Vaybee! Forum

Vaybee! Forum (http://localhost/forum/index.php)
-   Gesellschaft & Soziales (http://localhost/forum/forumdisplay.php?f=398)
-   -   Religion & Glauben (http://localhost/forum/showthread.php?t=4272)

donpepelino 20.09.2005 18:00

hmmm

demokrasi ye karsi olan yok demokrasinin yanlisliklarini gözler önüne seriyoruz

enise anlatmak istedigim onun ruhunun maddeye dayindigi ve baskasinida inanciylan onun gibi olmasini illada istemesidir

demokraside herkes yüzde yüzde deyildir irak savasinda abd ye asiri bir karsilikligin vardi hani dünyaya alim ilim teknoloji dagitan demokrasin

neden milyonlarca insanin ölümüne sebeb oluyor neden baska ülkeleri birlesmis milletlerin izni olmadan saldirilarda bulunuyor bati ülkelerinin bazilarida bu alimler ve herseyi bilenler ülkesine destek olmadimi

demokraside maddeye baglanmis bir durumda yani makinelesmisler makineyi herzaman calistirilmasi icinde baska ülkeleri iskal edip hertürlü gururlarini ellerinden alip sömürmek len oluyor

sen kendini herzaman herseyi bildigini saniyor ama yaniliyorsun yazilarim sana karsi olmadigi halde bana karsi yazilar yazdin halbuki forumda cok sayida ilginc yazilar var

ama seni etkilememin sebeblerinden birtaneside beni hic bir zaman görüslerinlen inandiramamandir

demokrasiyi kemalizmi laik ligi cumhuriyet ciligi sosyalizmi cagdasligi ve kominizmi hepsini birbirine karistirmissin dostum

sanki biryere siginmak igibi bir anlayisin icinde ve siginacagin yeri bulamama endisesi icinde bir hava estiriyorsun

donpepelino 20.09.2005 18:02

ozaman sana bir tabak bok :O))

önüne veriyorum karistir ve icinde ne var ne yok anlamaya calis?

sen hesap sorma mühendisimisin forumun modiliginemi özenmeye basladin daha yazilarini bile Forum sahibleri beyenmeyip siliyorlar :O))))

Kendine iyi bak canikom mucksss :O)))))

donpepelino 20.09.2005 18:05

Ek Olarak

Aktardigim yazina ne hakaret nede bir kötü cümle kullandim bok harfiylen bana saldiran sahisi kiniyor ve foruma sahib cikmak istiyenleri protesto ediyorum

Oezsu gibi bende düsünüyorum foruma katilmamayi? :O)

Burda sadece baskalari rencide ediliyor bizim görüsümüz en iyisidir bizden iyisi yok herseyi biz bilirizlere zaman gelir alin forumu basiniza calinda deriz.

Ciavvvv....

roman 20.09.2005 18:27

Evet doğrudur tek br noktan,

diğer bölümlerini atlıyorum, çünkü yazsam da kavrayableceğini inanmıyorum...

Maddeden Teknolojiyi anlamaktasın sosal bilimlerin bilimsel teknik araştrmasına girerler.

Şu an burada yalınızca parmakların ile harflere basarak klavyende, düşünceni ve hislerini ilettiğin aygıt PC insanlığın o değerli bilimciler ile yarattığı en büyük buluşudur.

İşte o buluş sayesinde insanlık teknoloji döneminin çağını tamamlayıp bilgiçağına adım atmıştır.

Sen öyle bir ülkeden geldin ki, sanayi (teknolojinin yardımı ile) çağını bile yaşamamıştır, ki sen şu an içinde bulunduğumuz bilgi çağının ne büyük bir önemini kavrayabilesin. Sen düşünce yapın ile daha sanayi çağının öncesinde yaşamaktasın, Hamburgun göbeğinde oturmana rağmen.

Bilgi çağı demek insanın tekrar özüne dönmesi demekir.

İnsan denilen canlı düşünen canlıdır, sanayi toplumunun insanı her ne kadar teknolojinin insan yaşamının kaltesini çok yükseltmişte olsa
bile, insanın tam özüne döndürememiş, ama bilgi çağının önünü açmştır.

