![]() |
o.T.
Wieso meinst Du meine Argumente mit einer solchen ach so typischen steinzeitlichen Agressorenart untermauern zu müssen ? Na ja, ich danke Dir recht herzlich.
|
Keine Ursache, Herr Demagoge! Es war...
...mir ein plaisir! :-)
Im Übrigen - komm" aus deiner (braunen) Höhle raus und lerne erst einmal richtig deutsch! Du braune Rotznase, Agressor schreibt sich nämlich mit doppel "gg"! Ergo: "Aggressor"!!! Typisch, da muß erst ein Türke daher kommen und einem Hans deutsch beibringen! *lol* Hast Du überhaupt gedient? Dann schlag’ mal schön brav die Hacken zunächst gescheit zusammen, aber komm" dabei nicht in Versuchung deinen rechten Arm in einem bestimmten Winkel zu halten! Und deine Süffisanz und deine dümmliche Rhetorik, die im Grunde keine ist, kannste knicken. Sonst würdest Du mich nicht als Steinzeit a g g re s s o r bezeichnen! Ausgerechnet Du politisch verwirrter Neanderthaler fragst mich:"Wieso meinst Du meine Argumente mit einer solchen ach so typischen steinzeitlichen Agressorenart untermauern zu müssen?" Schon mal auf den Gedanken gekommen, daß man dir nicht anders entgegenen kann als mit Tatsachen und Fakten! Muß ich dein sinnloses und sinnentfremdetes Geblubbere wirklich beantworten? Oder merkst vor lauter brauner Scheiße in deinem Schädel nicht, daß es nicht deine Argumente - zumindest nicht deine eigenen Artikel - sind, sondern die deiner braunen Gesinnungsgenossen...denen Du eifrig nachplapperst! All die Artikel, die Du hier gepostet hast, sind Menschenverachtend! Würden deine Freunde und es auch wagen gegen Juden, Afrikaner, Sinti, Romas etc. eine Kampagne zu starten mit der Überschrift: "Eine Petionskampagne durch verschiedene Organisation gegen Beitritt von Israel was für einen Anschluß auch immer"? (Wer sind überhaupt diese so genannten verschiedene Organisationen? Gemeint ist u. a. diese Fuck-Internetseite: <a href="redirect.jsp?url=http://www.voiceforeurope.org/.) Ausgerechnet" target="_blank">http://www.voiceforeurope.org/.) Ausgerechnet</a> Du wirfst mir mit deiner/eurer brutalen Antihaltung gegen Andersartige und degenerierten Weltanschauungsweise Steinzeitaggression vor? Lächerlich, Du kleiner dummer Junge, für mich bist Du weltfremd! Sehr seltsam ist, was mich doch arg gewundert hat, dass Du mit keiner Silbe darauf eingegangen bist, nicht ein Wort der Entgegnung, dass ich dir Faschismus vorgeworfen habe! Mit deiner Schwachsinnsantwort und dieser typischen restriktiven Haltung eines Nazis hast Du umso mehr bewiesen und grundlegend "untermauert", daß Du zu dem Reichsverweser der ewiggestrigen des Deutschen Reiches angehörst! (Vor lauter brauner Scheiße in deinem Hirn wette ich sogar, daß Du nicht einmal in der intellektuellen Verfassung und Lage bist den Begriff Reichsverweser zu verstehen!) Lass dich auf dem Mond schießen und schaufel’ dich dort gemeinsam mit deinen Gesinnungsgenossen und eurem übel riechenden geistigen Dünnschiss in den tiefsten Mondkrater ein! |
Sauber Onry....
...die ersten Turanisten-Jünger haste jedenfalls aus der Reserver gelockt...
|
Genau!
"Wir" sollten der EU den Rücken kehren, internationale Bündnisse begraben, Atatürk und seinen verschissenen Laizismus ein für alle mal begraben und uns mit Staaten wie Iran und Norkorea zusammentun! Die Achse des Bösen kann ja noch zu einem Quadrat ausgedehnt werden?!
Weißt Du, was für mich "Arroganz" ist? Wenn man mit seinem fetten Hintern hier im Westen hockt, in der Mittagspause zu seinem Latte Machiatto die "Gala" liest und behauptet, dass die Türkei die "EU" nicht braucht! Du gehörst nicht zu diesem "wir", was die Zusammengehörigkeit der Menschen in der Türkei ausdrückt! Du gehörst zu dem "wir", dass alle Migrantenkinder in Deutschland umfasst und bereits Teil der EU ist! Fakt ist: Ohne die EU hätte die Türkei nie eigene Initiative und Fortschritte gezeigt in Ihrem Reife- und Wachstumsprozess, den sie seit einigen Jahren macht! Ohne die EU wäre ein Orhan Pamuk bereits für Jahrzehnte im Gefängnis, ohne sie würden die Türkei noch die Todesstrafe erhalten, sie immer noch foltern und Menschenrechte mit füßen treten! |
Wenn ich atilla nicht kennen würde,...
...würde ich das selbe sagen. Aber er meint das ironisch...hoffe ich doch! ;-))
|
Susmakta kabul etmek anlamina gelir
öyle deyilmi ama???
Hak yolunda susanda dilsiz Seytandir!!! Yigit hakkini baskalarina yedirmezzz!!! |
Ok
cogunlukla türkce yaziyorum ben zaten ;-)
Perfekt bir millet degiliz bunu hepimiz biliyoruz...yazdiklarina katiliyorum.Ben esletiriyorum türkiyeyi ve kendimizi, bazen sert gelebilir ama normalde sert bir insan degilim :-) Yazili olunca sert duruyo söylediklerim. Saygilar. |
hicte bile
..söyledigine katilmiyorum. Bazi "gavurlardan" hatta daha iyi dost oluyor. Almanlardan korkulmaz, cünki herzaman dürüstler ve sözlerinde herzaman dururlar. Dönek degiller bazi türkler gibi.Seni sürekli kaziklamaya da ugrasmazlar ama sen bir türkiyeye git bakalim. Esnafin olsun, esin dostun olsun...hepsinin gözü fildir fildir senin paranda.
|
Beni yanlis anlyiorsun,
Her alman gavur deyildir her türkde müslüman deyildir dime canim kardesim, ben gavurdan dost olunmaz dedim buda bir gercektir.
