam tarzindan dogan hos olmayan durumlar varsa bunu gidermenin en iyi yolu bunlari politika yoluyla ehlilestirmek, liberallestirmektir..takke yapiyor deyip üstüne üstüne gidilirse türkiye klasigi olan cikmaz sokaga girildi demektir.. baska örnekler de verilebilir buna: herhalde 80 öncesi "TiP" kapitilmayip mecliste kalmasina izin verilseydi ne o günler o kadar kanli olurdu ve daha da önemlisi belki bu gün bizim de -yanlis yapa yapa kendini yenilemis, caga ayak uyduran- adam gibi sol muhalefetimiz olurdu..baykali sol saymak gafletine düsmezdik..

akshalil 09.09.2006 16:57

kimilerinin sürekli "dis gücler"

demesine ragmen ic gücler oldugu kesin bir takim odaklarin -ki biliniyor bu odaklar ve artik o kadar kendilerinden eminler ki son derece amatörce suc isliyorlar yakalanma sorgulanma kaygisi duymadan- bu tür olaylari bir nevi gesap ve cikarlari icin veya tasfiye amacli kiskirtigi, yönlendirdigi dogrudur..

ama kitlesel vakialarda,tahrik olmak icin can atan, her an galeyana gelmeye hazir bekleyen bir kitle de var sonucta... sivasta neticede sayisi 10 bini bulan bir kitle toplandi ve saatlerce yakilmayi sloganlarla destekleyerek izledi..marasta aleviler camiye bomba atmis söylentisi dükkanlarin yagmalanmasina, kapi kapi insan avina cikilip katledilmelerine yol acabilmistir..

xbaburx 09.09.2006 17:33

baskı alay asagılama belli seyleri

biriktiriyor.ve dindar insanların egitimlerini en iyi sekilde ve bildikleri sekilde yapmaları engelleniyor.ve kıskırtma belliz zamanlarda patlamalara neden olabiliyor.her zaman kıskırtıldıkları kanaatinde degilim.bazen patlıyor.o kadar guclu olmasa da yaygarayla abartıyla bu pazarlanıyor.madımak olayına mutaakip basbaglar hadisesini mesela kimse sorgulamıyor.10 bin kişinin toplanması 10 bin kişinin kıskırması demek degil.madımak ın intikamını alma amacıyla basbagları yakıp yıkanlarla madımakta derinciler tarafından oldurulenlerin bagları da sorgulanmalı ve halkın neden kıskırdıgı? da anlasılmaya caşısılmalı derim ben.

akshalil 09.09.2006 17:52

Sivas&Basbaglar ??

Anlamakta zorlandigim bir husus bu sivas bahsinde basbaglarin da anilip devreye sokulmasi..Ikisini hangi baglamda karsilastiriyorsun anlamadim...

Sivas toplumsal olarak patlak vermis bir hadisedir. cok ögündümüz hos görümüzün iflas ettigi bir andir..binlerin agzindan salya akarak allahü ekber diyerek türkiyede bir kesimin saygi duydugu ozan sair vs. insanlarin yanisini seyrettikleri ve asker polisin de zamanin basbakani demirelin deyisi ile "halkimiz ile emniyet güclerini karsi karsiya getirmem diyerek keza müdahale etmedigi , alevilerin devlete ve müslüman kitleye olan güvensizligini derinden etkilemis bir olaydir...

Basbaglar ise, terör örgütü pkk nin terörist metod ve hesaplarla isledigi bir gece yarisi baskinidir..faili biliyorsun, adi üstünde terörist, yakalasan zaten alninin catindan vuracaksin..o da onu bildigi icin sabaha karsi magdurlar uykudayken haince baskin yapiyor..

ben mi salagim? bu iki farkli olay nasil ve hangi kontex de karsilastirilabilinir? benim aklima tek bir sey geliyor: eger aleviler arasinda taraftar bulmakta zorlanan pkk nin sözümona alevilerde devlete karsi sivas olayindan dolayi var olan hayal kirilkirikligi ve öfkeyi kendi ehine cevirmek icin uydurdugu "sivasin öcünü aldik" dan hareket ediyorsan yaniliyorsun..cok farkli iki durum kiyasi kabil degil eskilerin deyimiyle..

xbaburx 09.09.2006 18:01

basbagları yasayanları dinle istersen

hemen ardından gerceklesip tr de alevi sunni tartısması catısması cıkarmaya donuk yapıldıgı da asikar.sivasta halkı kıskrtmaya donuk yapılanları da basbaglarda oldurulenleri de aynı hesabın için de degerşendirmemek hata olur.aslında aziz nesin olmeden once her seyi bilen olarak ii bir sorgulamaya tutulabilirdi.arif sagında bir seyler bildiginden eminim .yazık oldu onca gence.

Alle Zeitangaben in WEZ +2. Es ist jetzt 01:26 Uhr.