Vaybee! Forum

Vaybee! Forum (http://localhost/forum/index.php)
-   Gesellschaft & Soziales (http://localhost/forum/forumdisplay.php?f=398)
-   -   Religion & Glauben (http://localhost/forum/showthread.php?t=4272)

donpepelino 16.04.2005 11:17

mumcu Alevi

sen yedinmi kazma sapida istermisin?

donpepelino 16.04.2005 11:18

Onlarin Papasi Var Bizimse Betonumuz

"Müslümanların "Papası" nerede?"

Papa def nedildi teknolojyi bulan bütün bati medeniyeti bayraklarini yariya indirdiler.

Bir gün sonra ingiliz kraliyetinden prens carls evlendi bütün avrupa tv leri bunu gösterdi neklen hemde.

Dünse monako krali öldü gine bütün avrupada bayraklar yariya indirildi.

Bazi beton kafalilarsa gelmis tipik bir demokrasi anlayisindan bahsideyorlar.

Onlarin hala papa lari var krallari var prensleri var vede arkalarinda duruyorlar sizin gibi onun bunun sabkasini kafalarina takmadilar.

Hani teknolojiniz nerde sizi irkci yahudi görünüscü Türkcü gecinen Fasistler sizi.

Bu başlıktan benim İslâm "papalığı" çağrısı yaptığım gibi bir anlam çıkarılmamasını rica ediyorum. Zira İslâm"da kimsenin kutsallık veya Allah"tan vekalet aldığı iddiasında bulunma hakkı yoktur. Fakat Katoliklerin Papasının cenazesine katılan milyonların oluşturduğu tablo ve medya organlarının bu şahsiyete yönelik ayyuka çıkardığı uluslararası sevgi bana, Müslümanların nüfusunun 1.5 milyara ulaştığı dünyamızda bu türden bir dini ve insancıl bir örneğin yokluğunun sırrına ilişkin sorgulamalara yöneltmekte.
Hıristiyan dünyası İslâm dünyası gibi mezhebi, coğrafik ve siyasi bağlamda bir bütün olmamasıyla birlikte bu durum Papa gibi bir şahsiyet etrafında toplanmalarını ve ağlaşmalarını engelleyemiyor. Oysa İslâm dünyasında böyle bir konuma sahip hiç kimseyi göremiyoruz. Hatta öyle bir dereceye varıyor ki Müslümanlar sığınacakları, üzerinde anlaşacakları, kendilerine ve başkalarına ahlaki yönetim oluşturacak Papanın konumunda bir lider aradıkları vakit asıl yetimlerin kendileri olduğu hissine kapılmaktalar.
Bizler şunu diyoruz: Başkalarının dini önderlerimize onları "terör listesine" almak için tuzaklar kurduğu bir zamanda Müslümanlar Papa gibi bir lidere ne kadar muhtaç! Ki şu an İslâm dünyamızda "dinimizin kılıçların üzerinde kurulmadığı, şiddet ve kana da asıl itibariyle inanmadığı" yollu sözlerle başkasını ikna etme amaçlı hoşgörü ve itidal dışında bir çalışma bulunmamakta.
El Ezher"in bu türden bir mevkiye soyunma, böyle bir rolü oynama, gördüğümüz saygı ve ihtiramı kazanma fırsatı oldu geçmişte ancak anlaşmazlıklar ve politikaların kesişmesi Müslümanların arzularını boşa çıkardı. Ulema siyasi liderlikte rekabete girerek bitti. Ekseriyeti çıkar ve mezhebi ihtilaflar çarşafına dolandı. Papanın sembol ve merci konumuna girebilecek isimler ve insanlar uzaklaştırıldı.
Müslümanların Papası niçin olmasını İslâm"ın korkutan bir dine, Müslümanların "teröriste" ve liderlerinin ise aranan nükleer başlıklara dönüştürüldüğü bu dünyada bir milyardan fazla mazlum ve baskıya maruz kalmış insan yetim olduklarını düşünmekteler. Müslümanların Papası siyasi eğilimlerden veya mezhepçi yaklaşımlardan varsın uzak olsun ancak onun manevi yönetimi İslâm"ın ve insanlığının suretini savundukça ve dünyaya bizlerin de kendileri gibi hoşgörülü insanlar olduğumuza dair mesajlar verdikçe siyasi eğilimlerden uzak durması da o kadar önemli değil zaten.
(Ürdün"de yayınlanan El Düstur gazetesi, 11 Nisan 2005)
Arapça"dan çeviri: Halil Çelik

<a href="redirect.jsp?url=http://www.vakit.com.tr/detail.asp?id=7295" target="_blank">http://www.vakit.com.tr/detail.asp?id=7295</a>

donpepelino 16.04.2005 11:21

veyyy baboo :O=)))

evaa ezmemi :O=)))))))))

benimi kast ediyorsun :O=))))))))))))))))))))))))))))))

sakin o laz parcasi deme adamda fasizim ruhu var ?

donpepelino 16.04.2005 11:26

anlama kabiliyeti yokki

laz ve gaz iste :O=))))

donpepelino 16.04.2005 11:40

Dostum Galvani

Hani bundan 5,6 sene evvel irkciliga karsi yazilarin vardi biyan ni cok desteklerdin.

Eskitüfeklen özgürlükten bahsederdin bugünse Fasizmi savunan bir laz parcasina Aydin deme cürreti gösteriyorsun.

O fasist lazin Alpi neden kurtcudan farki yokki adam onüne gelen kürtde kiro vatan hainleri bilmem binbir türlü hakaretlerde bulunuyor.

Yani bir fasist laz Islami kötüleyince senin icin iyi ama bir fasist türkcü ülkücü alpi gibi düdükler kürtleri kötüleyince kötü oluyor demek.

O laz aydinin alpi den ne farki varki galiba sen senelerin gectiginin farkinda deyilsin ve gecmiste yazdiklarini unutmusa benziyorsun.

Suan Türkiyede irkciligin en baba larini olusturanlarin arkasina gectiginin farkinda deyilsin.

Bilemiycem belkide senelerin gecmesinin ardindan yaslanma halleri göstermis sende:

Sag elinlen Sol vuruyor mussun gibi bir hal gördüm sende.

Sakin biyan görmesin bu yazdiklarini cünkü oda kemalist fasistlerinin düsmaniydi? :O=)

Türkcülük yapacaksin irkcilik yapacaksin atatürkcülük yapacaksin sonrada modern bir Aydin olarak ödüllendirileceksin.

Bu aynen gösterisli noel baris ödüllerine benziyor yani sadece gösteris gibi.

Sakin darilmiyasin seneler önce yazdiklarin aklima geldide.

Fasistlere karsiydin bugünse onlari alkisliyorsun.

Sagliycaklan kal dostum :O=))))

16.04.2005 12:17

:-) aferim Don Papa :-) o.T.

ohne Text

16.04.2005 16:07

Yahu bana Kurandan bahset

varsa Sefaatle ilgili kisiler ver Ayetleri bana ve cehaletimi gider...

Yoksa sen istedigine inanmakta hürsün.... kitap ortada varsa din sayilir yoksa din degildir...

Olay bitmistir

16.04.2005 16:13

Dermokratismus (bunu daha evvelden..

..baska bir konu ile ilgini buraya eklemistim...)

&lt&lt Demokratismus führt mit all seinen scheinbaren "Freiheiten" zum Ruin geistiger Lebensqualität. Demokratismus ist derzeit die vorherhschende Religion unter den NichtMuslimen, Europas und der USA und auch in muslimischen Ländern bereits zu beachtlicher Größe heranhewachsen.

Der fanatische Demokratismus ist die Missionsform, welche sich derzeit auch durch Bomben und und Massenmorden auf Staatsebene manifestiert (also militärisch).