Cünkü gavur yüzüne güller arkadan vurur!!! Bence sen daha Dostluk nedir bunu bilmiyorsun, herneyse bunuda yasina veriyorum :))))))) |
sehr guter Beitrag !!! o.T.
ohne Text
|
evet, anlamiyorum seni :o)
gavur= dinsiz mi demek istiyorsun? Ki benim atesitlere karsi bir antipatim var zaten...:o)
Ne varmis yasimda..biliyorum tabii dostlugu..bir tane lsun, öz olsun ;-) |
AB süreci ve Türkiye"nin hali
TV kanalları; şehit askerlerimizi konu alan ve geliri Mehmetçik Vakfı"na bağışlanan şarkının klibini, "İç karartıcı" bularak yayınlamayı reddetti!.
Şiddete yer vermedikleri tek bir gün bile olmayan kanalların Evgin"in "Şehit" klibini "İç karartır" diyerek yayınlamaması, affedilir gibi değil.... ŞEHİTLERİN KEMİKLERİ SIZLAYACAK İSTİKLAL Marşı"mızda "Sen şehit oğlusun incitme yazıktır Ata"nı" diye yürekten söylediğimiz dizeler, anlaşılan bazıları tarafından çabuk unutulmuş. Çünkü Murat Evgin"in, "Şehit" parçasının başına gelenler insana aynen böyle düşündürüyor. Parçanın gelirini Mehmetçik Vakfı"na bağışlayan Evgin, müzik kanalları ve öğlen kuşak programlarının "Biz eğlence kanalıyız" diyerek klibi yayınlamayı reddetmesi karşısında neye uğradığını şaşırıyor. ASIL İÇ KARARTAN KENDİLERİ... PEKİ ama "İç karartır" diye klibi yayınlanamayıp vatanı için kanlarını dökmüş şehitlerimize duyarsız kalan programların göz ardı ettiği gerçeğe ne demeli? Gündüz kuşaklarında şiddet ve kavgaları yayınlayarak sanki iç karartan kendileri değilmiş gibi bir tutum sergileyen programların tavrı affedilir gibi değil. Murat Evgin, Hülya Koçyiğit ile birlikte rol aldığı "Şehit" şarkısının klibinin yayınlanmamasından dolayı büyük üzüntü içinde. Bugüne kadar yaklaşık 100 bin adet satan "Dün Bugün Yarın" albümündeki "Şehit" parçası ne kadar çalarsa Mehmetçik Vakfı"na o kadar çok yardım yapılacağını söyleyen ve 70 yıl boyunca bu yardımın süreceğini belirten Evgin, "Logizmalardan şarkının sözü yaklaşık 15 bin kişi tarafından indirilmiş. Eğer klip yayınlanırsa bu sayı 10"a katlanır" diyor. Evgin, herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyor. "ŞEHİT şarkısı... Kader yazıldı Kınam yakıldı Canlar verildi Bu vatan borcu Sana elveda diyemedim ki Sadece bu yakar içimi Her şehidin ardından Bir türkü söylenirmiş anne Sen de benim ardımdan Bir türkü söyle ağlama anne Gidiyorum ben |
Vergisst es! o.T.
ohne Text
|
EU-Beitritt das ich nicht lache!
Das ist der größte Witz des Jahrhunderts den die EU sich mit uns erlaubt.
Wenn die Türkei endlich mal aufhören würde diesem Traum nachzujagen und den Europäern in den Allerwertesten zukriechen, würden sie das Potenzial ihres eigenen Landes erkennen und sich dessen Förderung widmen. Aber nein, Arschkriechen fällt leichter! Ich glaube kaum, dass Atatürk meinte, dass wir den Europäern in den Hintern kriechen sollten, sondern eher, dass die EU uns um den Beitritt förmlich bitten sollte! Ziel der EU ist es doch Türkei zu entzweien, damit sie wieder freie Bahn haben und das Land ausschöpfen können. Wie Amerika es mit dem Irak macht und mit dem Iran vorhat, da ging es auch um Öl und nicht um die Menschen, deren Rechte und Würde verletzt wurden! Die EU reden ständig von Menschenrechts- verletzungen in der Türkei und das man da gegen angehen muss! Seltsam die Menschen in Afghanistan haben doch auch Rechte, die 30 Jahre missachtet wurden. Da hat sich niemand eingemischt, geholfen oder irgendetwas in der Richtung gemacht, damit die Gräultaten ein Ende hatten oder im Bürgerkrieg von Jugoslawien... Es gibt unzählige Länder bei denen man hätte etwas bewirken können, aber ich vergass diese Länder wollen ja auch nicht in die EU! Entweder man sieht nicht hin oder ist Nutznieser! Ich tippe eher auf letzteres! Allein die Tatsache, dass auf die Anerkennung der Minderheiten in der Türkei gepocht wird, finde ich ein Witz! Die gesamte Bevölkerung der Türkei besteht doch nur aus Minderheiten, wo soll man anfangen und wo bitte schön soll man aufhören??? In der Türkei ist das Einheitsgefühl nicht vorhanden, nach außen wird es zwar präsentiert aber im innern?! Stellt euch doch mal vor in Deutschland würden die Evangelisten wollen, dass man sie für eine Minderheit erklärt? Oder noch besser Versicherungskaufleute lassen sich für eine Minderheit in Deutschland erklären! Oder Ärzte! Wenn man diesen Stein in der Türkei zum Rollen brächte, dann würde es einfach kein Ende nehmen! Ich bin absolut gegen den Beitritt der Türkei in die EU!!! Die EU sollte darum betteln, dass die Türkei in die EU beitritt und nicht umgekehrt. Und dafür wird es wohl einen zweiten Atatürk brauchen oder der Mann muss wieder auferstehen! |
oder träumt weiter! o.T.
ohne Text
|
Warum nur die EU?