Nedir düşünen canlı olan insanın özü, düşünerek yaratabilmesi, fiziğini fazla kullanmak zorunda kalmamasıdır yaşamını sağlayabilmesi için...

Kısaca fziksel dönüşüm, gelişim değil,beyinsel, gelişim ve dönüşümdür...

Eğer bu değişim seni rahatsız etmekte ise, senin hem insan olabilme sorunun, hem inanç sorununda vardır.

Çünkü ancak düşünen bir insan yaratıcıdır, amelelik yapan insan değil...

Düşünebilen bir insan ruhun derinliklerine ulaşabilir...

Neden sevgili tanrının onu düşünebilen bir canlı olarak yarattığını araştır.

Düşünmesini bilmeyenin bu tür sorunları olmaz, çünkü başkaları onun için düşünüp yaşamını rahatlaşımıştır, bu yeni çağa kadar...

Bu çağda insanın özünden kaçabilmesine ait açık bir kapı kalmayacak...

Çünkü düşünmeye bir insanın bu çağda asalak olarak yaşayabilmeside noktalanacak...

Gelişmiş insanların arasında mutlu olabileceği bir yeride iş alanıda bulunmayacak...

Tanrı eğer ki görünen ve görüneen tüm evrenin ve evrenlerin yaratıcı ise. Tüm zamanların ve tüm zamansızlıkların en büyük düşünürü ve bilimcisidir.

Umarım insanlığın bu dünyada bile o Tanrıya nasıl adım adım aklaşmaya çalıştığını biraz olsun kavramaktasın.

Aeşin, tekerliğin, buharlı taşıtların, makineleşmenin ve düşünmenin, düşünebien bilgi ile donatılmış insanların. Yoksulluğu, düşmanlığı, ırkçılığı, fanatizmi, cahilliği yok etmiş bilgi çağının bilgili insanlarının Tüm dünyada yalnızca dünyalı ve evrensel olarak uzaya açılmaya başladığı bir dönem doğru ulaşmakta bu yeni çağ...

Eğer ki bir Tanrıya inanıyor isen o Tanrının o insanarının neden düşünen canlılar olarak yaratıldığınada güvenmek ve inanmak zorundasın...

Elbet insanlığın arasında bulunmak istiyorsan...

roman 20.09.2005 18:27

Pisliksin sen... o.T.

ohne Text

roman 20.09.2005 18:33

cehenneme kadar yolun var pislik! o.T.

ohne Text

donpepelino 20.09.2005 18:38

hakli yönlerin var

ben ekmek yedigim yere ihanet etmem Almanya dünyada nice teknolojilere imza atmis bir ülke ve burda yasamayida seviyorum.

Anayasasida cok iyi inkar etmiyorum ama bazi yanlisliklarida elestire bilirim.

Ben yazilarimin cogunu abd ve diyer ülkelere yönelttim cogunluklan Almanyaya ve Almanyanin anayasasina deyil.

Eyer Almanyada Sosyal Demokratlar basta olmasaydi CDU olsaydi onlarda savasa evet diyeceklerdi ozaman Almanyayida elestiremezmiydim.

Bir ikincisi burasi herkesin katilacagi bir forum forumu bir kac arkadasinlan beraber sanki sizlerin herseyi bildiginizi ve dogrulari anlattiginizi sanarsiniz.

Bak Cumhuriyeti cok iyi koruyorsun ama Cumhuriyet tarihinde herzaman yasaklamalar olmustur.

Hiristiyana karsi Kürt lere karsi Ermenilere karsi yani cumhuriyeti arasira elestirdigim zaman neden okadar hirslaniyorsunki.

Sen azinliklara haklarin verilmesini esterdin ermenilerin kilisilerini özgürce ziyaretini isterdin bizler Türkiyede bazi seylerin her kesime verilmesini istedikmi neden hemen demokrasi bekciligile soyuluyorsun.

Senden tekrar rica ediyorum lütfen yazilarima cevap yazma sakalasmayi ve arasira kizdirmayi severim ama senlen anlasamiyoruz.

Herzamanda böyle olmasindan rahatsiz oluyorum senin baskalariylanda anlasamadiginin farkina vardim.