Hauptangriffsziel bzw. Feindbild des Demokratismus ist der Islam, da dieser mit diesem Schwindel unvereinbar ist. Im Grunde geht es den Demokratisten um das übliche Machtgefühl und die wirtschaftlichen Interssen für einen grobstofflichen Lebensstandard, doch muß dieses unersättliche Streben (zumindest in der Öffentlichkeit) kausal mit Demokratisierungsprozessen, Menschenrechten, Freiheit, Entwicklung u.s.w. gerechtfertigt werden.

Die Demokratisten sind mit einer kriminellen Bande vergleichbar, die innerhalb Ihrer eigenen Reihen diszipliniert und karitativ ist, Kinder liebt und Künste pflegt und dies gegebnefalls auch im Sinne von "Aufbau des geregelter Blünderungen" auch im "Ausland" praktiziert (Weltbankkredite usw.); sozusagen dass mit Profit aufbauen, was man vorher mit Bomben und Rauschgift (Alkohol) zerstört hat.

Für Muslime ist Demokratie immer schon ein mögliches Instrument der Meinungsfindung innerhalb dessen, was der Qur"aan und die Sunnah legitimiert, doch kann z.B. Alkohol, Homosexualität usw. nie von einer Mehrheit legalissiert werden. Für Demokratisten ist jedoch das "Instrument Demokeratie" zu einer verehrten Dimension pervertiert, zu einerneuen Religion geworden, in welcher der Säkuklarismus quasi das Glaubensbekenntnisist und die Entwertung aller anderen Religionen zum Ausdruck bringt. Der gesitige Anspruch des Demokratisten ist auf die Begriffe: "Freiheit, Fortschritt, Wachstum, Sinnlichkeit" reduzierbar.

Der fanatische Demokratismus muß logoscher Weise alle anderen Religionen als Gefährdung seiner eigenen Werte bekämpfen. Der emokratist unterscheidet zwischen Religionskriegen - die verwerflich sind - und seinen Kriegen -welche gut und gerecht sind. Kriege sind grundsätzlich Religionskriege, da jeder Mensch eine Religion hat - auch dann, wenn er behauptet, er hätte keine. Wenn ein Land ein anderes Land ausraubt und / oder "demokratisiert", so ist dies also ein Religionskrieg. Die demoratistische Definition von Religion ist allerdings derart, dass es erstens keinen Demokratismus gibt und daher Demokratismus auch keine Religion sein kann und zweitens Religion mit dem Glauben an Gott grundsätzlich motiviert sein müsse.

Huete bekämpfen Demokratisten fast nur mehr den Islam, da alle anderen störenden Reliogionen (Christentum, Budhismus...) längst vom Demokratismus iniltriert und vereinnahmt sind und nur mehr als halbtote Kulturgespenster vegetieren. Demokratisten bekenenn sich oft selbst zu ihrer "kulturell geerbten" Religion (auch Muslime) ohne zu bemerken, dass sie Demokratisten sind.

Für Muslime ergibt es keinen Sinn Überzeugungen in Religionen und Nichtreligion einzuteilen.&gt&gt

16.04.2005 16:55

Birak sen bu sahislari

onlar zaten Müslüman degiller... Kurani kendi sahsi cikarlarina uydurmak isteyenler zaten Müslüman degillerdir....

Kuranin ruhu burada cok cok önemli....

Sefaat, namaz vakitleri rekatlari.. Hac olayi zikir olayi, örtünme olayi, cennet cehennem olayi usw...

Bunlari ancak Kuranin ruhuna bakarark bir bütünlük icerisinde anlayabiliriz

xstudentxnrw 16.04.2005 16:59

onlar senin yaptigindan farkli bir sey

yapmamis. anlamamazliktan gelme ok ;O)

16.04.2005 17:01

En basit olarak ikimizin kafasindaki

Allah kavramini yazalim....

Mesela ben önceden Allahi göklerde bir güc olarak görüyordum... yani kendine kafamda ister istemez sekil vermistim ve sinirlandirmistim... yani tip veya sekil verdinmi zaten eni boyu belli olan ölcüler icine sokmus oluyoruz...

Yillar sonra arastirarak... Allahin ucsuz bucaksiz sinirsiz tek oldugunu anladim..... yani ne ucu var nede siniri.... mecaz anlamda Allahin bir parcasiyiz.... o yüzden derler ya Allah icerinizdedir.....

Ve ayni sekilde Allahin Sünnetullah diye bir mekanizmasi var bir sistem yaratmis.....

Bu sistemde zerre kadar sasma veya benzteri bir olay yok..... oy üzden yaptigimiz her sey aninda karsiligini verir....

Simdi benim önceki Allah anlayisimla simdikinin arasinda daglar kadar fark var..... zerre kadar uyusmuyorlar...

Kaldiki HZ. Muhammedin Allah anlayisiyla benimkide uyusacagini zannetmiyorum, cünkü ben dahlen anlama asamasindayim..... anlamis kavramis degilim... daha yillarca kat etmem gereken yolum var......

Hz. Muhammedin ve diger Resüllerin Allah kavrami bizimkinden farkliydi

16.04.2005 17:02

Kuranin anladikta Sünnet nedir

tarif edermisin Sünnetin anlamini bana....

Veeeeeeee Sünnet hangi kaynaktan beslenmistir ????

Hadi Cehaletimi gider

xstudentxnrw 16.04.2005 17:03

sana bunu baskasi yazmis zaten..

dalga gecmen burdan belli zaten. yazilanlari yazilmamis gibi devam ediyorsun. birseyleri ya kavrayamiyorsun yada istemiyorsun! ;O)
ta ha 119 demis kardesimizin biri.. acip baktinmi? orada yazili, bak ben yenice baktim ;O)

16.04.2005 17:03

Ya sen nesin Peygambermi???

Haaa noch was.... Peygamber kelimesi Kuranda gecmez... das nebenbei

16.04.2005 17:04

Ben saaadece Kurani tek kaynak olarak

aliyorum.... Ilaveleri siz ve Mezhep Imamlariniz yapti.....

benim Mezhebim olmadigindan Ilavelere ihtiyacim yok....

HZ. Muhammed yasasaydi Mazhepleri yikardi

xstudentxnrw 16.04.2005 17:05

benim kafamdaki tarifi nerden bileceksin

??
allahin sifatlari var, oku.. onlari anlayinca baya bir yol kat etmis olursun..

16.04.2005 17:06

Elbet jeder ist Entbehrlich

ein Mensch ist nur ein keliener Gedankenstrich, in der weite des Universums....

Sünnetullah ucsuz bucaksizdir.... was ist da schon in Menschenleben..... der nicht mal aus einem Planeten Erde raus kann.....

Iste Allahin sistemi böyle

16.04.2005 17:07

Hangi Ayet Tefsirini red ettim ben ???

Deki Enis sen su Ayeti surada red ettin...

16.04.2005 17:10

Elbet baktim

hatta Tefsirede baktim....

Ben benzeri bir Ayeti vereyim.... Bakara 255 bekannt auch als. Ayetel kürs(ü)i

Allah"tan baska ilah yok. Hayy"dir O, sürekli diridir; Kayyûm"dur O, kudretin kaynagidir. Ne gaflet yaklasir O"na ne kendinden geçme ne de uyku. Göklerde ne var, yerde ne varsa yalniz O"nundur. O"nun huzurunda, bizzat O"nun izni olmadikça, kim Sefaat edebilir! O, insanlarin önden gönderdiklerini de bilir, arkada biraktiklarini da!... Insanlar O"nun bilgisinden, bizzat kendisinin diledigi disinda, hiçbir seyi kavrayip kusatamazlar. O"nun kürsüsü, gökleri ve yeri çepeçevre kusatmistir. Göklerin ve yerin korunmasi O"na hiç de zor gelmez. Aliyy"dir O, yüceligi sinirsizdir; Azim"dir O, büyüklügü sinirsizdir.

Simdi Bu Ayetel Kürsü diye adlandirdigimiz Ayettede Safaat olayi gecmekte....

Sefaat icin kime izin verilecegini Kur"an bildirmemistir. (Bakara Suresi,255) Biz de hüküm veremeyiz.