Warum will erdogan in die EU?türkei ist wie sie jetzt ist das beste land der welt!türkei ist das einzige land auf der ganzen welt das sich über 2 kontinente dehnt.ein teil von istanbul ist in europa das andere teil ist in asien,das gibt es nur einmal auf der welt,warum sollten wir das kaputt machen,genau dafür ist doch die türkei berühmt!meiner meinung nach sollte erdogan das mit dem EU beitritt sich noch mal genau überlegen!
|
Die Türkei kommt nicht in die Eu
die türkei kommt nicht in die eu wiel es noch ein terroristisches land ist die pkk versucht mit der türkei zu verhandeln aber die türkei will nicht das heißt Türkei ist ein Terrorland was sagt ihr dazu bitte ohne zu beschimpfen diskutieren
|
WAS!!!!!!
Türkei soll ein terrorland sein?war ja klar das irgendein kurde irgendwann so was von sich geben würde!sorry aber wer hat tausende von unschuldigen menschen getötet(darunter auch kleine babys!!!)wer hat das gemacht,PKK oder türkei!die türkei ist gegen terror.nur weil sie nicht mit den wahren terroristen(PKK)verhandeln will ist sie für euch ein terrorland?IHR SEID ECHT ERBÄRMLICH!!!!!
|
slm
die kurden wollen net mit uns verhandeln die sind net so leistungsfähig das sie es machen würden und damit hat unser beitritt zur eu nichts zu tun, was die kurden angerichtet haben das wird nie verheilen, das schwöre ich dir!!!!!!!!!!!
|
türkei soll net in die eu!!!!!!1
du ich will später mal ein land haben wo ich in ruhe bis zum tod leben kann, du siehst es doch selber wie die eu ist und sie wird weiterhin den bach runter gehen und dass würde ich nie von meiner heimat wollen, lass die christen vereint den bach runter gehen, wir gehören net zur EU!!!!!!!!!!!
|
du wir haben es net nötig
du wenn wir wollen würden wären wir schon lange drin, aber sag mir mal bitte paar vorteile von der scheiss eu????????? seit dass alles passiert ist geht es mit der wirtschaft usw . den bach runter, ich würde nie wollen das mein land zur solchen gemeinschaft dazu gehört!!!!!!!!!! wir haben es bis heute geschaft alleine durch zu kommen und das werden wir bis zum ende der menschheit au schaffen, darauf schwöre ich dir
|
dann die kurden auch nicht davaro,KEROO
arkadaslar bu yaratigi fazla ciddiye alipta adam yerine koyupta cevap yazmayin , sankii cok umurumuzda. eu ya girmeyi ,gittsinler amerikalilarin gotunu yalasinlar sonra devrimciyiz,solcuyuz ,ezilmis halkiz diye gecinsinler.diyarbakirda bi sorun turklerden cok kürtler eu ya girmek istiyo.seni adam yerine sokmadigimiz gibi pkk yida hic sokmuyacagiz . bunu bir kurt asilli olarak söylüyorum . o capulcular hic bir zaman kurtleri temsil etmiyor ,etmiyecekte, biz cogunluk kürtler laik demokratik türkiye cumhuriyetinin birinci sinif vatandaslariyiz :sen nesin umrumda degil..EZE DI DENIM FEM KIR; MIDI DEKIRO: du ne meriyi, biji cagdas laik demokratik turkiye cumhuriyeti
|
o.T.
Unbedingt auf dem Spiegel- Forum die Meinung der User zum Thema "EU- Beitritt" der Türkei lesen!
Aglaia |
o.T.
ihr habt keine ahnung waren des türkische babys die gestorben sind nein es waren kurdische babys die euer tükei umgebracht hat.
es gibt keine türken ihr seit mongolen oder kurden oder araber . kurden sind einer der ältesten völker und nennt die pkk nie wieder als terroristen |
cevremizi temiz tutalim
yazmayin buna daha ergenlik cagini atlatamamis belli, ne yin ne oldugunu bilmeden konusuyo iste .belki kurt bile degil, milleti kendince,provaka etmek isteyen salagin biri istee , yazmayin ..redaksion da temizlese iyi olur yaratigi nerden siziyorlarsa, bir kactane var boyle tip ne turkce bilir ne kurtce ,yazar dururlar ciddiye almayin ,
|
Massenmord der Kurden
Leute was ich nicht verstehe ist, wieso die Kurden die Türken umbringen? Nicht nur die Kurden haben die Türken umgebracht, wir haben es auch getan. Wir haben auch die Kurden erschossen, auch Kinder umgebracht.
Die ganze Welt macht das, das ist aber nicht der Grund wieso wir nicht in die EU kommen, so ein Quatsch..... |
massenmord der blöden
biseyi yaptik demeden önce iyi düsün sonra yaptik de . pesin pesin hükümler verme . hele bu konuda bunu hic yapma bir kere eline bir sözlük al massenmord nedir diye acta bak .kullandigin kelime ne oldugu ögren ondan sonra kullan. kimse kürtleri öldürmemistir oldurse idiler ben su an hayatta olmazdim cunkü bir kürdüm.sunlara kürt demeyin apacik terörist iste ,kürtlerle teröristleri birbirinden ayirin . ve sana silah dogrultanda tabiimi cevabini halir .bunu dunya uzerinde yapmiyacak hicbirdevlette yoktur .bu mesru mudafadir .en demokrati bile yapar .özetle askerimizin azimsanmiyacak bir kismi kürt asillidir .polisimizinki ayni sekilde . bunun yaninda diger gonullu olarak köyunu evini savunan insanlar , bekcisi falan filan . ve bu insanlar sehit oluyorlar ölüyorlar kim tarafindan . kendini kürt olarak tanimlayan terörustler tarafindan(kürtlerin cogunu bunun disinda tutarim)kisaca bu kadar kurt asillinin da sehit oldugu , zarar gördügü bir olaya türk kürt savasi diyemezsin bu tamamemn turkiye=terörizm savasidir . bu taseron orgütlerin öyle iddia ettikleri gibi halklarina hicbir yararlari yoktur. aksine baska devletlerin piyonlugundan baska bise degil yaptiklari .turkiye cumhuriyeti kim silah cekerse ,toplumun duzenni bozarsa hesabini verir ister yedi sopu turk olsun ,ister kürt ,ister laz
|
TERRORISTEN!!!!