Universte okumus Ögrenciyi ve CagdasTürkü bile agir azarladin foruma ender giriyorlar artik.

donpepelino 20.09.2005 18:40

Arkadas ben sana küfür etmedimki

Sornun ney CagdasTürk len anlasamiyorsun Ögrenciylan anlasamiyorsun aynisini enis ve diyer arkadaslarinda yapiyor.

Gercekten artik girmiyecegim foruma biktim bu karsilikli kücük düsürmelerden.

Alin forum sizin olsun siz kazandiniz.

roman 20.09.2005 18:53

Hüngür, hüngür, küfürcü üfürüçü

dostun gelir şimdi yardımına, tüm bildiği küfürleri senin için yapıverir.

Ülen dingil,sen kimsin bana kaşık, kaşık bok yedirecek bok herif...

Bir tek yaznı çıkar şuraya küfür etmediğin, kadınlara bile sen burada sayfa, sayfa küfür ettin utanmaz, arsız herif.

Nerede yazdın burada bir tek olsun bir insandan özür diediğini.

Galvani defterine yazdın, o da korkundan başına kökten dincilikten bir bok geleceğinin korkusundan insanlık anlayışından değil.

Daha iki gün önce Alman olduğunu ve seçımlere katıldığını yazmakta bu günde Enise alman olduğu için küfür etmektesin.

Bir alman, kemalist, milliyetçi, evrensel, aklına ne gelirse olamaz diye bir kuralı var.

Sana bn iki yüzlü diyordum, ama en binbir suratlı, kara cahil ve dengesiz, pis bir küfürbazsın.

Ya adam gibi, insan gibi insan olursun, yada defolup gidersin dürüst tartışmaların arasından.

Emin ol ki bu sayfalardan senin kaybolman bu sayfalarda insani ilişkilerin kurulmasının ilk adımı olur...

xstudentxnrw 20.09.2005 18:59

Hz.Süleymanin yaptigi savaslardan dolayi

mi bazi yahudiler onu inkar etmekte?

xstudentxnrw 20.09.2005 19:01

Peygamberler hakkinda saygiyla konusamiy

an sahislara ne demelì?

roman 20.09.2005 19:05

Sana tekrar yazayım başkalarının

adına bir şey yazma o insanarın,bilgileride, insanlık anlayışlarıda, medeni cesaretleride sana bin çeker.

Amacın ne sana yardımamı gelmeleri, senn kişilik sorunun var.

Sen hem bilgiden ürküyorsun, hem bilgisiziğlinden korkuyorsun...

Ve utanç duyduğun için her kese küfür ediyorsun.

Önce kişilikli ol, mert ol, dürüst ol, erdemli ol..

Anlamadığın bilmediğin konulara burnunu sokma anlamaya çalış ve sabırlı ol...

İnsana önce saygı duy...

Ben ömrüde rastlamadım senin kadar terbiyesiz bir insana...

donpepelino 20.09.2005 19:29

sen ve arkadaslarin

burda ona buna binbir küfür savuruyor ve kendilerini herkesten üstün görmüyorlarmi neyse saksafonlan konussam daha iyi olcak galiba sen enis ve diyer arkadaslarin birseyden anlamiyor

sizleri küfürlerinizlen ve kendi dünyanizlan basbasa birakiyorum baskalariylanda anlasacaginizi sanmiyorum :O)

donpepelino 20.09.2005 19:33

neee neee neee neee

kac kez diyecegim kimseylen anlasamiyorsunuz ben sadece deyil cogunluklan anlasamiyorsunuz :O))

dur bakim ilerde kimlerlen atisip küfür edeceksiniz Alpiylende eskide az atismanizi görmedik.

Bir ikincisi Forum Sahibleride sizlerden bikmis.

Yukardaki yazilarda ben bir küfür yapmadigim halde sen yaptin diyer tartismalardada sizler hakaret yapiyorsunuz sonrada size birisi birsey dedimi ahaaa küfürbazlarrr diye millete damga vuruyorsunuz.

Ciawww

roman 20.09.2005 19:43

Önce kendinden başla düzelmeye!

Başkaları küfür ediyor bende ederim deme.

Bir kere olsun bilgilerin ile olabileceğini sanmıyorum ama.