Yani kimse hüküm veremez... bunu acikca Zümer 44 belirtiyor.... kimseye Sefaat izni yok... Tüm Sefaat yalniz Allahindir deniliyor Zümer 44 te...

O yüzden su Alim Sefaat edecekmis yok bu Peygamber Sefaat edecekmis... tamamiyle Kurana aykiridir... ücnkü Kuran isim vermiyor... yok böyle bir kavram Allahin sisteminde yani Sünnetullahinda...

O yüzden hic ama hic bir kimse su veya bu Sefaat edecektir diyemez... tamamiyle Kuranin ruhuna aykiridir.....

Umarim bu sefer anlatabildim olayi.......

Kaldiki Kurandaki Sefaat kavrami belli "dua ve iyilik dileme anlamındadır"

16.04.2005 17:12

Ben bilemem tabi..... ama de bakalim

benimkinle yada baska birisininkiyle uyuyormu ???

Herkes Allahi tarif etmekten korkuyor... viel mehr yanlis anlamis olabilride ondan korkuyor... ve oy yüzden hic Allahtan bahsetmiyorlar...

Yaz güzel arkadasim senin kafandaki Allah kavramini... okuyalim anlayalim... ne varki bunda ????

Ayip degil günah degil...

xstudentxnrw 16.04.2005 17:30

Nisa 115, ac oku.. sana bunlari anlatan

daha neler yazayimki? gecmis zamanda yazdiklarimi okumamis gibi bir halin var. görmek istemiyorsan o baska ;O)

baskami?

Sünnet: İslâm toplumunun yani ümmetin oluşması için Hz. Peygamber"in usûlünün esas alınması ve peygamberi usûlü ittifakla takip eden sahabi cemaâtının yolunun izlenmesidir. İslâm toplumunun fikrî ve amelî oluşumunu sağlayan, Allah"ın Kitabı ve Hz. Peygamberin sünnetidir. Bunun için Allah Teâlâ, Kur"an ile birlikte Peygambere tabı olup bağlanmanın ve ona itaat etmenin gerekli olduğunu belirtmiştir. "Allah, önceleri açık bir şaşkınlık içinde olan inananlara, Allah"ın âyetlerini okuyan, kötülükten arındıran, Kitabı (Kur"an) ve hikmeti (sünnet) öğreten ve size daha bilmediğiniz nice şeyleri de öğreten bir Peygamber gönderdi" (el-Bakara, 2/151). Kötülükten arındırmak (tezkiye), haram ve helâli Kur"an"dan öğrenmek ile tefsir edilmiş, hikmet ise, ittifakla "sünnet" olarak kabul edilmiştir.

Kur"an farzı, vâcibi tayin etme, helâli, haramı belirleme açısından Allah"ın hükmü ile, Rasûlünün hükmünü, iki temel esas kabul etmiştir. "Allah ve Rasûlünün yoluna aralarında hüküm vermesi için davet olunduklarında, inananlar; "dinledik ve itaat ettik" diye cevaplar. İşte ancak bunlardır kurtulanlar" (en-Nûr, 24/5).

Hz. Peygamber (s.a.s.), "size emrettiklerimi yerine getirin, yasaklarımı da gücünüz yettiğince terk edin" buyurmuştur (Müslim, 412, İbn Mâce, Mukaddime, 1). Sünnete bağlılık, dinî bir zorunluluktur. Kur"an bize yeterlidir düşüncesiyle sünneti ihmal etmek tarih boyunca bütün bid"at fırkalarının ortak özelliği olan gizli bir hıyanet çeşididir. Hz. Peygamber (s.a.s.) bu durumun ileride ortaya Sıkacağını haber vererek, dinî hiçbir kaygısı olmayan bu insanlardan bizi sakındırmıştır. "Tok karınlı, koltuğuna yaslanıp size "Kur"an yeterlidir; Kur"an neyi helâl kılmışsa onu helâl bilin, neyi haram kılmışsa onu haram bilin" diyen adamların çıkması yakındır. Haberiniz olsun, dikkatli olun: Bana Kur"an ile birlikte (hüküm bakımından) onun bir benzeri (sünnet) de verilmiştir" (Ebû Dâvûd, Sünne, 6, Ahmed b. Hanbel, IV, 131).

Rasûlullah size neyi emrederse onu yerine getiriniz neyi yasaklarsa ondan kaçınınız"" (el-Haşr, 59/7)

Hz. Peygamber sünnetine uyulmasını emrettiği gibi, kendi ashabına da uyulmasını emir buyurmuştur. Ashâba uyulduğu takdirde, insanları doğru yola götüren gökteki yıldızlara benzetilmiştir. "İçinizde benden sonra yaşayanlar birçok ayrılıklara şahit olacaktır. Size sünnetimi, hidâyete erdirilmiş, doğru yolu bulmuş halifelerinin sünnetini (yolunu) tavsiye ederim. Ona sımsıkı sarılın, âdeta dişlerinizle tutun, sonradan çıkacak şeylerden sarılın. Çünkü her uydurma, bid"at; her bid"at sapıklıktır" (Ebû Dâvûd, Sünne, 5).

Hz. Peygamber (s.a.s.) "Ümmetim yetmiş üç fırkaya ayrılacak, bunlardan bir topluluk hariç hepsi cehennemliktir" buyurmuştur. O topluluğun kimler olduğu sorulunca "benim ve ashabımın yolunda olanlar" diye cevaplamıştır. Bir rivâyette "cemaât" denilmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadis-i şerifinde şöyle buyurur: "Ümmetim, sapıklık üzerinde bir araya gelmez. İhtilâf gördüğünüz zaman size "sevâdu"l a"zam (en büyük olan ve hak üzere bulunan topluluğa katılmayı) tavsiye ederim" (İbn Mâce. Fiten. 8). Sevâdu"l-a"zam: Sırât-ı Müstakim metodunu benimseme hususunda görüş birliği içinde bulunan topluluk olarak tefsir edilmiştir (İbnü"l-Esir, en-Nihâye, II, 419).

xstudentxnrw 16.04.2005 17:36

yine kurani bütünüyle ele almaktan

kaciyorsun
ta ha 119.. sefaat konusu

ap acik ortada

sure 59 ayet 7.. peygamberin dedigini uygulamayi anlatir.. sadece peygamberimizin zamani icin gecerli demiyor. yani her zaman icin gecerli

16.04.2005 17:42

Tefsire niye bakmiyorsun

Yol olarak Resülün yasam tarzini degil... yani seks hayatini yatip kalkmasini falan filani degil... viel mehr onun teblig ettigi yolu yani Kurandaki Vahyii yolunu kast etmis...

Inanmasan Tefsirdeki aciklamali Meali oku....

Elmalili Hamdi Yazir

Nisa 115

Her kim bu şekilde kendisine hak ortaya çıktıktan (yani yukarda geçtiği üzere kitap, hikmet ve Hak"dan gelen ilim ile gerçeği açıklayarak peygamberlik ve Muhammedî hakimiyeti isbat ve açıklayan gayba ait mucize ve ilâhî hidayet anlaşıldıktan) sonra Peygamber"e karşı çıkar, ve müminlerin yolundan başkasına uyarsa, biz onu döndüğü tarafa çevirir, ve cehenneme basarız, ve fakat bilir misiniz o cehennem ne kötü bir yerdir? ". Bu âyet yukarda nakledildiği üzere Tu"me"nin hainliği ilâhî açıklama ile ortaya çıkınca Hakk" a kendini teslim etmeyip Mekke"ye kaçması ve dinden dönmesi üzerine inmiştir.

16.04.2005 17:44

Sen ayni zamanda bir seyide ögren

Resül Kuran disi bir seyler yölemez ASLA VE ASLA Kuran disi konusmaz Resül.....

O yüzden sen zannetmeki o Kuran disi bir seryler demiste onlar KURANA ILAVE olarak gelmsitir...

Kaldiki saadece Kurand kaldi o zamandan... gerisi mechul

xstudentxnrw 16.04.2005 17:45

her seferinde

sure 59 ayet 7 iyi görmemezlikten geliyorsun..

