Vaybee! Forum

Vaybee! Forum (http://localhost/forum/index.php)
-   Foren Archiv (http://localhost/forum/forumdisplay.php?f=402)
-   -   Türkische Literatur (http://localhost/forum/showthread.php?t=4467)

01.11.2005 01:41

o.T.

Genau, du hast es auf den Punkt gebracht. Stichwort "ordentlich austeilen" ABER ZU RECHT!Ich denke keineswegs dass ich hier die klügste bin, aber ich darf trotzdem meine MEinung äußern, ist ja schließlich Sinn und Zweck dieser Foren. Zudem sollen ja nicht nur kluge leute was schreiben. Wenn"s demnach ginge, dürftest du ja garnichts schreiben.Neyse in meinem Beitrag ging es um Doppelmoral. Nämlich solche wie du, die zur Fastenzeit ein auf moslem machen.Zitat:
"Neyse su son ramazanin günlerinde kendime hakim olim. onun icin bir sey yazmiyorum."
BAska günlerde anlasilan sapitiyorsun......Brauch mich zu dir nicht mehr zu äußern, kendini sergilemeye devam et,bist damit das lebendige Beispiel meines Beitrags.

halitpasa75 01.11.2005 11:00

o.T.

Katildigim bir nokta var. Gerceklestirdigimiz fikir alisverisini ben de cok olumlu ve faydali buluyorum. Bu seviyeli tartisma ortami bize taraflarin düsüncelerini anlamamiz konusunda bir hayli yardimci olduguna tüm ictenligimle inaniyorum.

Ancak diger konularda farkli düsünüyoruz.
Konumuz fikir özgürlügü veya ifade özgürlügü degildir. Tabii ki hepimiz - Pamuk elestirenleri ve savunanlari - fikir ve ifade özgürlügünün olmazsa olmaz bir deger oldugunu kabul ediyor ve bu degerleri savunuyoruz.
Ancak konu fikir özgürlügünü asmistir. Son yazimda belirttigim gibi Pamuk fikrini disa vurmustur, yani ifade etmistir. Her ifade, ifade özgürlügü korumasi altinda degildir. Bir ifade hakarete dönüsürse bu suctur ve hic kimse yargilanmaktan kacamaz.
Esas konumuz budur. Ifade hürriyetini degil, hakaret hürriyetini savunup savunmayacagimiz konumuzdur.
Takdir edersiniz, bir insan baska bir insana - cok afedersiniz - o..cocugu derse, bu cezasiz kalabilir mi? Sonucta bu da ifade edilen bir fikirdir. Ifade özgürlügü bu ifadeyi koruma altina alabilir mi? Alamaz.
Orhan Pamuk milletimize hakaret etmedi mi? "Türkler 1.5 milyon Ermeni, 30 bin Kürt katletti" dedi. Benim dedelerime katil dedi. Bana, kardeslerime, hepimize katil dedi.
Insanlara katil demek hakaret degil mi? Insanlari cinayet islemekle yanlis yere itham etmek, suc degil mi? Bir milleti topluca bir suc ile itham etmek, suc ile kalmayip irkcilik degil mi? Bunlar toplumsal barisi zedeleyecek ifadeler degil mi? Bunlari basin yoluyla yapmak sucu daha da agirlastiran bir sebep degil mi?
Benim dedelerim hayatta degiller. Bu sahis ölülerimize dahi dil uzatmistir. Ben dedelerimin varisiyim ve dedelerimin haklarini korumakla yükümlüyüm. Bu yükümlülüklerimi sorumlu bir sekilde yerine getiriyorum ve Orhan Pamuk"un hakaretlerinin cezasiz kalmamasi icin elimden gelen her seyi yapiyorum. Yanlis anlasilmasin, ben bunu sadece Orhan Pamuk davasinda yapmiyorum. Kim ki bana, aileme, atalarima ve milletime haksizlik ederse, ilk önce beni karsisinda bulur. Cünkü beni benden daha cok seven, ailemi benden daha cok seven, atalarimi benden daha cok seven, milletimi, ulusumu benden daha cok seven ve yurdumu benden daha cok seven hic kimse yoktur.

Atatürk "Ezen ve ezilen millet yoktur, haksizlik eden ve haksizliga göz yuman milletler vardir" demis. Bence cok hakli ve herkes bu sözden bir ders cikarmali. Ben dersimi cikardim.
Haksizliga göz yummam.

"Ifadelerin" gerceklik payina bir göz atalim.

30 bin Kürt katlettigimizi iddia etmekte Pamuk. Biz uzayda yasamiyoruz. Olaylar hepimizin gözü önünde cereyan etti. Bu "ifade" kesinlikle yalan ve tartismamiza gerek olmadigini düsünüyorum.