Ama insani ilişkiler olarak örnek ol.

Şu şunu yaptı, bu bunu yaptı diye ilkelce, basiretsiz insanlar gibi, ilk okullu bebeler gibi suçlama kimseyi.

Olgun ol yaşının adamı ve insanı ol.

Bir şeyler yazmadan önce bir kere daha düşün.

Burası bir mahalle maçının takımları falan değil.

Her kes kendisi...

Bir kere olsun yaz burada bu sayfalarda küfür ettiğin insanlardan özr dilediğini...

Ve bin bir kılıklara giripte insanlar ile yazışma, ne isen o ol...

Yaşının insanı ol.

Büyük lokma ye ama büyük laflar etme...

oezsu 20.09.2005 23:56

neyse... askerler olusturuyordu olsun

o zaman....

bi vcd var o orduyu anlatan.-.. ismi su an aklima gelmiyor.. geldigi zaman hatirladigim zaman yazarim ;)

21.09.2005 10:31

o.T.

din zaten demokrasiyi icermiyormu?

21.09.2005 11:06

hallelujah soruyor:

Hallo leute! vor kurzem habe ich folgendes gelesen :

"das problem der Muslime, liegt darin,
daß das Paradies,
das der Prophet versprochen hat,
bereits im Diesseits existiert!"

was meint ihr dazu??

21.09.2005 12:37

Hayir icermiyor

DIN sadece evrensel cerceveyi cizer... Demokrasi ise bosluklari zamansal acidan düzenler....

Yaniiii Demokrasi anlayisi asilanmamis birisinin iyi bir Müslüman olmasi heredeyse mümkün degildir....

Demokrasi tüm DINLERI esit tutar ve inanan inanmayana ayni davranir....

DIN bireyseldir... yanii senin DIN algilayisin baska benimkisi baska...

En azindan Demokraside ortak olmaliyizki, bu dünyada bir arada yasayabilelim...

Papazlara, Rabbilere, Hocalara isi birakirsan KAN GÖVDEYI GÖTÜRÜR....

Asil Allaha ASI olanlar DIN adamlaridir... ve ayni zamanda toplumun en sahtekarlarida ONLARDIR.....
DINI ALET olrak kullanip kendi ceplerini dolduru ve ayni zamanda yalan Hurada fetvalarla Cahil halki istedikleri sekilde yönlendiriler..

Iste Demokrasi insanlari DIN yobazlarindan kurtaran TEK MEZANIZMADIR

21.09.2005 12:41

Der Prophet kann nichts versprechen

was Ihm nicht gehört... auch er wird sich vor Gott verantworten müssen... sistemde istisna yoktur....

Kaldiki Kurandaki Ademe verilen cennetle kiyamet Alemini karistirma.... Ademin Cenneti TR ve Iran sinirinda idi.. tahminler onu gösteriyor... ama o cenneti Allah ortadan kaldirdi... weil Adem und Havva zu Blöde waren Gottes gaben anzuerkennen... deshalb wurden Sie rausgeschmissen....
Auch wir sind zu Blöde und da schliesse ich mich nicht aus, die Gaben Gottes zu erkenne und in Dankbarkeit zu leben...

Bu cercevede 3 tane cennet var sayabilirsin.. tabiii Mecazi anlamda.. asil olan Kiyametten sonraki Cennet hayatidir...

Ama sistemi kavrayanda su anki dünyada Cennetteymis gibi yasar... es ist eine INNERE Friedens Frage....

21.09.2005 12:59

zaten bu kadar felsefiyi anlayabilenleri

bir sorunu yok bu "konuyla" ben sunu kastediyorum . Neden öteki dünyayi bekleyeyim..simdiden alkol-tütün-kadin--kullanmayayim( günah diye mesela)neden bunlar yasak..simdi ve burada bunlari birkac dolar veya bir videokasetle de yasayabilirim. Bu islam aleminde , bilhassa, yeni nesilde, ve bilhassa araplarda, bir bunalim yaratmiyor mu sence. Sonra da cikip akillinin biri " el kaide " kurup bu frustriert olan adamlari kullanmiyorlar mi.* gel sana one way bilt aldik" seklinde. Neyse fazla da uzatmak istemiyorum.