16.04.2005 17:46

Yahi isim varmi orada

yani Resülün 100 de 100 yada benim yada senin 100 de 100 Sefaat edecegi diye bir sey kavram varmi kuranda...

Hiristiyanlarda Isanin onlara Sefaat edecegine inaniyorlar....

Eeeeee simdi kim kime Sefaat edecek..... onlarinkide Incilde yazmiyor....

Ben sahsen Hiristiyanliktan gelen ve dinimize bazilari tarafindan monta edilmis olan bir safsatadir diye inaniyorum...

Bye bye ben gezmeye gidiyorum

xstudentxnrw 16.04.2005 17:47

sen kuranin ne zaman ve nasil bir araya

getirildigini bilmiyorsun herhalde.

xstudentxnrw 16.04.2005 17:49

zum lesen

ALLAH"IN SIFATLARI

Her Müslüman&yacute;n, Allah"&yacute;n bütün kemâl s&yacute;fatlar&yacute;na sahip, noksan s&yacute;fatlar&yacute;n hepsinden de uzak oldu&eth;una inanmas&yacute; farzd&yacute;r.

TENZ&Yacute;H&Yacute; ve Selbi S&yacute;fatlar

Vücûd
K&yacute;dem
Beka
Muhalefetün lil-havâdis:
K&yacute;yam Bi-nefsihî
Vahdaniyet

ZÂTÎ ve SÜBÛTÎ SIFATLAR

Hayât
&Yacute;lim
&Yacute;râde
Kudret
Tekvin
Sem" ve Basar
Kelâm

--------------------------------------------------------------------------------

Vücûd
Bu s&yacute;fat, Allah Teâlâ"n&yacute;n vâr oldu&eth;unu ifâde eder. Allah Teâlâ"n&yacute;n varl&yacute;&eth;&yacute; ba&thorn;ka bir varl&yacute;&eth;a ba&eth;l&yacute; olmay&yacute;p, zât&yacute;n&yacute;n îcab&yacute;d&yacute;r. Yani vücûdu, zât&yacute;yla kaimdir ve zât&yacute;n&yacute;n vâcib bir s&yacute;fat&yacute;d&yacute;r. Bu sebeble Hak Teâlâ"ya Vâcibü"l-Vücûd denilmi&thorn;tir. Bâz&yacute; Kelâm âlimleri, Vücûd s&yacute;fat&yacute;na, s&yacute;fat-&yacute; nefsiyye ad&yacute;n&yacute; vermi&thorn;lerdir. Vücûd"un z&yacute;dd&yacute; olan adem (yok olma) Allah Teâlâ hakk&yacute;nda muhaldir. Allah"&yacute;n yok oldu&eth;unu iddiâ etmek, kâinat&yacute; ve içindeki varl&yacute;klar&yacute; inkâr etmeyi gerektirir. Çünkü her &thorn;ey"i yaratan ve vâr eden O"dur.

--------------------------------------------------------------------------------

K&yacute;dem
K&yacute;dem, Allah Teâlâ"n&yacute;n varl&yacute;&eth;&yacute;n&yacute;n ba&thorn;lang&yacute;c&yacute; olmamas&yacute; demektir. Allah Teâlâ kadîmdir, ezelîdir. Yani önce yok iken sonradan vâr olmu&thorn; de&eth;ildir. Geçmi&thorn;e do&eth;ru ne kadar gidilirse gidilsin, Cenâb-&yacute; Hakk"&yacute;n vâr olmad&yacute;&eth;&yacute; bir an, bir zaman, tasavvur edilemez. Asl&yacute;nda zaman ve mekân&yacute; yaratan da O"dur. Allah Teâlâ zaman ve mekân kay&yacute;tlar&yacute;ndan münezzeh, ezelî ve kadîm bir Zât-&yacute; Zülcelâldir. K&yacute;dem"in z&yacute;dd&yacute; olan hudûs (sonradan olma, belli bir zamanda yarat&yacute;lma) Allah Teâlâ hakk&yacute;nda muhaldir.

Beka
Beka, Allah Teâlâ"n&yacute;n varl&yacute;&eth;&yacute;n&yacute;n sonu olmamas&yacute;, daima var bulunmas&yacute; demektir. Allah Teâlâ"n&yacute;n varl&yacute;&eth;&yacute;n&yacute;n ba&thorn;lang&yacute;c&yacute; olmad&yacute;&eth;&yacute; gibi, sonu ve nihayeti de yoktur. O hem kadîm ve ezelî, hem de bâki ve ebedîdir. Zâten k&yacute;demi sâbit olan bir varl&yacute;&eth;&yacute;n, bekas&yacute; da vâcib olur. Beka"n&yacute;n z&yacute;dd&yacute; fena, yani, bir sonu olmakt&yacute;r. Bu ise, Allah Teâlâ hakk&yacute;nda muhaldir.

Muhafeletün lil-Havâdis
Allah"&yacute;n, sonradan vücud bulan varl&yacute;klara benzememesi demektir. Allah Teâlâ ne zât&yacute;nda, ne de s&yacute;fatlar&yacute;nda kendi yaratt&yacute;&eth;&yacute; varl&yacute;klara benzemez. Biz Allah"&yacute; nas&yacute;l dü&thorn;ünürsek dü&thorn;ünelim, O, hât&yacute;r ve hayâlimize gelenlerin hepsinden ba&thorn;kad&yacute;r. Çünkü hât&yacute;ra gelenlerin hepsi hâdis, yani, sonradan yarat&yacute;lm&yacute;&thorn;, yok iken vâr edilmi&thorn; &thorn;eylerdir. Allah Teâlâ ise, vücûdu vâcib, kadîm ve bâkî, her &thorn;eyden müsta&eth;nî, her türlü noksandan uzak, bütün kemâl s&yacute;fatlara sahip olan &Yacute;lâhî ve mukaddes bir zâtd&yacute;r. &THORN;übhe yok ki, böyle yüce bir Zât, önce yok iken sonra vâr olan, bil"âhare tekrar zeval bulan varl&yacute;klara benzemez. Nitekim Cenâb-&yacute; Hak kendi zât&yacute;n&yacute; Kur"ân-&yacute; Kerîm"de: arapça var. "Onun "Hak Teâlâ"n&yacute;n) benzeri yoktur. O, her &thorn;ey"i i&thorn;itici ve görücüdür" (&THORN;ûra 11) sözleriyle tavsif etmi&thorn;tir. Peygamber Efendimiz de (asm) bu mânay&yacute; te"yiden: "Her ne ki senin akl&yacute;na geliyor, i&thorn;te Allah Teâlâ onun gayr&yacute;s&yacute;d&yacute;r" buyurmu&thorn;tur.

K&yacute;yam Bi-nefsihî
Allah Teâlâ"n&yacute;n, ba&thorn;ka bir varl&yacute;&eth;a ve hiçbir mekâna muhtaç olmadan zât&yacute; ile kaim olmas&yacute; demektir. Mevcudat&yacute;n hepsi, sonradan vücuda gelmi&thorn;tir. Bu sebeble de bir Yaradana ve bir mekâna muhtaçd&yacute;rlar. Buna mukabil her &thorn;eyin yarat&yacute;c&yacute;s&yacute; olan Allah Teâlâ"n&yacute;n vücûdu, zât&yacute;n&yacute;n gere&eth;idir ve varl&yacute;&eth;&yacute; hiçbir &thorn;ey"e muhtaç de&eth;ildir. &THORN;ayet Allah da vâr olabilmek için ba&thorn;ka bir varl&yacute;&eth;a muhtaç olsa idi, O da mahlûk olur ve her &thorn;ey"in Hâlik&yacute; ve ba&thorn;lang&yacute;c&yacute; olmazd&yacute;. Halbuki O, her &thorn;ey"in Hâlik&yacute; ve yarat&yacute;c&yacute;s&yacute;d&yacute;r. O"ndan ba&thorn;ka her &thorn;ey mahlûktur. Hâl&yacute;k ise, mahlûkuna asla muhtaç olmaz.