Gelelim ermeni meselesine. Anladigim kadar sizin bu konuda bazi tereddütleriniz var.
Acik yüreklilikle sunu belirtmek istiyorum: Anadolu topraklarinda Türkler tarafindan yapilmis herhangi bir soykirim söz konusu olmadigindan hic ama hic kuskunuz olmasin.
Bu konuda düsündügünüzün aksine ben bilgi sahibi olduguma inaniyorum.
Bu konuyla daima icice yasamisimdir. Ben bölgenin insaniyim. Ben birinci elden, o günleri bizzat yasamis insanlardan olup bitenleri dinledim. Bunun disinda arastirdim. Ermenilerin iddialarini arastirdim ve kaynaklarini inceledim. Kaynaklarin hepsi celiskilirle dolu. Baslica dayanaklari olan belgelerin önemli bir kismi sahte. Bu gercek yillar sonra tarihciler tarafindan tespit edildi. Lepsius ve Mavi Kitap kimlerin emirleri dogrultusunda ve hangi maksatla yazildigi ortada.

Fazla detaya girmek istemiyorum yoksa saatlerce bu konu hakkinda yazmak durumunda kalirim. Bundan dolayi kisaca ermeni tezlerini cürüten bir kac rakam vermek istiyorum. Osmanli topraklarinda 1915 yilinda, Fransiz resmi verilerine göre, 1.4 milyon ermeni kökenli insan yasamaktaydi. Ve bunlari takip ettigimizde tespitlere göre 1923 yilinda 1.1 milyondan biraz fazlasi hala hayattaydi. Bu ne demek, asagi yukari 300 bin insan ölmüs. Unutmayalim ki savas sartlari agir. Ölenler arasinda ceteciler var, eceliyle ölenler var, acliktan ölenler var, soguktan ölenler var, hastaliklardan ölenler var vs.
Bu saydiklarim sadece ermenilere mahsus bir durum degildir. Nice insan o dönemde zor hayat sartlarindan dolayi ölmüstür.

Bu acidan katletme diye bir konu yoktur. Katletme varsa o da remenilerin müslümanlara yaptiklari. Yaklasik 500.000 insanimiz bu dönemde ermenilerin kurbani olmustur ve ne hikmetse bunlari Orhan Pamuk söylemiyor. Ne himetese Ermenilerin yaklasik 2 milyon Hazar Türkün katledislerindeki rolü aciklamiyor. Yukari Karabag soykirimini anlatmiyor. Türklere yapilan zulümlerle demek ki ilgilenmiyor.

Konuya deginmisken bir baska önemli noktaya vurgu yapmak istiyorum.

Ermenilerin, AB"nin ve AB taseronlarin maksadi belli. Eger dikkat ederseniz artik bu konuyla ilgili sadece 1915 yili gündemde degildir. 1915-1923 zaman dilimi "soykirim" dönemi olarak adlandiriliyor.
Maksat, T.C."nin kurucularinin itibarlarini zedelemek ve T.C."nin temeli "bir soykirim üzerinde kuruldugunu" bize gercek olarak kabul ettirtmek. Eger biz bu sözde soykirimi kabul edersek mevcudiyetimizi tartismaya acmak durumunda kalacagiz. Zaten hedef bu.

Son dönemlerde, hepimizin malumu, hedef Mustafa Kemal Atatürk ve ilke ve inkilaplari. Ayrica Lozan. Bu iddialar, bu kazanimlarimizi yok etmek icin arac olarak sözde soykirim kullanilmaktadir ve ne yazik ki bazi kisiler ve kesimler bunlara gönülden destek vermektedirler.

Ben baska bir tespitinize katilmiyorum. Orhan Pamuk belki kahramanlik yapiyor, ancak o"nun kahramanligi AB icin.
Benim kahramanlik yapip yapmadigimi bilmem, o baskalarin takdirine kalmis. Bizim tek istegimiz ulusumuzu hak ettigi noktada görmek. Unutmadan, bence Anadolu topraklarinin ekmegini yemis, suyunu icmis, havasini solmus ve günesinde kavrulmus ulusumun her ferdi, icindeki kahraminiyla birlikte, kahramanlik yapacagi günü beklemekte ve hic süphem yoktur ki, o gün geldiginde, her bir yurttasim öyle kahramanliklara imza atacak ki, bunlar destanlasacak.

Gelelim sonuca. Orhan Pamuk edebiyatci idi.
Ve bundan sonra "edebiyatci" olarak yasamini sürdürebilir.
Ancak benim icin ve Türk toplumun büyük bir kesimi icin bu kimligini kaybetmistir Orhan Pamuk.
Toplumun büyük bir kesimi icin, kendi toplumunu asagliyan, dis mihraklara yaranmak icin elinden gelen herseyi yapan ve milletine degil AB"ye siginan bir portre geriye birakmistir.

Ben sözümün eriyim, bundan dolayi gönül rahatligiyla cok kesin ifadeler kullanmakta zorlanmiyorum.

Bundan sonra Orhan Pamuk kitaplarini almayacagim, kitaplarini okumayacagim ve eger bir gün Nobel ödülü alirsa alkislamayacagim, ta ki Orhan Pamuk kalkip benden, atalarimdan ve tüm Türk ulusundan, dünya huzurunda özür dileyene ve ifadelerini geri alana dek. O gün gelince belki affederiz.