21.09.2005 13:21

Sence diger dünyada icki

uyusturucu Kerhanelermi var.... eher nicht demiii :)))

Sen insanliga zarar verenleri LEGAL hele getirmek istiyorsun.... böyel bir DIN anlayisi hic bir yerde yoktur...

DIN zarar vermez fayda verir.... Cennettede uyusturucu falan filan olmadigina göre..

kerio 21.09.2005 13:37

kuranin ruhunu algilyamadigin

ortada.

Hz. Adem ve, kurani okumus olan birisi nasil Havva"dan bahsediyor dogrusu tuhaf ama öyle olsun, esi"nin kissasini anlamadigin ortada.

21.09.2005 13:42

Adem neden kovuldu

sen onu bir algila ondan sonra Resüllerinde birer insan bierer seyleri oldugunu anlarsin.... das ist doch völlig normal... Resül olmakla ancak Allahi tanima özelligi artar... yoksa gökten onlara süpermenlik inmiyor... artik bunlari anlayin

kerio 21.09.2005 13:43

O zaman fazla ileri

geri konusma, git kuranin hepsini iyice bir ögren. bir ayet ögrendin diye kuranin hepsini anladigini zannedip öyle bir hava estirmeyi birak.

21.09.2005 13:44

Senin uzmanligin ne kadar ???

ben görüsümü belirtiyorum... hepsi bu kadar..

Seninde görüsün varsa, send belirtebilirsin.... tabi varsa...

Egerbaskalarinin görüslerine musallat olmussan oda senin problemindir

kerio 21.09.2005 13:52

Hz. Adem"in süpermen oldugunu

kimse söylemiyor fakat Kuran onlari överek zikrediyor. Allah peygamberini överken sen nasil ona Aptal dersin ki? Mesele onlarin olduklarindan baska sey olduklari degildir mesele senin terbiyesizligindir. buda sadece benim algilamam ile sinirli degildir. Kuran peygamberini överken onlarin anilmasini isterken, bu anilma saygi ile anilmayi icerir sen kim oluyorsunda onlara hakaret ediyorsun?

Hz. Süleyman kissasinin hikmetini anlamadigini asagida yazmistin. bana öyle geliyor ki sen Hz. Adem"in kissasinin hikmetini de anlamamissin. Herhalde Allah sen kimin aptal kimin aptal olmadigini cikarman icin anlatmamistir.

Kendi bildiklerini sorgula ve düsün tefekkür et. Allah nicin Hz. Adem"in kissasini bize anlatmis?

kerio 21.09.2005 13:57

Angriff ist die beste Verteidigung

böyle köselere sIkistirildiginda baskalarinin ne olup ne olmadiklarini sorgularsin.

Sonuc degismez. sen bilmedigin seyler hakkinda konusuyorsun, bu benim uzmanligimi gidiklamaz. sen fikrini beyan ediyorsun diye övünüp duruyorsun. sadece övünebilmek icin mi yoksa burada birseyler yaziyorsun?
insan bir mevzuu da görüs beyan etmeden bir arastirir.

21.09.2005 14:07

kafami fazla agirtma benim tamammi

Kurandir onlarin cennetten kovuldugunu söyleyen ben degil.. banane yaaaa.. sizler Resülleri ALLAH yapmissiniz...

zaten o yüzden Muhammedd Resülden SEFAAAT bekliyorsunuz...

Ben beklemiyorum.. bana Sefaat edecek olan ancak Allahtir.... Muhammed degil.. oda Allahtan Sefaat dileyecek... und tschüßßßßß

21.09.2005 14:09

Was ist dein problem

DININ bir tahminden ibaret oldugunumu yalanliyorsun... elbet DINLER kisisel tahminlerdir... kii herkes ayri ayri algilar ve yasar...

Saygi duyacaksin baska düsünceli olanlara....