Vahdaniyet
Vahdaniyet, Allah"&yacute;n bir olmas&yacute; demektir. Vahdaniyet, Allah Teâlâ"n&yacute;n kemal s&yacute;fatlar&yacute;n&yacute;n en önemlisidir. Çünkü bu s&yacute;fat, Allah Teâlâ"n&yacute;n zât&yacute;nda, s&yacute;fatlar&yacute;nda, fiillerinde bir oldu&eth;unu; saltanat ve icraat&yacute;nda ortaks&yacute;z bulundu&eth;unu ifade etmektedir.

ZÂTÎ ve SÜBÛTÎ SIFATLAR

Hayât
Cenâb-&yacute; Hakk"&yacute;n hayat sâhibi olmas&yacute;, hayat s&yacute;fatiyle muttas&yacute;f bulunmas&yacute; demektir. Cenâb-&yacute; Hak hakk&yacute;nda vâcib olan bu s&yacute;fat, mahlûkatta görülen ve maddenin ruh ile birle&thorn;mesinden do&eth;an geçici ve maddî bir hayat olmay&yacute;p ezelî ve ebedîdir. Bütün hayatlar&yacute;n kayna&eth;&yacute; olan hakikî hayatt&yacute;r. Hayat s&yacute;fat&yacute;, &Yacute;lim, &Yacute;râde, Kudret gibi kemâl s&yacute;fatlariyle yak&yacute;ndan ilgilidir. Bu s&yacute;fatlar&yacute;n sâhibi bir zât&yacute;n, hayat sâhibi olmas&yacute; zarurîdir. Çünkü ölü bir varl&yacute;&eth;&yacute;n ilim, irade ve kudret gibi kemâlât&yacute;n sâhibi olaca&eth;&yacute; dü&thorn;ünülemez. Bunun içindir ki, hayat s&yacute;fat&yacute;n&yacute;, Cenâb-&yacute; Hakk"&yacute;n ilim, irade ve kudret gibi s&yacute;fatlarla vas&yacute;flanmas&yacute;n&yacute; sa&eth;layan ezelî bir s&yacute;fatt&yacute;r, diye târif etmi&thorn;lerdir. Hayat s&yacute;fat&yacute;n&yacute;n z&yacute;dd&yacute; memât, yani, ölü olmakt&yacute;r. Bu ise Allah hakk&yacute;nda muhaldir.

&Yacute;lim
Allah Teâlâ"n&yacute;n her &thorn;ey"i bilmesi, ilminin her &thorn;ey"i ku&thorn;atmas&yacute; demektir. Bu âlemi en güzel &thorn;ekilde, en mükemmel bir nizâm üzere yaratan ve onu idare eden Zât-&yacute; Akdes"in, yaratt&yacute;&eth;&yacute; varl&yacute;&eth;&yacute; en ince teferruat&yacute;na kadar bilmesi gerekir. Zira hakikat&yacute;, faydas&yacute;, lüzum ve hikmeti bilinmeyen bir &thorn;ey, nas&yacute;l yarat&yacute;labilir? O halde yarat&yacute;c&yacute;n&yacute;n bir &thorn;ey"i yaratabilmesi için, evvelâ ilim sâhibi olmas&yacute;, sonra o ilmin icablar&yacute;na göre yaratmas&yacute; &thorn;artt&yacute;r. Bundan ba&thorn;ka, îman ve sâlih amel sâhiplerini mükâfatland&yacute;rmak, isyan eden ve kötü yolda olanlar&yacute; da cezaland&yacute;rmak, ancak bu kimselerin yapt&yacute;klar&yacute;n&yacute; bütün teferruat&yacute; ile bilmekle mümkündür. &Yacute;lmin z&yacute;dd&yacute; cehil, gaflet ve unutkanl&yacute;kt&yacute;r. Bütün bunlar Hak Teâlâ hakk&yacute;nda muhaldir.

&Yacute;râde
Allah"&yacute;n bir &thorn;ey"in &thorn;öyle olup da böyle olmamas&yacute;n&yacute; dilemesi; her &thorn;ey"i diledi&eth;i gibi tayin ve tesbit etmesi demektir. Allah Teâlâ kâmil bir irâde sahibidir. Bu kâinat&yacute; ezelî olan irâdesine uygun olarak yarat&yacute;m&thorn;t&yacute;r. Bu kâinatta olmu&thorn; ve olacak her &thorn;ey Allah"&yacute;n dilemesi ve irâde etmesiyle olmu&thorn; veya olacakt&yacute;r. O"nun her diledi&eth;i mutlaka olur, dilemedi&eth;i de asla vücûd bulmaz. Bu hususta Kur"an"da:

"Allah diledi&eth;ini yarat&yacute;r. Bir i&thorn;e hükmederse (yani onu dilerse) ona ancak "ol" der, o da oluverir" (Âl-i &Yacute;mrân, 47) buyrulur.

Hadîs-i &thorn;erîfte de: "Allah"&yacute;n diledi&eth;i oldu, dilemedi&eth;i de olmad&yacute;" denilmi&thorn;tir. &Yacute;râde s&yacute;fat&yacute;ndan ba&thorn;ka me&thorn;îet ad&yacute;nda müstakil bir s&yacute;fat yoktur.

Kudret
Kudret, Hak Teâlâ"n&yacute;n varl&yacute;klar üzerinde irâde ve ilmine uygun olarak te"sir ve tasarruf etmesi, her &thorn;ey"i yapma&eth;a ve yaratmaya gücü yetmesi demektir. Allah Teâlâ"n&yacute;n sonsuz bir kudret sahibi oldu&eth;una ve her &thorn;ey"e kadir bulundu&eth;una, görmekte oldu&eth;umuz &thorn;u kâinat ve ihtiva etti&eth;i güzellik ve &thorn;a&thorn;maz nizam en büyük delildir.

Tekvin
Tekvin; îcad ve yaratma demektir. Tekvin"i mâdum (yok) olan bir &thorn;ey"i yokluktan ç&yacute;karmak, vücûda getirmek diye îzah etmi&thorn;lerdir. Tekvin, Ehl-i Sünnet"in iki hak itikadî mezhebinden biri olan Mâtüridîlere göre, ilim, irade ve kudret s&yacute;fat&yacute;ndan ayr&yacute; bir s&yacute;fatt&yacute;r. Yine Mâtüridîlere göre, Hak Teâlâ"n&yacute;n yaratmak, r&yacute;z&yacute;k ve nimet vermek, azâb vermek, diriltmek, öldürmek gibi bütün fiilleri, tekvin s&yacute;fat&yacute;na râcidir. Onun eser ve tecellîsi say&yacute;l&yacute;r. Bunlara s&yacute;fat-&yacute; fi"liyye (fiilî s&yacute;fatlar) da denilir. Kudret ve tekvin, birer kemal s&yacute;fat&yacute; olup z&yacute;dlar&yacute; olan acz, Allah hakk&yacute;nda muhaldir. E&thorn;"arîlere göre ise: Allah"&yacute;n tekvin s&yacute;fat&yacute; diye ayr&yacute;, müstakil bir s&yacute;fat&yacute; yoktur. Tekvin, kudret s&yacute;fat&yacute;n&yacute;n makdûrata (yarat&yacute;lmas&yacute; takdîr edilmi&thorn; &thorn;eylere) yaratma ân&yacute;nda taallûkundan ibarettir. Yani tekvin, kudret s&yacute;fat&yacute; içinde itibarî bir vas&yacute;f olmaktad&yacute;r. Allah Teâlâ"ya Mükevvin isminin verilmesi, O"na, kudret s&yacute;fat&yacute;ndan ayr&yacute;, Tekvin ad&yacute;nda bir s&yacute;fat&yacute;n isnâd edilmesini gerektirmez. &Yacute;cad etmek, yaratmak, bilfiil vücuda getirmek, Hak Teâlâ"n&yacute;n Kudret s&yacute;fat&yacute;yla olur. Mâtüridîler Tekvin s&yacute;fat&yacute;n&yacute; Kudret s&yacute;fat&yacute;ndan ayr&yacute; bir s&yacute;fat kabûl ettiklerinden, zâtî ve sübûtî s&yacute;fatlar&yacute; 8 olarak sayarlar. E&thorn;"arîlere göre ise bu s&yacute;fatlar 7"dir (S&yacute;fât-&yacute; Seb"a).