ich nenne die PKK aber Terroristen,WAS willst du jetzt machen.ich sage ja nur die wahrheit,wenn ihr keine terroristen seit wieso sitzt dann öcalan im gefängnis,sag es mir!wenn er nicht einen auf rambo machen würde und jeden den er sieht töten würde wäre er ja nicht im knast oder?klar die türken haben auch fehler gemacht,aber wir sind kein volk das babys tötet,merk es dir!
|
o.T.
es mal musst du definieren was teror ist und dann können wir uns unterhalten sonnst könnte ich auch eine grube bilden oder ein verein und von dem deutschen stadt viel verlangen.
und wenn ich es nicht krige was ich will ist denn dtland den ein trorstadt.......die türkei ist ein svorener stadt und keiner kann menschen umbrigen und so tuen als würde er für die freiheit kamfen seit ihr nicht die ihren eingenen brüder umbrigt....? |
o.T.
was sonnst siet ihr denn....?
|
karikaturen
"Die Welt" veröffentlicht die Karikaturen ebenfalls.
Ihr habt die Möglichkeit, dieser ignoranten Zeitung Eure Meinung zu sagen...stimmt ab! hier der Link: <a href="redirect.jsp?url=http://www.welt.de/extra/service/128201.html?vote=1&poll_qid=839670&poll_aid=1&x=26 &y=7" target="_blank">http://www.welt.de/extra/service/128201.html?vote=1&poll_qid=839670&poll_aid=1&x=26 &y=7</a> |
ATATÜRK,Ü ANLAMAK
ATATÜRK’Ü ANLAMAK
Yüce önder Atatürk’ün yaptıklarını, ilkelerini ve ülküsünü anlamak için O’nun kişiliğini, niteliklerini tanımamız, ilkelerini doğru yorumlamamız söylev, demeç, bildiri, genelge ve yönergeler gibi yazdıklarını, söylediklerini iyi değerlendirmemiz gerekir. Atatürk biyografisi yazarı, A. Mango “Türkiye’yi anlamak için Atatürk’ü anlamak şarttır” diyor. (1) Günümüze kadar, Atatürk hakkında, gerek ülkemizde gerekse dış ülkelerde pek çok yayın yapılmasına, üniversitelerimizdeki “Atatürk İlke ve Devrimleri Enstitüleri”nde ve Atatürk Araştırma Merkezi’nde sürekli araştırmalar yapılmasına karşın, ya yapılanların yetersiz kalması, yada gereğince değerlendirilememesi nedeniyle, toplum olarak, hâla Atatürk’ün ilkelerini, Türk Ulusuna çizdiği yolu yeterince anladığımızı söyleyemeyiz. Atatürk, çok yönlü bir kişiliğe sahipti. Kuşkusuz, O’nun da kişiliğinin oluşmasında, her insanın olduğu gibi, ailesinin, içinde yetiştiği toplumsal ve kültürel çevresinin, yaşadığı dönemin olaylarının, eğitim ve öğretiminin, okuduğu kitapların etkisi olmuştur. Ayrıca, O, doğuştan gelen üstün bir zekâya ve dehaya sahipti. O, bu niteliklerini, sürekli okuyarak, çalışarak geliştirmesini bilmiş ve böylece, kendine özgü, üstün bir kişilik kazanmıştır. Orta halli bir ailenin çocuğu olarak, 1881 yılında, Selanik’te doğan Mustafa Kemal’in annesi Zübeyde Hanım, O’nun küçük bir çocukken bile temiz ve güzel giyinmesini sevdiğini, herkesle bir büyük adam edasıyla konuştuğunu, çok zeki, nazik ve sıkılgan bir çocuk olduğunu anlatıyordu. Zaten kendisi de, iyi giyinmesini sevdiğini, Askerî Rüştiye’ye girdiğinde okulun resmî üniformasını giydiği zaman, âdeta kendi öz benliğine kavuştuğunu söylüyordu.(2) Ömrü boyunca da, giyim kuşamı ve davranışlarında halkına daima örnek olmuştur. Yakınlarının anılarından öğrendiğimize göre O, her zaman nazik, hoşgörülü, vefakâr, ince ruhlu bir insandı. Çanakkale’de “Size ölmeyi emrediyorum” komutunu verebilen, savaş alanlarında binlerce kişiyi gözünü kırpmadan ateşe sürebilen, bu yenilgi tanımayan kumandan, Çanakkale’de ölen düşman askerleri için söyledikleri; “Burada bir dost vatanın toprağındasınız-Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz-Sizler artık bizim evlatlarımız oldunuz” aslında, O’nun ne denli bağışlayıcı, insan sevgisi ile dopdolu olan yüreğinin ne kadar ince duygularla yüklü olduğunu göstermektedir. Atatürk’ün kişiliğinin oluşmasında, askerî okullarda aldığı eğitim ve öğretimin büyük rolü olmuştur. Bu konuda İsmet İnönü şöyle diyor; “Atatürk’ün askerlik vasıfları hakikaten yüksektir. Ama siyasî vasıflarının da büyük olduğu görülür. Bu ikisi birleşince, Atatürk’ün kişiliği müstesna bir seviyeye çıkmış olur”.(3) Atatürk’ün çocukluk ve gençlik yılları, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılma dönemine rastlar. İlk vatan savunmasını Trablusgarb’ta yapar. Çanakkale’de destanlar yaratır. Fakat, Balkan Savaşı ve I. Dünya Savaşlarındaki yenilgilerden sonra, İmparatorluğun parçalanması önlenemez. Elde bir avuç toprak kalmıştır. Ülke harap, halk fakir ve bezgindir. Fakat O, bütün bu olumsuz koşullar altında dahi, umudunu yitirmemiş, vatanı düşmanlardan kurtarmak amacıyla, Samsun’dan yola çıkarken (19 Mayıs 1919) “Milleti, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” diyerek, halkı harekete geçirmiştir. O, halkına, halkta O’na inanmıştır. Bu karşılıklı güvenden, “Kurtuluş Zaferi ve Türkiye Cumhuriyeti” doğmuştur. Vatanını savunmak için, katıldığı savaşları utkularla taçlandıran bu eşsiz kumandan, “Milletin hayatı tehlikeye düşmedikçe, savaş bir cinayettir” diyerek, insancıl ve barışcıl yönünü gözler önüne sermektedir. Nitekim, Samsun’dan, “Ya istiklâl, ya ölüm” diye yola çıkan bu büyük liderin, bağımsızlık ve özgürlüğü sağladıktan sonraki parolası; “Yurtta sulh, cihanda sulh” olmuştur. Atatürk’ün vizyonu iyimser ve hümanistti. O, öylesine gerçekçi ve ileri görüşlü idi ki; yapmayı tasarladığı işlerin sonunda kesinlikle başarılı olacağından hiç kuşkusu olmazdı. Örneğin; Erzurum Kongresinde Mahzar Müfit Kansu’ya yazdırdıkları, tek tek gerçekleşmiştir. Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı, kültür milliyetçiliği olarak nitelendirilebilir. Başlıca özellikleri, “Mistik” değil, “Realist”, “Dogmatik” değil, “Rasyonalist”tir. Din ve ırk faktörü, bu milliyetçilik anlayışının dışında kalmıştır. O, ırk birliğini değil, amaç birliğini, bir arada yaşama isteğini temel alan bir ilkeyi ulusuna aşılamak istiyordu. Ulus kavramını da, şöyle tanımlıyordu; Ulus olmanın temel öğesinin, ortak kültür olduğunu savunuyordu. Ömrü boyunca, eğitim-öğretim, tarih, dil ve güzel sanatlar konularıyla yakından ilgilenmesi bu nedenledir. Atatürk, kendisini ulusunun kültür düzeyinin yükseltilmesine adamış bir liderdir. Atatürk’ü başarıya ulaştıran özelliklerinden bir diğeri de, öğrencilik yıllarından itibaren, yaşamının her döneminde ve her türlü koşullar altında, çeşitli konularda kitaplar okuyarak, sürekli olarak bilgisini arttırmış olmasıdır. O’nun, hangi konularda neler okuduğunu, yakınlarının anılarından, özel kütüphanesinin basılı kataloğundan öğreniyoruz. Görüyoruz ki; tarih kitapları başta geliyor.(4) O, bu engin tarih bilgisinden, siyasal yaşamının çeşitli dönemlerinde büyük ölçüde yararlanmıştır. Atatürk’ün yoğun okuma ve çalışma alanlarından bir diğeri de Türk Dili üzerinedir. Çünkü dil de millî kültürün başlıca öğesi, millî birlik ve beraberliğin koruyucusudur. Devletin yeni hukuk düzeninin kurulması amacıyla, yapılacak reformlarla ilgili hukuk, sosyoloji, ekonomi ve başka alanlarda çeşitli kitaplar okumuştur. Atatürk, döneminin düşün akımlarını da genel olarak izlemiştir. Kütüphanesinde Auguste Compte, Descartes, Durkheim, J.J. Rousseau gibi düşünürlerin eserlerinin bulunmasından bu konuda da geniş bir bilgiye sahip olduğu anlaşılıyor. O’nun bu yönünü ilk anlayan, kendileriyle Çankaya’da bir görüşme yapan (30 Kasın 1929) tanınmış biyografi yazarı Emil Ludwig’tir. O gazetecilere şöyle demektedir; “Gazi Hazretleri, eylem adamı oldukları kadarda, bir düşünürdürler” (Milliyet 3.12.1929) Atatürk’ün yüz yılımızın önde gelen kişileri arasında yer almasında, askerî dehası ve devlet adamlığı kişiliği yanı sıra, bir düşün adamı olmasının büyük payı vardır. Yoksa, Atatürk de, sadece vatanını düşmanlardan kurtaran bir baş komutan ve yeni rejimin devlet başkanı olarak tarihteki yerini alırdı. Dünyada bir başka benzeri bulunmayan devrimlerini, bir bütün olarak tasarlayıp, yeri geldikçe, uygulamaya koyması, O’nun bir düşün adamı olduğunun bir göstergesidir. G. Duhamel, Yeni Türkiye adlı kitabında şöyle diyor; “O, dünyada devrimler yapan başka hiçbir liderin el atmaya cesaret edemediği, Yazı ve Dil Devrimlerini de gerçekleştirmiş eşsiz bir liderdir”. (5) İşte O’nu başka liderlerden ayıran, Atatürk’ü Atatürk yapan en özel nitelikleri bunlardır. Atatürk, çalışma saatlerinin çoğunu kütüphanesinde geçirirdi. Yakınlarının anılarında belirttiklerine göre, bazen kütüphanesine kapanır, geceli gündüzlü saatlerce okurdu. Atatürk, çok ve çabuk okuyan ve okudukları üzerinde düşünen ve okuduklarından yararlanan bir kimseydi. O’nun kitap okumada dikkati çeken bir özelliği de, okuduğu kitabın önemli bulduğu yerlerini, kendine özgü işaretlerle belirlemesi, satır altlarını kırmızı ve mavi kalemlerle çizmesi ve sayfa kenarlarına notlar almasıdır. Fakat, çeşitli tarihlerde, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi’nden, okumak üzere aldırttığı yüz elli cilt kadar kitabı incelediğimizde, hiç birisinde herhangi bir işaret bulamadık. (6) Bu da, O’nun uygar kişiliğine bir örnektir. Atatürk, okuduğu kitaplardan edindiği bilgileri ve gözlemlerini kendi seziş yeteneği ile kaynaştırıp, amacı doğrultusunda yararlanırdı. Ayrıca çok yüksek bir muhakeme gücüne sahipti. Aldığı kararlarda, hiç yanılmayışında, bu niteliklerinin önemli rolü olmuştur. Bugün, Atatürk’ün ilkelerine, devrimlerine ve özellikle yanlış yorumlanan “Lâiklik” ilkesine karşı çıkanlar, O’nu yeterince tanımayanlar ve yaptıklarını iyi anlayamayanlardır. Cumhuriyetimizin sonsuza kadar yaşamasını istiyorsak, onun yaptıklarını, ilkelerini ve ülküsünü, Cumhuriyeti emanet ettiği gençliğe çok iyi öğretmek zorundayız. Türk Toplumu, yani bizler, bugünkü yaşam düzeyimizi O’na borçluyuz. Bunu hiç aklımızdan çıkarmamamız gerekir. |
Ahmet Taner Kislali,dan..........