Kisaca öldürülen yazarlarimiza deginmek istiyorum. Ülkemizde maalesef bir cok yazarimiz öldürülmüstür, bu cok büyük bir yaradir.
Ancak bunlarin hepsini ayni kefeye koymak yanlis olacagini düsünüyorum.

Birinci kategoride Ugur Mumcu, Taner Kislali, Onat Kutlar gibi yazarlar bulunmaktadir.

Diger kategoride Ali Kemal gibiler vardir.

Ben kesinlikle Orhan Pamuk"un öldürelmesini istemim, ancak zihniyet olarak bence ikinci kategoriye mensuptur Pamuk.

Son olarak alman edebiyatcilar hakkinda ufak bir tespit. Kanimca bu tartisma biraz fazla uzadi. Yanlis anlasilmami istemem, ancak sorunun bir "Ego" sorunu oldugunu düsünüyorum. Benim bazi düzeltmeler yaptigimi kendinize "yediremediginizi" düsünüyorum ve bundan dolayi konu sanki bu kadar uzadi. Yoksa size ve bana ne, Thomas Mann"in gizli bir escinsel olup olmadigindan.

(Böyle bir dedikodu uzun zamandir Pamuk hakkinda dolasmaktadir, yani yeni bir dedikodu degildir. En az 5-6 yildir escinsel, en azindan bi-seksüel oldugu iddialari ortalikta dolasiyor. Ancak bundan bize ne, degil mi?)

roman 01.11.2005 13:21

Teşekkürler açıklamalarınız için.

Selamlarım ile...

fatih0811 01.11.2005 22:04

Wie kommst

du zu dieser Aussage frage ich mich ??

Wie kommst

Wie kommst

fatih0811 01.11.2005 22:14

wie kommst du...

zu dieser aussage frag ich mich da hab ich nicht einen Punkt gesehen wo auf deine Aussage passt ?
Also gib uns mal ein bsp. auf der Seite ?!

fatih0811 01.11.2005 22:15

wie kommst du...

zu dieser aussage frag ich mich da hab ich nicht einen Punkt gesehen wo auf deine Aussage passt ?
Also gib uns mal ein bsp. auf der Seite ?!

xstudentxnrw 01.11.2005 22:44

o.T.

ohne Text

xstudentxnrw 01.11.2005 22:45

Einsicht ist der beste Weg zur Besserung

die denken zumindest irgendwann mal dran. Andere denken gar nicht dran und sind nur nach weltlichem und vergänglichem aus.

Was sagt man bei uns so schön:
Essek hosaftan ne anlar! :O)

Herkes herseyi anlayamayabilir..

xstudentxnrw 01.11.2005 22:50

O.Pamuk büyük edebiyatcimi? Bazi insanla

r bosuna senelerce adamin kitaplarini tercüme etmiyor.. adamlarin cikarlari varda ondan ablasi! Hic materyalist insanlarin baskalarin hayrina bir sey yapildigi görüldümü.. ilk basta öyle görünse bile, sonra ortaya cikiyor.. O.Pamuk davasida öyle olsa gerek.

Insan konusmadan bir bütün avrupa arsivlerini arastirir.. ama kendini edebiyatci sanan ve bazi cikarcilar tarafindan devamli desteklenmis sahislar konusuyor..

xstudentxnrw 01.11.2005 22:55

Klar, deswegen haben die Türken auch 70

Völker ausgelöscht um in Ruhe in den Krieg ziehen zu können.. ganz so unschuldig wie sie tun sind die Jungs nicht ;O)

Die Dörfer, die seitens der Armenier ausgelöscht wurden zählt keiner.. ist ja auch nicht in derem Sinne ;O)

Es gibt nicht wenige Armenier in der Türkei, die wissen, dass die vertriebenen nicht ganz unschuldig waren. Aber sie werden von allen als unschuldige Lämmer dargestellt. HAHA..

Sollen die mal weiter denken..

02.11.2005 07:55

of kizim off

Du hast echt Komplexe mehr kann ich dazu nicht schreiben!

02.11.2005 09:44

zurück zum thema

ich habe diese endlosen
polit diskusionen satt,
auch diese frage nach dem beitritt der
türkei in die EU.
Lasst uns über das eigentliche Thema reden.
türkische Literatur in Deutschland.
Es gibt einige gute Autoren,
auch ein Akif Pirinci ist Türke.
Ich bin selber Literat und es interessiert mich
einfach wie der Otto-Normal Türke über diese Sache denkt.....also;-)

02.11.2005 10:26

du der nicht Otto Normal Türke

solltest beginnen Literatur anzupreisen ;-) deine Werke hier reinzustellen....

;-)

halitpasa75 02.11.2005 11:30

Kritik

Ich habe eigentlich keine Zeit um diesen Beitrag zu verfassen, fühle mich aber leider dazu herausgefordert.

Da Du Literat bist, würde ich gerne wissen, zu welcher Literaturströmung Du dich zählst.

Es ist für mich persönlich mehr als erstaunlich, dass Du tatsächlich nicht willst, dass sich die Menschen über existenzielle Dinge wie Politik unterhalten.