Sem"ve Basar
Allah"&yacute;n her &thorn;ey"i i&thorn;itip, her i&thorn;i görmesi demektir. Sem" ve basar s&yacute;fatlar&yacute; da Allah"&yacute;n ezelî ve ebedî kemâl s&yacute;fatlar&yacute;ndand&yacute;r. Allah"&yacute;n i&thorn;itip görmesine, uzakl&yacute;k - yak&yacute;nl&yacute;k, gizlilik - aç&yacute;kl&yacute;k, karanl&yacute;k - ayd&yacute;nl&yacute;k gibi mefhumlar bir engel te&thorn;kil edemezler. O, içimizdeki f&yacute;s&yacute;lt&yacute;lar&yacute;, kalbden ve gönülden yapt&yacute;&eth;&yacute;m&yacute;z dualar&yacute; i&thorn;itir. Hikmetine uygun &thorn;ekilde kar&thorn;&yacute;l&yacute;k verir. Hak Teâlâ"n&yacute;n Semî" ve Basîr, yani, her &thorn;ey"i en iyi i&thorn;itici ve en iyi görücü oldu&eth;u, Kur"ân-&yacute; Kerîm"de defalarca zikredilmi&thorn;tir. Sem" ve Basar s&yacute;fatlar&yacute; birer kemâl s&yacute;fat&yacute; oldu&eth;undan, z&yacute;dlar&yacute; olan a"mâl&yacute;k (görmemek) ve sa&eth;&yacute;rl&yacute;k (i&thorn;itmemek) Zât-&yacute; Bârî hakk&yacute;nda muhal olan noksan vas&yacute;flardand&yacute;r.

Kelâm
Allah Teâlâ"n&yacute;n harfe ve sese muhtaç olmadan konu&thorn;mas&yacute; demektir. Allah Teâlâ"n&yacute;n kelâm, yani, söyleme, konu&thorn;ma s&yacute;fat&yacute; vard&yacute;r. Bu s&yacute;fat ezelî ve ebedîdir. Bu sebeble Allah"a Mütekellim denilir. Kur"ân-&yacute; Kerîm"e de Kelâmullah tabir edilir. Allah"&yacute;n peygamberlerine bildirdi&eth;i vahiyler, onlara verdi&eth;i &Yacute;lâhî kitablar, mahlûkat&yacute;na gönderdi&eth;i ilhamlar, hep O"nun Kelâm s&yacute;fat&yacute;n&yacute;n bir tecellîsidir.

xstudentxnrw 16.04.2005 17:53

Esma-i Hüsna

Allah’ın sıfatlarını inkar edene , manalarını red edene , batıl teviller yapana mulhidi ilhad denir. Esma-i Hüsnanın Mekke devrinde inen isimleri :

1- Rabb : benzeri olmayan , efendi verdiği nimetlerle mahlukların durumlarını düzelten , yaşatma , terbiye etme , emretmenin sahibi Rabb ismi kuranda 970 defa kullanılmıştır.

2- El-Ekrem , El-Kerim , Zülcelal vel İkram : keremin hakikati karşılık beklemeden vermektir.

3- Allah : Bütün ilahi sıfatları kendinde toplayan zata delalet eden alemdir. Kuranda 2697 defa geçer.

4- İlah : Mabud, düzenleyen, kural koyan, vb manalarına gelir.

5- El-Vekil : Herşeyi tedbir ve idare eden gözeten kendisinden hiç bir şeyin bilgisi gizli kalmayan , hiç bir şeyi korumak ve idare etmek kendisine zor ve ağır gelmeyen demektir. 14 ayette geçer.

6- Ehlüt Takva ve Ehlü muğfire : “Bununla beraber Allah dilemeksizin öğüt almazlar. Korumaya ehil alanda O’dur. Bağışlayacak olan da. “Müddesir 56.

7- Er - Rahman , Er - Rahiym : Rahman ismi 57 defa , Er - Rahiym ismi 114 defa kuranda geçmektedir. Besmeleler hariç. Rahman : Dünyada mümin kafir ayırt etmeksizin herkese acıyıp ihtiyaçlarını gideren , Rahim ise ahirette sadece müminlere acıyıp kurtaracak olan demektir.

8- Maliki Yevmiddin : Din gününün ( ahiret ve mahşer gününün ) sahibi odur.

9- Zül – Arş : Allah arşı yaratmıştır.

10- El – Ala , El – Ali , El – Müteal : Allah yücedir.

11- El Habir : Herşeyin iç yüzünden ve gizli taraflarından haberdar demektir.

12- El – Ehad , El – Vahid : Şeriki ( ortağı ) olmamak bakımından Allah’ın birliği .

13- Es – Samed : Kendisinden üstün kimsenin olmadığı ve insanların ihtiyaç ve işlerinde kendisine yöneldikleri seyyid anlamına gelir.

14- El – Alim : Allamul Guyub , kainat içi ve dışı herşeyin bilgisinin kendisinde olması, ondan gizli kalmaması demektir.

15- El – Aziz : Mağlup edilmesi mümkün olmayan , galib .

16- El – Hamid : ancak kendisine hamd olunan , bütün varlığın diliyle biricik öğülen demektir.

17- El – Şehid : Her zaman ve her yerde hazır ve nazır.

18- ******

19- El - Vedud : sevilen manasındadır.

20- El – Mecid : genişlik , kerem ve ululuk.

21- Falli ma Yurid : irade ettiğini yapan .

22- el – Muhit : Münferit olarak gelmişdir.

23- El – Hakim : Hükmeden , hüküm verendir.

24- El – Kadir : Herşeye gücü yetendir.

25- El – Karib : Yakın olan manasına gelir.

26- El – Vehhab : Çeşitli çeşitli nimetleri daima bağışlayan , kuranda 3 ayette geçer.

27- El – Kahhar : Allah hakimiyet ve kudrette kullarına galebe eder. 6 ayette el- Vahidul Kahhar olarak geçer.

28- El – Fettah ( Hayrul fatihin ) : Kapalı olan herşeyi inayeti ile açan demektir.

29- El – Veli , El - Mevla , El – Vali : yardım eden , kainatın ve mahlukatın işlerini tekeffül eden demektir. Kuranda 13 yerde geçer. Bütün varlıkların hükümranı ve onlar üzerinde tasarruf sahibi olarak geçer . “İnananların velisi Allah’tır ‘’

30- Es – Semi : 10 mekki , 22 medini ayette geçer. Herşeyi işiten demektir.

31- El – Halik : Kuranda 250’den fazla yerde geçer. Her şeyi yaratan anlamına gelir. Hem ilk yaratan sonrada devamlı yaratan anlamına gelir. Var olan her şeyde bir gaye ve halika ait yönü ile bir kemal bulunur.

32- El - Basir : yapılanları tek tek görüp zapt edip muhafaza edendir.

33- El - Hadi : 350 yerde geçer. Hidayet lütfeden demektir.

A-Herşeye yol gösterendir. ‘’O karanlığı delercesine etrafını aydınlatan sabah yıldızıdır. “Tarık 3 .

A- Peygamberin diliyle çağrılan hidayet : “Onları emrimiz uyarınca doğru yolu gösteren önderler yaptık ve kendilerine hayırlı işler yapmayı , namaz kılmayı , zekat vermeyi vahyettik. Onlar bize ibadet eden kimselerdi. “Enbiya 73

B- Hidayeti kabul edene ait hidayet : “doğru yolu bulanlara gelince , Allah onların hidayetlerini arttırır ve onlara takvasını öğretir. “muhammed 17

C- Ahirette cennete hidayet : “onların altlarından ırmaklar akarken kalplerinde kinden ne varsa hepsini çıkartıp atarız ve onlar derler ki lütfedip hidayeti ile bizi buna ( nimetlere ) kavuşturan Allah’a hamd olsun ........’’ Araf 43.