Demokratik Toplumcu Çağrı (*)
Ülkede Durum 1. Toplumumuz Cumhuriyet tarihinin belki de en önemli bunalımıyla karşı karşıya bulunmaktadır. Laik demokratik cumhuriyet tehdit altındadır. Bu geçici değil, yapısal bir bunalımdır. Bunalımla savaşmak durumunda olan devlet kurumlarının çoğu yozlaşmıştır. Devlet yapısındaki hastalıkları gidermek görevindeki siyasal partiler ise tabanlarından ve dolayısıyla toplumdan kopmuşlardır. Partiler demokrasisi liderler demokrasisine, daha doğrusu genel başkanlar diktatörlüğüne dönüşmüştür. Kitlelerde giderek yaygınlaşan umutsuzluğun nedeni bu çıkmazdır. Ortaya çıkan bu olumsuz tablo içindeki en önemli umut ışığı ise, devletten ve siyasal partilerden kesilen umutlar sonucu, sayıları hızla çoğalan “sivil toplum” örgütleridir. 2. Bugünkü yapısal bunalım, “Atatürk’e evet, Kemalizm’e hayır” diyen bir zihniyetin, toplumumuzun son yarım yüzyılına egemen olmasıyla oluşmuştur. Devletin ve eğitimin laik yapısı bozulmuştur. Eğitimin paralı hale gelmesiyle, fırsat eşitliği daha da zedelenmiş; toplumsal uçurumlar daha da büyümüştür. Bağımsız yargı ve özerk üniversite gibi, demokrasinin gelişmesini kolaylaştıracak olan kurumlar yozlaştırılmış ve yıpratılmıştır. Korkusuz yaşama özgürlüğü tehdit altındadır. Toplumumuzun büyük özverileri ile oluşturulan kamu işletmeleri yozlaştırılmış, devlet sırtından yeni zenginler türetmenin aracı olarak kullanılmıştır. Türkiye dünyada gelir dağılımı en bozuk onaltıncı ülke konumuna düşerken; emeğin, gerçek üreticinin ulusal gelirden aldığı pay çok azalmış, sermaye gelirleri sağlıksız boyutlarda artmıştır. Toplumsal dengesizlikleri azaltacak olan planlama ve “sosyal devlet” anlayışı giderek terkedilmiştir. Para “en yüce değer” yapılmış, ahlaki değerler çürümüştür. Bu çarpıklıklara karşı oluşan tepkilerden, şeriatçı akımların yararlanması yolu açılmıştır. Irkçı-şeriatçı bir ideolojik karışım, giderek devletin önemli kurumlarına egemen kılınmaktadır. Devlet yansızlığını yitirmiş, herkesin devleti olma özelliğinden uzaklaşmıştır. Demokrasinin temelini oluşturan emek-sermaye dengesi yok edilmiştir. Çözüme Giden Yol 3. Gerek Türkiye’de gerekse dünyada, çağımızın gerekleri, “demokrasi” ve “hakça toplum” isteklerinin bir arada karşılanmasını zorunlu kılmaktadır. Demokratik toplumcu bu çerçeve, sağlıklı, huzurlu, insan onuruna yakışır bir toplumsal düzenin ön koşulu olmaktadır. Ne demokrasiyi erteleyerek ya da demokrasiden vazgeçerek toplumsal adalete ulaşılabilir; ne de sosyal devlet anlayışı .bir kenara bırakılarak, gerçek, kalıcı ve katılımcı bir demokrasi kurulabilir. Liberalizmin ve sosyalizmin –tarihsel koşullar içinde oluşan- bu sentezi, ikibinli yıllara damgasını vuracak olan ideolojidir. Amaç, üreten ve hakça paylaşan bir toplum ve o toplumun koşullarına uygun bir sosyal hukuk devletidir. 4. Toplumu yeniden esenliğe çıkarmak ve ülkeyi üçüncü bin yıla hazırlamak için, devleti hastalıklarından arındırmak gerekmektedir. Bir zamanlar kitleleri peşinden sürükleyen birçok ideolojinin çekiciliğini yitirdiği, ırkçı ve şeriatçı eğilimlerin karanlıkları çağrıştırdığı bir ortamda, Kemalizm yeniden güncellik ve çekicilik kazanmıştır. Kemalizmin laiklik, cumhuriyetçilik ve ulusçuluk ilkeleri, liberalizmden ve Fransız devriminden esinlenmiştir. Halkçılık, devletçilik ve devrimcilik ise, bir bütün olarak sosyalizm yani toplumculuk çerçevesi oluşturmaktadır. Kemalizm, demokratik toplumculuğun 1920’ler Anadolu’sunun koşullarında oluşan, geri kalmış ülke gereksinmelerini de karşılayan, özgün bir modeldir. Kemalizm"in İlkeleri 5. Ulusçuluk, ırk ya da din değil, bin yılda oluşmuş bir kültür ortaklığı üzerinde yükselir, etnik “alt kimlik”leri, yurttaşlık bağıyla oluşan ulusal “üst kimliğin” doğal parçaları sayar. Bu topraklar üzerinde yaşayan herkesin, ulusun eşit haklara sahip bireyleri olduğu ilkesine dayanır. “Tam bağımsızlığı”, uluslararasında eşitliği ve “Yurtta barış, dünyada barış” anlayışını savunur. Devletçilik, özel girişimi “esas” kabul eder, ama toplumun genel yararının gerektirdiği her noktada devleti görevli sayar. Bu çerçeve içinde devlet ne kutsaldır ne de ideolojik bir ögedir. Sadece dengeli, sağlıklı, huzurlu bir topluma ulaşmada etkili ve vazgeçilemeyecek