Biz sana suna yada buna inan diyormuyuz.. yokk olsa... laber mich nicht voll

kerio 21.09.2005 14:13

kedi böyle sIkistimi

insanin üstüne ziplarmis. sefaat mefaat"ta mevzuu degildi. Kuran Adem"in kovuldugunu anlatirken ne Adem"e nede esine karsi terbiyesizlik etmemistir.

also

sen kim oluyorsun kuranin övdügü bir insana hakaret edersin?

ve tekrar: Allah Hz. Adem"in kissasini nicin anlatmistir?

kerio 21.09.2005 14:17

bleib beim thema jungchen

bilmedigin seyler hakkinda konusmak senin bir özelligin. ama iste böyle adami düzeltirler. hemde sen ki burada bas bas bagiriyorsun sadece ve sadece kuran ilkedir esastir ve kuran okunmalidir anlasilan dilde, onda varsa birsey yapilir yoksa kandil mandil yoktur falan filan uzatmiyayim.

ama sen kuran-i daha anlamamissin ki. kuran ne söylüyor bilmiyorsun nasil baskalarindan böyle birsey beklersin.

demistim önceden de sende digerleri gibi sadece ve sadece baskalarinin yalancisisin kendi hicbir birikimin yok. SIFIR.

xstudentxnrw 21.09.2005 14:47

Intihar eden insanlarin yeri Kuranda bel

li.

problem dedigin seyi düsünsen farkina varirsin.
akilli insansindir, düsün o zaman :O)

xstudentxnrw 21.09.2005 14:57

Nebi ve Resul nedir

Sual: Bazıları hocalarını Resul yani Peygamber olarak gösterebilmek için, “Kitap gönderilen peygambere Nebi, Kitap gönderilmeyen peygambere Resul denir” diyorlar. Peygamberlik son bulmadı mı? Bizim Peygamberimiz son Peygamber değil mi?

CEVAP

Müslümanlıkla ilgisi olmayan böyle iddialar, dinimizi içten yıkmak isteyen din düşmanlarının taktik ve hilelerindendir. Bunlar, Yalnız Kur’an diyerek, âyetleri kendi kafalarına göre yorumlayıp, Resulullahın açıklamalarına hiç itibar etmezler. Hadis-i şeriflerin hepsine de uydurma derler.

Kitap gönderilen peygambere Resul denir. Nebi, kendinden önce gelen Resulün dinini tebliğ eden peygamberdir. Yeni din getirmeyip, önceki dine davet eden peygamberlere Nebi denir. Her resul, nebidir; fakat her nebi resul değildir. Peygamber Fars’çadır, resul veya nebi anlamında kullanılır. Kur’an-ı kerimin bir çok yerinde Peygamber efendimize Resul deniyor, bazen Nebi diye de geçiyor. Nebi denmesi Resul olmasına mani değildir. Yani bir resule nebi denmesi onun resul olmadığını göstermez. Genel kurmay başkanına bazen general, subay veya asker denmesine benzer.

Emirleri tebliğ etmekte ve insanları, Allahü teâlânın dinine çağırmakta, Resul ile Nebi arasında bir ayrılık yoktur. Ankebut suresinin, (Ona [İbrahim’e İsmail’den sonra] İshak ve Yakub’u da bağışladık. Nebiliği ve kitapları [Tevrat’ı, İncil’i, Zebur’u, Kur"anı], onun soyundan gelenlere verdik) mealindeki 27. âyetinde, İbrahim aleyhisselamın soyundan gelenlere nebilik verildiği gibi kitap verilen resuller de vardır. (Beydavi, Medarik, Celaleyn)

Kitap sahibi resullerden örnek verelim. Hz. Musa resul idi. İşte âyet-i kerime mealleri:

(Musa, «Ey Firavun, elbette ben âlemlerin Rabbi tarafından gönderilmiş bir resulüm» dedi.) [Araf 104] (Sırf bu âyet bile, onların yalanını çıkarmaya yeter. Hz. Musa’ya Tevrat indi, yani kitap gönderildi. Bunun için kendisine resul deniyor. Peygamber efendimize de kitap gönderildiği için bir çok âyette resul deniyor. Resul denilince nebi de içine girdiği için daha çok resul tabiri geçiyor. Kelime-i şehadette de Resul deniyor. Nebilik daha yüksek olsa idi o geçer idi.

(Musa"yı mucizelerimizle Firavun ve topluluğuna gönderdik. Musa, "Ben âlemlerin Rabbinin resulüyüm" dedi.) [Zuhruf 46] (Bu âyette de, Hz. Musa’nın resul olduğunu açıkça bildiriyor.)