Literatur sollte u.a. dazu dienen den Verstand seiner Leser zu schulen, damit diese in der Lage sind mit dem geschulten und geschärften Verstand ihre Umwelt zu hinterfragen. Wozu sonst brauche ich Literatur?

Du behauptest Literat zu sein, aber möchtest, dass die Menschen nicht ihren Verstand schärfen und sich für tatsächlich vorhandene Probleme sensibilisieren.
Zumindest lese ich das aus dem Beitrag heraus. Falls ich mich irre, lasse ich mich gerne eines besseren belehren.

Es muss doch gerade in deinem Interesse liegen, dass sich die Leute mit solchen Themen auseinandersetzen, denn damit steigt auch die Bereitschaft sich zu informieren und sich weiterzubilden und zu lesen und auch Literatur zu lesen. Literatur ist doch nicht nur seichte Kost. Literatur ist auch Gesellschaftskritik, Literatur ist auch Philosophie, Literatur ist auch Politik und Geschichte.

Als verantwortungsbewusster Literat solltest Du nicht kritisieren, dass sich die Leute für Politik interessieren, sondern vielmehr kritisieren, dass sich Leute zu präpubertären Beiträgen hinreissen lassen, in denen es eigentlich offenkundig nur um die Libido geht.
Falls Du etwas kritisieren möchtest, dann bitte das, aber nicht, dass die Leute hier ein politisches Bewußtsein entwickeln.

Es sollte im Interesse aller sein, dass unsere Gesellschaft lernt vielschichtig zu denken. Es gibt nicht nur ein eigentliches Thema, sondern es bibt eine Anhäufung von Themen, die alle von Bedeutung sind und alle der Diskussion zugänglich gemacht werden müssen. Dazu gehört unser Verhältnis zur Literatur, aber auch und insbesondere unser Verhältnis zur Politik.

Damit wäre ich sowohl am Ende meiner Sätze, als auch meiner Zeit.
Nochmal kurz, damit keine Mißverständnisse auftreten. Ich kritisiere nicht deine Forderung über Literatur zu reden, ich kritisiere lediglich deine Aussage nicht über Politik zu reden, weil ich der Auffassung bin, dass insbesondere ein Literat die Gesellschaft dazu animieren sollte alle gesellschaftlichen Themen anzugehen.

02.11.2005 11:43

antwort

ich gebe dir recht, natürlich ist es wichtig über politik zu reden. natürlich ist es wichtig ein bewusstsein dafür zu entwickeln oder es zu schulen. aber du hast mich falsch verstanden. es sind immer die gleichen aussagen, imemr dieses kindische eu gebrabbel oder fragen der ausgrenzung. es ging mir darum, gerade in diesem beitrag etwas über die türksiche literatur bzw. über die gewohnheiten der leser oder nicht-leser zu erfahren. Hoffe du verstehst wie ich das meine:-) esenli kal

ps: Ich schreibe Lyrik, Kinderbücher und Prosa

02.11.2005 22:26

Alışılmıyor Acıya Yok Kaidesi Kuralı!

Alışılmıyor Acıya Yok Kaidesi Kuralı!

Safiye Karaağaç
--------------------------------------------------------------------------------
Toy sevdamın yaralarının kabuklarını cebime, izlerini yazıya, kanlarını yollara dökerek, dilime Sezen Aksu" nun çok sevdiğim şarkısını dolayarak yürüyorum, akan gözyaşlarıma inat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

--------------------------------------------------------------------------------

Kırılıp kırılıp yeniden ayağa kalkan, toy taylar gibi sevdam! Eski bir yol var adımlamasını bildiği, ama artık o yolda kırılmayı göze alacak kadar gözükara değil yaralarımın izleri... Sevdam, düzlükleri, kır çiçeklerini, yeşilleri severken, eski yol her zaman ki gibi çakıl taşlarıyla dolu bir engebe olabildiğine....Yelelerim özgürlüğünü haykıramıyor, eski yolun taşlı sarplığında....Kanaya kanaya geldiğim düzlükler bile kabul etmiyor yeşiline beni, kıpkırmızı kanlarımın sızdığı iç acıtıcı yaralarımla!!!! Bir nehir olayım diyorum, içine yaralarımın acılarını akıtacağım, Kızılırmak kadar kırmızı akacak bir nehir! Eski yollar, yeni yollar, düzlüklerdeki yeşilin huzuru derken yollara düştüm, gidiyorum bu şehirden..........! Toy sevdamın yaralarının kabuklarını cebime, izlerini yazıya, kanlarını yollara dökerek, dilime Sezen Aksu" nun çok sevdiğim şarkısını dolayarak yürüyorum, akan gözyaşlarıma inat!!!!!!