bir araçtır. Halkçılık emeği yüce değer sayar. Toplumsal ayrıcalıklara ve bir seçkin-halk ikilemine karşıdır. Sosyal adaleti öngörür. Mutlu azınlıkların olduğu yerde, mutsuz çoğunlukların oluşacağına; dolayısıyla da toplumsal kinlerin, haksızlıkların, çatışmaların kaçınılmazlaşacağına ve toplumsal barışın olanaksızlaşacağına inanır. Devrimcilik, değişen koşullara en çağdaş, en ileri çözümler üretmeyi gerektirir. Getirilmiş olan en ileri çözümlerin bile, zaman içinde, değişen koşulların gerisinde kalarak eskiyebileceği bilincinden kaynaklanır. Gençliği, toplumun en bağımsız, ileriye ve değişime en açık kesimi olarak, sürekli devrimciliğin idealist gücü sayar. Cumhuriyetçilik, katılımcı, sivil toplumcu bir demokrasi demektir. Kadın haklarından Köy Enstitülerine, toplumu oluşturan en geniş kesimleri etkin ve etkili kılmak için, geçmişte en ileri adımları atmakla yetinmemiştir. Türk Dil ve Tarih Kurumları’ndan, Anadolu Ajansı’na, üretim ve tüketim kooperatiflerinden Türk Eğitim Derneği’ne, hatta özerk bir TRT’nin temellerine kadar, tüm “sivil toplum” tohumlarının, devlet dışında örgütlenmenin temellerini de atmıştır. Halkevlerini, sivil, katılımcı toplumu yaratmanın bir demokratik eğitim aracı olarak kullanmıştır. Laiklik ise, bir anlamda tüm diğer ilkelerin ön koşuludur. İnançlara saygılı, ama dinin siyasal ya da kişisel çıkarlara alet edilmesine karşıdır. Hem toplumda farklı inançlara sahip kesimlerin barış içinde yan yana yaşamalarının; hem de çağın değişen koşullarının getirdiği sorunlara aklın ve bilimin ışığında çözüm arama yolunun açık tutulmasının güvencesini oluşturur. Kemalizm ne Atatürk’ün bekçiliğidir, ne de 1920 koşullarında yapılmış olanların toplamıdır. Kemalizm “demokratik toplumcu” bir öze sahip, sürekli devrimcilik ilkesine dayalı bir çağdaşlaşma ideolojisidir. Gündemdeki Önemli Sorunlar 6. Bugün Türkiye’nin gündeminde, özel önem taşıyan ve ideolojik düzeyde tartışılan, net çözümler üretilmesi gereken sorunlar bulunmaktadır. Güneydoğu sorunu, özelleştirme, küreselleşme, kadın sorunları ve çevre kirliliği, bu açıdan önceliğe sahip görünmektedir. Etnik sorunların çözümü, ulus-devleti yıkmaktan geçmez. Ulusu oluşturan tüm bireylerin eşit hak ve özgürlüklere kavuşturulmasından, bölgeler ve sınıflar arası aşırı dengesizliklerin giderilmesinden ve yerel demokrasi anlayışının güçlendirilmesinden geçer. Farklılığı kurumsallaştırma yönündeki her adım, sadece ülkenin geneline değil, özellikle de Güneydoğu halkına zarar verecektir. Toplumda etnik farklılıkları kurumsallaştıran model, Balkanlarda yerini bir kan gölüne terk etmiştir. Yaşadığımız tarih, benzerlikleri kurumsallaştıran Atatürk’ün haklılığını kanıtlamıştır. Küreselleşme gerçeğini kabul etmek başkadır, ulusal çıkarları yeni dünya düzenine feda etmek başkadır. Ulusal devlet, yeni dünya düzeni içinde, egemen güçlerin karşısındaki tek engeli oluşturması açısından da önemlidir. Bir nokta gözden uzak tutulmamalıdır. Atatürk dönemi, kapıların dünyaya kapatıldığı değil açıldığı, Türkiye’nin, bölgesi ile ve dünya ile bütünleştiği, eşit uluslar arasındaki bir küreselleşmenin ülkemiz tarafından savunulduğu, çok başarılı ve onurlu bir örnek oluşturmuştur. Özelleştirme, sadece “sosyal devlet”i değil, aynı zamanda “ulusal devlet”i de yok etmenin bir aracı olarak kullanılmak istenmektedir. Özelleştirmeyi meşru kılabilecek tek neden, “toplumun ortak yararı”dır. Bu ortak yararın da üç olasılığı bulunmaktadır: Zarardan kurtulma, daha ileri bir teknolojiye geçme, ekonomik gücü halka yayma... Eğer zarar eden değil de, kar eden bir kuruluş özelleştirilmek isteniyorsa; daha ileri bir üretim düzeyine geçmek söz konusu değilse; ekonomik güç halka değil de, iç ya da dış bazı odakların eline geçecekse; özelleştirmede “toplumun ortak yararı” bulunduğundan elbette ki söz edilemez. Toplumun ortak yararının gerektirdiği yerde özelleştirmeye evet diyen Kemalizm, yine ortak yararın gerektirdiği durumlarda, kamulaştırmaya ya da yeni kamu girişimleri oluşturulmasına da evet der. Çevre sorunlarının çözümünde, temel yaklaşımın ne olması gerektiği bellidir; Tüketim fetişizmi kışkırtılmamalıdır. Dayanıklı en az malzeme ve enerji kullanan tüketim özendirilmelidir. Suyu