Hz. Musa da, Peygamber efendimiz gibi, hem resul, hem de nebi idi. İşte âyet-i kerime meali:

(Kitapta Musa"yı da an; elbette o, muhlis bir kul ve resul olan nebi idi.) [Meryem 51]

Hz. İsa da, kendisine kitap gönderilen resul idi. İşte âyet-i kerime meali:

(Meryem"in oğlu Mesih [İsa] ancak bir Resuldür.) [Maide 75]

(“Biz, Allah"ın Resulü olan Meryem oğlu İsa"yı öldürdük" demeleri sebebiyle onları [Yahudileri] lanetledik, rahmetimizden kovduk.) [Nisa 157]

Kitap sahibi resul olan Musa aleyhisselam, kardeşi Harun’un da kendisine vezir yani yardımcı olmasını istedi. İşte âyet-i kerime meali:

(Ya rabbi, ailemden kardeşim Harun’u bana vezir yap, beni onunla destekle, onu görevimde ortak kıl!) [Taha 29-32]

Allahü teâlâ, onun bu duasını kabul ederek buyuruyor ki:

(Allah, “Ey Musa! İstediğin sana verildi” dedi.) [Taha 36]

(Biz, Musa‘ya Kitab verdik, kardeşi Harun’u da ona vezir [yardımcı] yaptık.) [Furkan 35]

Kitap verilen resul olan Hz. Musa’dır. Hz. Harun ise onun veziri, yani yardımcısıdır. Yardımcısı daha üstün olur mu hiç? Hz. Musa Resul iken, Hz. Harun da nebi oldu. İşte âyet-i kerime meali:

(Rahmetimizden, kardeşi Harun’u bir nebi olarak ona bağışladık.) [Meryem 53]

Hz. Harun, Musa aleyhisselamın getirdiği dini, yani Museviliği tebliğ eden bir nebi idi.

(Zekeriyya mihrabda namaz kılarken melekler ona, "Allah sana, Kelimullahı [İsa’yı] doğrulayıcı, efendi, nefsine hakim ve salihlerden bir nebi olarak Yahya"yı müjdeler" diye seslendiler.) [Al-i İmran 39] (Hz. İsa’nın kitap gönderilen bir resul olduğu yukarıdaki âyetlerde bildirildi. Hz. Yahya ise, Hz. İsa’nın getirdiği dini, yani İseviliği tebliğ eden bir nebi idi.)

Bu örnekler de açıkça kendisine kitap verilen peygamberlere Resul denir. Resullerin getirdiği dini tebliğ edenlere de Nebi denir. Her resul aynı zamanda nebidir. Peygamber efendimizden sonra, nebi gelmeyecektir. Bir âyet meali şöyledir:

(O, Allah’ın resulü ve nebilerin sonuncusudur.) [Ahzab 40]

Nebi gelmeyince, Resul hiç gelmez. Çünkü resullük makamı, nebilikten daha özel ve yüksektir.

Bu âyetlerden sonra, bu konudaki Hadis-i şerifleri bildirelim:

(Nübüvvet ve risalet sona ermiştir. Benden sonra nebi de, resul de yoktur.) [Tirmizi]

(Nebiler benimle son buldu.) [Müslim]

(Resullerin ilki Âdem ve sonuncusu Muhammed’dir.) [Hakim, Taberani]

(Övünmek için söylemiyorum [hakikati bildiriyorum], ben mürsellerin [Nebi ve resul olarak gönderilen peygamberlerin] efendisiyim. Hepsinin sonuncusu ve şefaat edicilerin ilkiyim.) [Darimi]

(Diğer nebilere göre benim durumum şu misale benzer. Bir kimse, güzel bir ev yapar, fakat bir kerpici noksandır. Ziyarete gelen halk, evi beğenir. Yalnız "Şu boşluğa da bir kerpiç konsaydı" derler. İşte ben o kerpicim. "Hatem-ün-nebiyyin" yani nebilerin sonuncusu, tamamlayıcısıyım.) [Buhari, Müslim]