"Ne zaman canın yansa bu kadar derinden
Sanırsın mümkün değil bir daha üzülmen
Ne inat ne gözü kara ne dayanıklı yürek
Acıyor aynı yerden herşeye rağmen
Ne akıl kar ediyor ne fikir o sırada
Biliyorsun geçiyor zamanla ama ne fayda
Yaralı tepeden tırnağa herkes yaralı
Alışılmıyor acıya yok kaidesi kuralı
Kanayıp ne kadar tutabilirsin gül uğruna dikeni
Ne gelen anladı ne giden olanı biteni
Adıyorum aşka geri kalanımı
Suya söyledim gittien son yalanımı
Aşkın da en hesapsız kitapsız olanını
Yaşamazsam kara kaplıya kaydedin beni..........!"

gezgin111 03.11.2005 01:43

komm auf den punkt

dein beitrag ist aus literarischer Sicht ohne frage auf höchstem niveau, aber das hier ist ein forum, und ich denke, dass wir mit kürzeren beiträgen viel schneller viel weiter kommen. das erste woran man nach dem lesen deines beitrages denkt ist:"wie gut, dass er keine zeit hatte!" :-)

versteh mich bitte nicht falsch, es geht hier um ein thema über das ich gerne mit anderen diskutieren würde, deshalb liegt mir viel daran sachlich zu bleiben.

in desem sinne und auf eine fruchtbare auseinandersetzung hoffend verbleibe ich...

gezgin111 03.11.2005 02:08

basin öne egilmesin...

ugur mumcu´nun ölümü türkiye icin süphesiz büyük bir kayip,türkiye suikast yoluyla bugüne kadar maalesef nice degerlerini yitirdi,fakat su da bir gercek: her zaman yeni degerlerde yetistirdi.

lakin böylesi olaylar bizi milletce daha hirsli bir sekilde calismaya tesvik etmeli ve bu noktada din,irk,köken ayirmaksizin elele verip hareket etmeliyiz cünkü birlikten güc dogar.

kürt-türk, sag-sol, alevi-sünni gibi türkiyenin önünü kesen ve suni yaratilmis sorunlara pabuc birakmyip bunlari ülke olarak asmamiz sart!

80 sene ülkeler tarihinde uzun bir süre degil,özellikle ondan önce 600 yildan fazla sürmüs bir saltanat söz konusu ise.bugün türkiye´de hala kula kulluk yapan insanlar var ve bu cehaletten gelen bir sey.

diyecegim su ki,umutsuzluga kapilmanin bir anlami yok.herkes kendi capinda katkida bulunursa dünyada her arenada bogusacak kapasitye sahip oluruz!

03.11.2005 11:53

Deutsch oder Türkisch

Eine Frage:
Ist es euch wichtig oder hat es eine relevanz
ob Literatur in Deutsch oder Türkisch ist.
Wird Lyrik in deutscher Sprache von eine Türken geschrieben zur türkischen Literatur gerechnet?
wie seht ihr das?

peren 03.11.2005 14:40

Ahmet Taner kislalidan

Orhan Pamukla ilgili bir kac ilginc makale okudum. Ben Orhan Pamugu cok severek ve cok okudugumu söyleyemem, bir kac kitabini okumusumdur. Son gelisen olaylari bende kiniyorum. Bununla ilgili A. Taner Kislaninin bir yazisini ilginize sunuyorum:
AHMET TANER KISLALI"NIN 6 YIL ÖNCE ORHAN PAMUK ILE ILGILI YAZDIGI BIR YAZI
VAR ASAGIDA.
DEMOKRASI SEHIDIMIZ PROF DR AHMET TANER KISLALI YILLAR ÖNCESINDEN
BUGÜNÜ GÖREREK BIZE SESLENIYOR:

MAKALE - AHMET TANER KISLALI
BALO MASKESIZ OLSUN!
Kimileri "ortaoyunu"nu maskeli balo ile karistiriyor. Ortaoyunu güldür güldür, bu güldürmüyor... Maskeli balonun bir gizemi vardir, bu ise sadece cirkinlikleri gizliyor.
Kimileri maskelerin ardindaki gercegi bilmiyor. Kimileri ise bildigi halde susuyor. Ya cikar geregi... Ya da korkudan! Balo maskesiz olmali ki, kimin kiminle dans ettigi
bilinsin... Maskeler inmeli ki, o maskelerin ardindaki suratlari begenmeyenler, aldatilmaktan kurtulsun! * * *
Önce, bir romancimizin son kitabinin 50 bin adet basildigi yazildi. Arkasindan
kisa sürede 100 binlik bir satisin gerceklestigi aciklandi. Derken, ciktigi günden beri ikinci cumhuriyetci cizgisini korumaya özen gösteren Aktüel dergisi, o rpmanciyi
Türkiye"nin "bir numarali aydini" ilan etti. Bu romancimizin adi Orhan Pamuk"tu! Ben bu "Büyük" (!) yazarimizin bir romanini okumayi denemistim. Basladigim seyi bitirme konusundaki tüm inatciligima karsin, bitirememistim. Ama "Kara Kitap" basinda öylesine övüldü ki, ikinci bir deneye girismekten kendimi alamadim. Ve o cabamda da, daha yariya
gelmeden havlu atmak durumunda kaldim. Tahsin Yücel ve Emin Özdemir gibi, cok saydigim isimlerin bu yazarla ilgili oldukca agir elestirilerini animsadim. Ama
begenenlerin de "begenme hakki"na saygi duydum. Ta ki... Bir okurum "Kara Kitap"ta gizlenmis bir bölüme dikkatimi cekinceye kadar... "Cocuklugunda kiz kardesi ile tarlada
karga kovalayan sapik bir padisah" gibi bir anlatim vardi bu bölümde!
* * * Prof. Cetin Yetkin yönetiminde, "Müdafaa-i Hukuk" adli cok degerli aylik bir dergi cikiyor. Ilginc bir rastlanti olarak, derginin Aralik 1998 sayisinda, Prof. Fahir Iz"in bir incelemesi yayimlandi: "O. Pamuk"taki Atatürk Anlayisi..."Meger benim artik okumayi denemedigim kitaplarinda daha neler varmis! Iste birkac örnek: "Sonra kasaba alanina dolanir. Atatürk heykellerine sican güvercinleri ayiplar..." "Atatürk kendini ickiye vermis meyhane kalabaligina cumhuriyeti emanet etmis olmanin güveniyle gülümsüyordu "Atatürk"ün leblebi zevkinin ülkemiz icin ne büyük felaket oldugunu..." "Sonra bir cumhuriyet, Atatürk, damga pulu havasina girdigimizi hatirliyoruz..."Sayin Iz, 275 sayfalik bir kitapta, tam sekiz yerde ve "hic gerekmedigi halde" Atatürk"e satasildigini saptamis. Söyle diyor: "Bunlar kitaptan cikarilsa hicbir sey degismez. Yalniz
yazarin kimi ruhsal gereksinimleri tahmin edilmemis olur!"Kim bilir, belki de Orhan Pamuk"un "en birinci aydin" ilan edilmesinde, bu incelemenin de büyük katkisi olmustur! * * * Ben, inandiklarini acikca savunanlara hep saygi duymusumdur... O düsüncelere karsi olsam bile! Ama o yürekliligi gösteremeyip de bunu sinsice yapmaya calisanlara... oraya buraya "bityenigi" sokusturanlara... hep tiksinerek bakmisimdir. Bunu hep zayif bir kisiligin, zavalli bir ruh halinin yansimasi olarak görmüsümdür. Oyun maskesiz oynanmalidir! Cirkinlikleri gizleyen maskelerin indirilmesini de tüm "gercek aydinlar" görev saymalidir! Ve de Pamuk adli yazari, isteyen okumali, isteyen sevmelidir... Ama ne oldugunu, kim oldugunu bilerek!.. Maskenin arkasindaki gercek yüzü görerek!...

A. Taner KISLALI - Cumhuriyet, 27 Ocak 1999 ( Ben Demokrat Degilim )

classickiz 03.11.2005 18:02

Haklisin, ama

benim rahatsizligim zatende bu!
Ayrimcilik var....heryerde herkonuda. Hele hele türkiyede.....Türk milleti kim yaa, TÜRK halki kim???

Hem neden hep ön planda olmasi gerekki bu türk milleti??
Was ist wenn Deutsche, Deutschland den Deutschen sagen würden.......farki var mi sizce bunun??

hizlikacak 03.11.2005 23:33

bana bak gizim sen kasiniyon

git bitli köyüne orada kasin okimi senin deden deh deh esek yürütürken benimki pasa adamdi, herkez ne oldugunu bilsin ve kompleks yasamasin hadi yürü yoluna bitliiiiiiii daha iki gün evel okuma yazmayi bilmiyordunuz ciktiniz ortaya 20 cocuk birden atiyorlar basimiza zaten köpek sürüsü gibi yagiyorsunuz Allahtan Almanya var iltica edebileceginiz, birzazda onlar sizi ceksin he he

hizlikacak 03.11.2005 23:36

ne diyon lan sen

Almanlar bile Allaha sükür derkene sen kalkip putlara tapiyon halleluja diyerek ulen bari papazlarin sapkasinida tak bari onunla namaz kil hadi görelim seni Ave Mariaci

hizlikacak 03.11.2005 23:47

warum redest du für uns alle???

wenn in deine Birne nix reingeht dann geh zum Onkel Doktor
das war nun genau für dich - kurz und bündig
tschusssssssssssss

hizlikacak 03.11.2005 23:49

das glaube ich dir nicht ...

erzähl das dem Weihnachtsmann

bakss 04.11.2005 01:41

o.T.

assala hat die türkischen konsulate ermordet in europa das war ab den 60 ziger jahren und einer wie abdullah catli hat sie eliminiert 17 terroristen
aber wie reden von 1915 junge ich glaube du solltest die geschichte besser lesen

natürlich haben armenier zurück geschlagen 1915 ich würde es auch machen wenn meine familie ermordet wird

wenn du mal wüsstest was der befehl der türkischen arme vor sah beim pkk krieg keine gefangene sei es frauen kinder oder männer also hinstellen und erschiessen hitler hat das auch gemacht ich sage nur genfer koventionen wenn du verstehst was ich meine.