ve güneş enerjisini evlerde ve işyerlerinde biriktirip yeniden kullanan, çok amaçlı kültür tarımına yönelen, taşıma ve ulaşım mesafelerini en aza indiren çözümler geliştirilmelidir. Kemalizm’in attığı tohumlarda yeşeren kadın hareketi, çağdışı eğilimlere karşı gelişen toplumsal direnişin, en önemli odak noktalarından birisini oluşturmaktadır. Kadın hareketi, toplumdaki çarpıklık ve eşitsizliklere karşı köktenci bir başkaldırı olarak kalmamaktadır; aynı zamanda, toplum ve insan ilişkilerini A dan Z ye yeniden yapılandıracak bir savaşımın yola çıkış ve dayanak noktası olmaktadır. Sonuç 7. Türkiye’nin bugünkü çıkmazında, işçisiz bir sol ve solsuz bir demokrasi arayışlarının rolü yadsınamaz. Bu akıl dışı arayışlar, yolsuzluklar ve çözümsüzlüklerle tıkanan ve çürüyen bir siyasal ortam oluşturmuştur. Yadsınamayacak bir gerçek de, solun Kemalizm’i yadsıyan kesimlerinin tükenmişliğidir. 1920’ler Türkiye’sinde çağdaş anlamda bir işçi sınıfı yoktu. Atatürk devrimini, toplumda varolan güçlerle yürütmek zorundaydı. 1970’ler Türkiye’sinde ise, emekçi sınıfların Kemalizm’e kazandırılmasıyla yeni bir umut doğmuştur. Şimdi çağdaşlıktan yana güçleri bir araya getirecek olan öz de, yine aynı çerçevede aranmalıdır. Demokratik toplumcu düşünceye hem yeni destekler sağlayacak, hem de bu düşüncenin eylemini yenileyerek geliştirecek iki önemli yeni kaynak da, çevreci yeşil ve kadın hareketleridir. 8. Türkiye bugün çok zor bir dönemden geçmektedir. Ama karşı karşıya bulunduğumuz zorluklar, 1920’lerde Anadolu Devrimi’ni gerçekleştirenlerin aşmak zorunda kaldıkları zorlukların karşısında çok küçük kalmaktadır. Çıkış yolunun ilkeleri bellidir. O ilkeleri paylaşanların demokratik birlikteliği, yozlaşmış yapıların yıkılmasına, devletin ve toplumun yeniden sağlığına kavuşmasına yetecektir. (*) Bu yazı Sayın Ahmet Taner Kışlalı tarafından kaleme alınmış olup, ÇYDD’nin de temel felsefesini oluşturmaktadır. |
o.T.
die PKK sind primitive terroristen, die ihre eigenen Frauen zur Arbeit bei der PKK zwingen und als Bomben irgendwo explodieren sollen. Tja ein Kurdistan wird immer nur ein Traum bleiben ...nicht nur die T�wird daf�en...ihr seid zu schwach, zu bl�zu hinterh�ig, undankbar einfach nur betr�che kurdische Terroristen. Apo und ihr geh�in die H�!
|
o.T.
Die PKK ist eine atheistische Terrororganisation. Warum sollen wir verhandeln? gehts noch?
|
Einen schönen Arsch hast Du :-)) o.T.
ohne Text
|
aynen o.T.
ohne Text
|
die deutschen akademiker wandern auch au
ohne Text
|
iste bunu anlamiyorum
neden bu ülkeler varken türkiyenin illede EU diye tutturmasini.Sadece bir adi kaldi EU nun..gerisi havasi gittikce tükeniyor..
|
Nutznießer
"Die Aufnahme der Türkei in die EU" hat die Europäische Union mittlerweile zu seinem Spielball gemacht und findet immer mehr Gefallen an diesem Spiel. Die stellt lächerliche Bedingungen für die Türkei auf und beobachtet dann amüsiert, wie die TR im Zuge dessen in ihren Hintern kriecht.
Zuletzt hat Deutschland den Film "Kurtlar Vadisi" mit ins Spiel gebracht. Die türkische Regierung müsse eine Stellungnahme dazu abgeben, sonst müssten sie sich das noch mit der EU überlegen. Wie lächerlich kann man sich denn noch machen... sie Artikel... <a href="redirect.jsp?url=http://www.heise.de/tp/r4/artikel/22/22153/1.html Ein" target="_blank">http://www.heise.de/tp/r4/artikel/22/22153/1.html Ein</a> Auszug aus dem o.g. Artikel: "...Und der neue kultur- und medienpolitische Sprecher der CDU/CSU-Bundestagsfraktion, Wolfgang Börnsen, sagte: "Filme, die Hass säen, bei Heranwachsenden zur Rache aufrufen, gegen Glaubensgemeinschaften undifferenziert Front machen, die Werte anderer Kulturen herabsetzen und blanke Gewalt predigen, haben im Kino nichts verloren." Als ob seine Definition nicht irgendwie auf etwa die Hälfte aller US-amerikanischen Produktionen genauso gut zuträfe. Der nordrhein-westfälische Jugendminister Armin Laschet (CDU) nannte den Film schließlich jugendgefährdend und "sozial desorientierend". Und Stoibers Mann fürs Grobe, CSU-Generalsekretär Markus Söder, zog erwartbare Verbindungslinien und drohte mit "Konsequenzen" für den EU-Beitritt der Türkei. "... |
Alle Zeitangaben in WEZ +2. Es ist jetzt 09:08 Uhr. |