34- En - Nasir .

35- Hayy : Her zaman var olan hayat ile mevsuf olandır. O’nun hayatı yokluktan sonra ortaya çıkmış değildir. Nitekim hayattan sonrada ona ölüm yokluk arız olamaz . Diğer dirilere ise olur. Hattabi’ye göre Allah’ın zihinlerin dışında hakiki olarak var olması Hayy olaması ile mümkündür. Zaten Allah (islamda) Hayy olması ile farklılık kazanır. Her şeye hayat veren O’dur. Hayat aynı zaman da diğer sıfatlarında şartıdır. 5 yerde geçer.

36- Fahrüssemavati vel Ardı : yeri ve gökleri yaratan demektir.

37- El – Ganiy :İhtiyacı olmayan zengin olan demektir.

38- Eş – Şekür : Kulların az amellerine çok mükafat verendir.

39- El – Halim : Çok sabırlı i nefsi ve tabi gazabı heyecanından alıkoymaktır.

40- El hafi : iki defa geçmiştir.

41- El – Hayr

42- El – Kayyum : Varlığı zeval bulmayan . diriliği devam edendir. 8 yerde geçer.

43- El – Hakk : Varlığı hiç değişmeden duran ..

44- El – Azim : Her şeyin ondan aşağıda kaldığı azamet , büyüklük sahibidir ki ondan büyük birşey olamaz . O’nun büyüklüğü karşısında bütün yaratıklar küçüklük ifade eder. Azamet Allah’ın kudret ve izzetinin harici tezahürüdür. Yücelik ise daha çok O’nun zati yönü ile ilgilidir.

45- Zül Fadli : Lütuf ve ihsan sahibi demektir.

46- El – Varis , Hayrul Varisin : Allah için varis ölümsüz hayat sahibi , bütün mahlukların yok olmasından sonra kalan Baki diye açıklanır.

47- El –Hafız : kudreti ile gökleri ve yeri varlıkta tutan demektir.

48- El – Mucip : Kabul etme , cevap verme duaya icabet etme.

49- El Kavi – Zül Kuvve.

50- El – Müstean : Yardım kendisinden istenendir. “...yardımına sığınılacak Allah’tır.....’’ Yusuf 18.

51- Galip Ala Emri : İstediğini istediği şekilde yapan. “Allah emrinde galiptir ( yapamayacağı hiçbir şey yoktur. ) “Yusuf 21.

52- El – Latif : İşlerin en ince ve gizli yönlerini bilen.

53- Hayrul Fasilin : Hak ile batılı ayırt eden.

54- Esral Hasibin .

55- Falikul – Habbi .

56- Falikul İsbah : Tan yerini ağartan .

57- Bediussemavati vel ard : Programa , modele ihtiyaç duymayan .

58- Sadık .

59- Seriul İkab : Cezalandırması suratli olan.

60- El – Kebir : Kibriya sahibi demektir.

61- Er – Rezzak : Rızık veren demektir.

62- El – Kafi .

63- Züntikam : İntikam sahibi demektir.

64- Kabilut Tevb : Tevbe edenin tevbesini kabul edendir.

65- Şedidul İkab : Cezası şiddetli olan .

66- Zit Tavl : Geniş ihsan sahibi.

67- Refiudderecat : Derecesi yüksek olan .

68- Muhyil mevta

69- Mürsilin .

70- El - Metin.

71- Munzir.

72- El - Mursil.

73- Er - Rauf .

74- El - Beri : İyiliği ve hayrı geniş olmak .

75- Zil Meraic : Büyük nimetler sahibi demektir.

76- El - Tevvab : Dönmek demektir. Günahtan dönmek , vazgeçmek. Tevbeleri kabul edip günahları bağışlayan.

77- El - Bari : Misali olmadan varlıkları icad eden.

78- Camiun Nas : mahlukları toplayan.

79- El – Hasib : Kafi gelen .

80- Er – Rakip : Gözeten .

81- El - Afüv.

82- El - Mukit.

83- El - Evvel : Kıdem sıfatı .

84- El -Ahir : Baki kalan.

85- El – Kuddüs : Hatadan acizden ve her türlü eksiklikten uzak olan .

86- Es – Selam : arıza ve hadiselerden salim kalan , her türlü tehlikelerden kullarını selamete çıkaran, cennetteki bahtiyar kullarına selam eden.

87- Ez – Zahir.

88- El – Batın .

89- El – Mümin : Güven veren.

90- El – Muheymin : İnsanların yaptıklarını gözeten .

91- El – Cebbar : Bir şeyi baskıyla ıslah etmek .

92- El – Mütekebbir : Her şeyde ve hadisede büyüklüğünü gösteren .

93- El – Musavvir : Tasvir eden herşeye şekil veren .

94- El – Mubin : Aşikar olan açıklayan .

95- Nurussemavati vel ard : Işık kaynağı hidayet eden.

ALLAH’IN İSİMLERİ

Esmaül hüsna ( en güzel ) isimler olarak kuranda geçer. Kuranda 4 yerde geçer. Allah sözlük manası taşımayan yüce yaratıcının öz adıdır ( zat ismidir ) . İsimler ancak naslardan seçilir. Dua ancak esmaül hüsna ile edilir.

“De ki ister Allah deyin , ister Rahman deyin . en güzel isimler Onundur. Hangisini deseniz olur . namazında açıktan okuma , onda sesini fazla da kısma , ikisinin arası bir yol tut.’’ İsra 110.

“O yaratan var eden varlıklara şekil veren Allah’tır. En güzel isimler onundur. Göklerde ve yerde olanlar onun şanını yüceltmektedir. O galip olan her şeyi hikmeti uyarınca yapandır. “Haşr 24.

İsim işaret ettiği varlık için ifade edeceği mana açısından önem taşır. Kuranda zatı ilahiyeye nispet edilen kavramlar 313 e ulaşır. 93 isim kuranda vardır. Diğerleri hadisi şeriflerde bulunur. Yüce yaratıcıyı nitelendiren ve onu insan anlayışına yaklaştıran kavramlar ancak isimlerdir. Allah kendini bize isimleri ile tanıtmıştır. ( Diyanet İşleri Ansiklopedisi 484 ). İsimler guruplandırılmıştır. İnsan ruhunun yücelişi en büyük yaratcı ile sevgi münasebeti kurma yoluyla gerçekleşecektir. Muhabbetin yanında takva sahibi olmalıdır.

Takva ; Allah sevgisine engel olacak şeylerden nefsi korumaktan ibarettir. Bunun için takva sahipleri Allah’ın dostudur. Takva korkudan çok saygıyı ifade eder.

xstudentxnrw 16.04.2005 17:56

bunun cevaplari baska yerde verilmistir

ohne Text

xstudentxnrw 16.04.2005 18:07

sen hepsini okumayi unutma o.T.

ohne Text

xstudentxnrw 16.04.2005 18:19

benim adim gecmiyor, seninkide..

ama hadislere bak, orada bunlari aciklanmis halini görebilirsin.

gez.. ve akillan!

frankenstein 16.04.2005 21:48

Seni kafan biraz karmakarisik..........

galiba, nedersi?????????

birtaraftan papalikla halifeligi kiyasliyorsun ve halifeligi reddediyorsun. diger taraftan müslümanlar bassiz diye inliyorsun????????

sen, neyi savundugunu bir düsünürmüsün lütfen?

Halifelik papaliktan eskidir ve o araplarin,
ve özelliklede ürdünlülerin gayretleriyle son bulmustur. simdi demek ürdünlüler halifemi isterlermis? gitsinler ingilizlerden istesinler sorsunlar. zira son halife ingilizler tarafindan kacirilmistir. (Murat Bardakci/ Hürriyet)

Size insan/müslüman gibi ibatetetme özgürlügü yetmedi burda mezhep catismasi yapmaktasiniz.
surda size haftalardir alevilikle sunnuligin
ayni sey oldugunu izahedemedik. simdi gidipte
ürdüne müslümanlarin kardesligini nasil izahedecegiz?