bakss 04.11.2005 01:54

lasst euch nicht beeinflussen

leider ist die türkischegeschichte die in türkischen schulen unterrichtet wird falsch und deshalb brauchen wir leute wie orhan pamuk die aufklärung leisten aber da kommen natürlich die fälscher und versuchen einen mann wie orhan pamuk mundtot zu machen aber leute es klappt nicht mehr europa steht vor der türe und die türkei möchte dazu gehören und deshalb können die menschen nicht mehr einfach mundtot gemacht werden nur das haben die leute noch nicht verstanden vollidioten

cd1981 04.11.2005 03:18

Seit Froh

Wenn ich mir die Kommentare hier teilweise sehe bin ich froh darüber, dass die meisten es ganz positiv sehen. Aber es schreckt mich natürlich immer noch ab, dass junge Leute, die hier Leben auch eindeutig von ihrem Umwelt beeinflusst sind und sich mit Literatur überhaupt nicht auskennen und jetzt herkommen und erzählen, dass Herr Orhan Pamuk nur "polarisieren und nicht "sachlich" über die Türkei berichten würde. Nun Liebe Freunde, lassen wir doch endlich die Kirche im Dorf und kehren zu Realität. Es ist eine Schande für die Leute, die Orhan Pamuk nicht als Begabung und eine Erweiterung der türkischen Literatur sehen. Es ist eine Schande, dass die "türkischen Intellektuellen" und "Führende Kräfte" ihn nicht zu sich holen und endlich mal die Wahrheiten durchzukrempeln, staat von der Geschichte zu flüchten....Und Jungs/Mädels ich sage Euch eins; es ist nicht einfach nach "Yasar Kemal, Aziz Nesin " diesen Preis zu bekommen und es sollten so langsam die Glocken klingen, ansonsten wird es nicht mit Europa.
Wünsche Euch Alles Gute

04.11.2005 08:40

?

Du sagst lasst euch nicht beeinflussen
und versuchst in meinen Augen das gleiche:-(
Die türkische Regierung hat alle Archive aus der Zeit geöffnet und wollte den Dialog mit den Armeniern, aber von deren Seite gab es keine Kooperation. Es gibt immer mehrere Ansichten einer Sache, deswegen müsste man wertfrei herangehen. Die Sachlage sollten Externe klären.

classickiz 04.11.2005 09:20

o.T.

Was ist denn das für eine argumentation,........hic senin o pasaligina yakistiramadim acikcasi:))
Ben aslimi inkar etmem, nesem oyum.
Aber laß diese primitive denkweise, di welt funktioniert nicht so!

04.11.2005 12:50

Türk milleti kimmi?

peki sen kimsin?
Nesin?
Bunu yazmaya nerden hak aliyorusn?

classickiz 04.11.2005 13:06

o.T.

Yanlis anlamissin....kusura bakma benim türkcem belki yeterli degil anlatmak icin:)

Aber ich wollte eigentlich sagen, dass das Volk sehr bunt doch ist in der Türkei.........bunun gürcüsü var lazi var kürtü var vs vs, bu güzellikleri koruyacagina.....hep ayrimcilik.....yok biz daha iyiyiz sizler bilmem ne bilmem ne.

Hani diyorum, bosuna enerji harcamamak gerek böyle seylerle.......türkiyenin halki diyeyim karisik........vede buda bir ayri güzellikdir:)

gezgin111 04.11.2005 13:49

mach ich auch nicht

zunächst einmal danke für deinen vielaussagenden beitrag.

was du wissen solltest ist,ich wollte nicht für alle reden. du hast recht, mit dem wort "man" meint man natürlich nicht nur sich selbst.das geht also auf meine kappe.

worauf es mir bei forumsbeiträgen ankommt, ist, dass man sachlich bleibt und den beitrag nicht unnötig in die länge zieht.
natürlich kann es auch sehr lange beiträge geben, genauso wie es "dünne" und sehr "dicke" bücher gibt, aber die qualität eines buches lässt sich nicht an seiner Seitenzahl messen!

im endeffekt bin ich es ja auch nicht der das bestimmen darf, ich äussere nur meine meinung, es ist nicht mein ziel jemanden persönlich anzugreifen.

ach noch was:
wenn du ernst genommen werden möchtest empfehle ich dir deine wortwahl zu ändern.
nicht alles was die leute von sich geben ist böse gemeint.

dametr 04.11.2005 15:18

Migrationsliteratur

Wird Lyrik in deutscher Sprache von eine Türken geschrieben zur türkischen Literatur gerechnet?

Um nun auch mal direkt auf die Frage von Ayineru einzugehen: Ich persönlich lese gern Bücher von Schriftstellern mit Migrationshintergrund wobei es mir egal ist ob diese Bücher in deutscher oder türkischer Sprache geschrieben worden sind. Wenn das Thema des Buches wie z.B. das Leben und die Kultur "der Türken" (was immer man auch darunter versteht) beschreibt, dann ist es türkische Literatur. Schon im nächsten Satz muß ich mich verbessern: vermutlich ist es dann eine Mischung von deutscher und türkischer Literatur ... der Schriftsteller sitzt zwischen allen Stühlen ... Nennen wir es Migrationsliteratur !