(Ya Ali, Musa’nın yanında Harun nasıl idiyse, sen de, benim yanımda öylesin. Ancak, benden sonra nebi gelmeyecektir.) [Buhari, Müslim,Tirmizi, İbni Mace, İmam-ı Ahmed, Taberani]

Peygamber efendimiz, sadece zamanının ve Arabistan’ın değil, kıyamete kadar bütün insanların, bütün dünyanın resulüdür. Bir âyet meali şöyledir:

(Biz seni bütün insanlara ancak müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik; fakat insanların çoğu bilmez.) [Sebe 8] Bir hadis-i şerif meali: (Ben bütün insanlara gönderildim.) [Müslim]

(Size, âyetlerimizi okuyacak, sizi her kötülükten arıtacak, size kitabı ve hikmeti öğretecek ve bilmediklerinizi bildirecek aranızdan, bir resul gönderdik.) [Bekara 151] (Bu âyet de kitabın nebiye değil, resule geldiğini göstermektedir.)

Kur"an-ı kerimde, Resulullahın son nebi olduğu bildirildikten sonra, İslam binasının tamamlandığı şöyle açıklanıyor:

(Bugün size dininizi ikmal ettim, üzerinize nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam’ı beğendim.) [Maide 3]

Allahü teâlâ, son nebi ve son resulünü gönderip dinini tamamladığına ve dinde noksan kalmadığına göre artık başka din ve başka peygamber aramak, Kur’an-ı kerimi inkâr olur.

Nisa suresinin, (Kıssalarını sana bildirmediğimiz resuller de gönderdik) mealindeki 64. âyeti, resul sayısının Kur’an-ı kerimde bildirilmediğini göstermektedir. Hadis-i şerifte buyuruluyor ki:

(Nebiler 124 bin, resuller ise 313 tür.) [Hakim]

Bu hadis-i şerif de, kitap getiren resullerin nebilere göre daha az olduğunu göstermektedir. Nebilerin çok olması, resullerin dinlerini yaymalarından dolayıdır.

21.09.2005 14:57

Senle tartisilmiyorki

zamanin adami degilsinki... illa senin gibimi olalim....

man man man....

Hadi güle güle...

Senin DININ sana Benim DINIM bana

21.09.2005 14:59

Ben kapasitemne göre görüsümü belirttim

olay bu kadar... herkes hürdür istedigini söyler, önemli olan baskasinin hakkini ezmemesidir... bende ezmiyorum..

Olay benim DIN anlayisimla seninkisi ayni olmamaisidir... ve sninde bunu kabullenmemendir...

ISt mir doch egal an was du Glaubst...

21.09.2005 14:59

Das geht auch kürzer

www.ahmedbaki.com

xstudentxnrw 21.09.2005 15:02

O sahsin yorumlariyla bizleri rahatsiz e

tme!

Kelime-i tevhidi nasil yanlis yorumladigini Kuran ayetleriyle anladiktan sonra onun dediklerine kulak asilmamasi gerektigini anladik!

Vesselam.

21.09.2005 15:04

biz begeniyoruz

sen begenmeyebilirsin... bizde senin Hocalarini fazla aydin saymiyoruz, hatta bizim kapasitemizde bile görmüyoruz...

Das nennt man DEMOKRATIE..... jedem das seine...

kerio 21.09.2005 15:22

Olay tekrar anlatayim

cünkü senin algilama yetenegin pek kisitli ve bilgiye dayanmiyor. kesin bir bilgiye dayanmadigi icin de sacmaliyorsun.

Bende sana diyorum ki, bu mevzuuyu iyice bir arastir cünkü o zaman göreceksin ki simdiye kadar düsündüklerin algiladiklarin yanlis, kuranin "ruhuna" ters düsüyor.

Eksik bilgiye sahip oldugun icin söylediklerin yanlis ve yanlis oldugunu da isbatlamistik.

sana cok basit bir soru soruldu onun dahi cevabini veremedin. bilmiyorsan tek yapacagin ögrenmendir buda dinlemek ile olur, arastirmak ile olur. ama bos bos konusmak ile olmaz.

sen konustukca ögrenmen mümkün degil. ögrenmedikce de cahil kalmaya mahkumsun.

Alle Zeitangaben in WEZ +2. Es ist jetzt 08:38 Uhr.