Size tütklerle esit, kardesce yasamak batti,
silahlanip daga ciktiniz. insan gibi kendi kültürünüzü yasamayi birakip, haketmediginiz birsekilde iktidar, hemde kirallik hevesindesiniz. Kiral hasanin babasida, ayni havadan gitmisti ingilizlere! Onlar o zamandan beri ingilizlerin, amerikanlarin u.a.
usaklari!

Atatürk ölmeden az zaman önce aynen söyle der:

-Ben size hic bir kaliplasmis sistem miras birakmiyorum! O halde, atatük o betonlasmanin
karsitiydi.

Peki, kimdi o betonlasmayi gerekli kilanlar?

Sakin, sizin gibi Religion"da mezhep ve
tahrikat cikarlarini savunanlar olmasin?

sakin bu didismeleriniz iktidar hirsindan,
irkci ve ayrilikci icgüdülerinizden kaynaklanmasin?

-Burasi Religion! siyaset yapacaksan git siyasete.

-Ulan size hem sunniligin hem aleviligin özü
Amet Yesevi Hazretlerini getirip koyuyoruz,
hicbirinizin ilgisini cekmiyor????

-Ulan siz betondan kötekten baska birseyi hakedermisiniz be????

-Ulan bu Irkci Fasist masist, ne lan bunlar böyle? kitabinizda öylemi yaziyor sizin?

- Ulan, utan haya yokmu sizde?

delahoyaa 16.04.2005 21:52

Güneydogu"nun Safii softasi...

... lorce lorce diye günde 5 kez falakaya yatirilmak istiyormusun?

frankenstein 16.04.2005 22:53

bede aleviyim. DEFOl! A........! o.T.

ohne Text

frankenstein 16.04.2005 23:02

Sen sadece demokrasinin degil.......

vaybee"ninde icine ediyoyorsun. sen sicmaktan baska seyden anlamazmisin?? DEFOL!

Burasi tuvaletmi? sen tuvalet görmedinmi cakal!

xstudentxnrw 17.04.2005 00:29

o.T.

Ben genis bir tefsir edecek degilim. Sana kisa olarak aciklamasini yaptim. Ne üzerine indigini ögrenmek icin ister tefsir acar bakarsin ister baska sekilde ararsin. O senin bilecegin. Simdi hangi tefsircei bizim Peygamberimize (sünnete) uymamizin bu zaman icin yanlis oldugu söylüyormus onu söyle.

xstudentxnrw 17.04.2005 00:33

senin bir bildigin yok!!

bende arastirdigini zannediyordum..
kuranda allah bizlerden peygambere uymamizi istedi.. nedenmi? cünkü o kuranin icindekilere göre en mükemmel yasayan en mükemmel insandida ondan.
yüzmeyi tastan ögreniyorsun galiba.. dikkat et batarsin ;O)

frankenstein 17.04.2005 00:50

TANRI TÜRK"Ü KORUSUN:::::::::::::::

&gtHani bundan 5,6 sene evvel irkciliga karsi yazilarin vardi biyanni cok desteklerdin.&lt - o biyan"inda seninde......!~~~~~* - günahtan dönene tövbe edene rahmet kapisi aciktir.
&gtEskitüfeklen özgürlükten bahsederdin bugünse Fasizmi savunan bir laz parcasina Aydin deme cürreti gösteriyorsun.&lt - o eski tüfek dediklerin hakettikleri cezayi gördüler, senin gibilerinde sonu vahim olacaktir!
Bir yandan hic alakasi yokken, birini laz parcasi aydin adlandirip irkcilik yapiyor, ve asgiliyorsun. Diger taraftanda, özgürlük savunuculugunu üstleniyorsun. Ulan kurnaz tilki, sen kendinden baska uyanik yokmu sanirsin ha?

&gtO fasist laz"in Alpi neden kurtcudan farki yokki adam onüne gelen kürtde kiro vatan hainleri bilmem binbir türlü hakaretlerde bulunuyor.&lt - Ulan sen irkcilik yapmaktan, o, kurcu, laz, türk diye kategorilendirdigin insanlarin hic yurtsever olabilecegini düsünecek durumdamisin? Sana kiroluk vatan hainligi yap diyen oldumu?
&gtYani bir fasist laz Islami kötüleyince senin icin iyi ama bir fasist türkcü ülkücü alpi gibi düdükler kürtleri kötüleyince kötü oluyor demek.&lt - Yani bir irkci kürt dini kötüleyince kötü oluyarda, irkcilik yapinca iyi oluyor demekki.

&gtO laz aydinin alpi den ne farki varki galiba sen senelerin gectiginin farkinda deyilsin ve gecmiste yazdiklarini unutmusa benziyorsun.&lt - seneler geceeeeeer! Kimisi kendiliginden düzelir, kimininde, o, irkci burnu, cudinin taslarina sürtüleeeee sürtüle düzeltilir!

&gtSuan Türkiyede irkciligin en baba larini olusturanlarin arkasina gectiginin farkinda deyilsin.&lt - Türkiyede türkler tarafindan irkcilik hic yapilmadi, aksine, kendini türk saymayanlara kapi acik birakildi. (NE MUTLU TÜRK"ÜM DIYENE)

&gtBilemiycem belkide senelerin gecmesinin ardindan yaslanma halleri göstermis sende:&lt - seneler sadece yaslandirmakla kalmaz, öldürürde! Herkes isledigi günahlarin hesabini yalnizca hayatta degil, ahirettede verecek! NE DEMIS SAIR?
AGIR AGIR CIKACAKSIN BU MERDIVENLERDEN
ETEGINDE BIR YIGIN SARARMIS YAPRAK
VE BIRGÜG BAKACAKSINKI SEMAYA AGLIYARAK
KIZIL UFUKTA GÜN DOLMAKTA
YÜZÜN PERDE PERDE SOLMAKTA

-iste o sararan yapraklar senin günahlarindir, üstün irkli kardesim! Agir geldiyse anlatda rahatla. Emin ol vaybede sicmaktan daha rahatlatici gelir sana.
&gtSag elinlen Sol vuruyor mussun gibi bir hal gördüm sende.&lt - bizde o sag gösterip sol vuracak elleri görecek beyin, kiracak yürek var. HASMI OLAN WURACAK!

&gtSakin biyan görmesin bu yazdiklarini cünkü oda kemalist fasistlerinin düsmaniydi? :O=)&lt
- O senin biyan"inda sende, kemalistlerin karsininda pantolona edersiniz cisinizi!

&gtTürkcülük yapacaksin irkcilik yapacaksin atatürkcülük yapacaksin sonrada modern bir Aydin olarak ödüllendirileceksin.&lt
- Türkcülük yapacaksin, irkciyi yokedeceksin,hep aydinliga kosacaksin, Atatürke minnet borcunu ancak böyle ödeyeceksin.

&gtBu aynen gösterisli noel baris ödüllerine benziyor yani sadece gösteris gibi.&lt - sahte samimiyetten, göstermelik barislardan hic hoslanmam! TÜRK TITRE VE KENDINE GEL!

&gtSakin darilmiyasin seneler önce yazdiklarin aklima geldide.&lt - O islediginiz günahlarin hesabi mutlak sorulur!

&gtFasistlere karsiydin bugünse onlari alkisliyorsun.&lt - dedikya, fasistlik senin ruhna islemis,

&gtSagliycaklan kal dostum :O=))))&lt - Dostlarinizla birlikte cehenneme gönderiliyorsunuz!

TANRI TÜRKÜ KORUSUN

frankenstein 17.04.2005 00:58

YAZIK SANA BE::::::::::::::::::::::::::

ohne Text

Alle Zeitangaben in WEZ +2. Es ist jetzt 18:22 Uhr.