Ist es z.B. ein Buch von Akif Pirici, mit seinen üblichen Themen, so spielt die Nationalität eher keine rolle.

rebellerisch20 04.11.2005 15:26

lasst euch bitte beeinflüssen

arkadaslar gordugunuz gibi hep ayni oyuna dusuyoruz ne kadar orhan pamuktan bahsedilse bazilari tersini savunnup onun hakliligini ispat etmeye calisiyorlar anlata anlata dilimizde tuy bittti inanmak yada inanmamak size kalmis maskenin arkasindaki yuzu gormek istemiyorsaniniz o sizin sorurunuz ister etkilenin yada etkilenmeyen bu beni ilgilendirmiyor ben atalarimin hakkini tabiiki savunacagim (atalar deyince hep turk irkindan olanlar gelmesin akliniza bugun anadoluda hangi irklar yasiyorsa dunde atalari yasiyordu yani suclama butun herkese turk laz kurt farketmez).malesef pamuk bey belki bizleri degil ama avrupalilari bayagi bir etkilemisdir dayanaksiz iddialariyla en iyisi biz kendimizi bu batakliga gercekten fazla suruklemeyelim cunku gercen kotu hileli bir oyunun icine cekmek istiyor bu beyefendi bizi maksat su populiterligini dunyada atirmak icin kendisine olabildince dusman kazandirmak yani ne kadar cok aleyhinde ulkesinde dava ,mahkeme acilirsa dis dunyada o kadar one cikabilme sansi ortaya cikacak yada uzerinde ne kadar milli baski olusursa o kadar diyebilcekki iste ben dogru soyledim o yuzden bana ulkemde boyle zulüm yapiyorlar cok ince bir taktik zamanlama olarakda ab kapisinda bir ulke gozler hep uzerinizde ,yani anlayacaginiz papuk beye turkiyenin ab yolu bulunmaz bir firtsat. aman dikkat edelim beyler adamin burnu kanasa nobelle hemen aday gosterecekler onun yuzunden memleketteki gercek ezilen halki savunan aydinlarda gume gidecek. turk tarihinin turk okularinda yanlis ogretildigi iddasina gelince acaba bu yunan okularinda yada ermeni okullarinda nasil bir tarih ogretiliyor birazda bunu bi arastirip gorseler size bi kactanede tüyo ermeni forum sayfalarina girin ve gorun adamlarin nasil cocuklarinin beyinlerini yikadigini ben demokrat goruslu bir insanim irkci degilim inanin irkciligin ne demek oldugunu o insanlarin yazisini okudugunuzda daha bi iyi anlayacaksiniz

bakss 04.11.2005 19:11

o.T.

eger junan ve ermeni okularinda sahte tarih ögretiliyorsa bu sahtelik kendilerindir yani sahte demokratlar $imdi onlar sahte tarih ders veriyorsa bizdemi sahte tarih ders verelim
yani onlar yapiyorda bizde yapabilirik demek hayir arkadas ben kendi ülkeme bakarim
hitler jahudileri öldürdü diye bizde kürtleri mi öldürelim
yanlis düsünüyorsun
biz bir anli acik millet olalim ayni atalarimizin ögretiyi gibi

bakss 04.11.2005 19:16

o.T.

noch externer geht es doch garnicht ein mann wie orhan pamuk berichtet darüber einer der aus einer kemalistischen istanbuller reichen familie stammt und ich beeinflusse hier gar keinen lies lieber mal schnee aber bitte auf türkisch die übersetzung ist nicht so gut

rebellerisch20 04.11.2005 22:08

o.T.

dediklerin pek anlasilmiyo (hittler yahudileri oldurdu diye bizde kurtlerimi oldurelim?) ne demek konulari cok farkli yerlere cekiyorsun seni kiniyorum ne turklerin bizi oldurmeye niyeti var ne bizim onlari biz kardesiz yunandan ermeninden daha fazla. burayi provaka etme turkiye cumhuriyeti hepimizin vatani hainlerde kurt turk ne ise cevabini alir kurtler bu ulkenin birinci sinif vatandasidir ve hic ayrim soz konusu degildir aramizda unutmaki devletine milletine bagli okadar kurt asilli vardirki digerleri onlarin yaninda bir avuc kalir boyle bir ayrim kesinlikle soz konusu degildir unutma o ölen otuz bin insan icinde binlerce sehit kurt asker vardir ve binlerceside teroruzme karsi mucadele vermektedir yanlis yolda yuruyenlerde bunu er gec farkina varacaklardir icimizdeki kurtlar elbet bir gun kuruyup gidecektir sadece kurt turk kardesligi degil gurcu laz arap cerkes ve vatanin butun alt kimlikleri kardessce yasayacaktir ayrica hic bir yunan yada ermeni benim tarihim yalandir duzmecedir demez senin gibi bos laf etme tarihini once ogren sonra inkar et hazirkalip laflarla hic bir sey iidda edip insanlari etkilemeye calisma tarihimiz tamamen gerceklertir ve belgeli ispatlidir uyduruk tarih yazanlar sahte fotograf basip bakin bizi oldurduler diyenlerdir

Alle Zeitangaben in WEZ +2. Es ist jetzt 13:50 Uhr.