![]() |
in gegensatz zu dir hat sie ....
zumindest stil bewiesen....
surup:) |
cok dogru !
ben 98 de Ankarada kalmisdim.6 ay ! Bu 6 ay icerisinde ne kadar argo konusdugumu ögrendim.... ben güzel konusmaya ugrasirken etraf bön bön yüzüme bakiyordu gülümseyip geciyordu. ben iyi niyetimden ve bilgisizligimden anlamiyordum, meger hos görün, kiz almanyali, baska türlü bilmiyor gülümsemesiydi...
ama yargilamak kolay... bunun perde arkasida var : 1) aile : kendi ailem düzgün türkce bilmiyorsa ben nasil ögrenigim? belli bir yasa kadar temel egitimi aileden alirim 2) cevre: özellikle genclerde ve ergenlik caginda hemen hemen her kültürde oldugu gibi, genclerin kendilerine ve guruplarina has bir dil üretiyorlar. Almamanyadaki gecnler ama daha zor sartlardalar, cünkü ne türkce dersi görüyorlar nede türkce egitimi. 3) Destek yok Belli bir yasa kadar dil egitimi maddi ve manevi desdeklenmesi gerek bence. Okuma sevgisini bir cocaga Allah vermiyor, etrafindan görüp özenir. Bizim kültürümüz okuma kültürü degil malesef, aslinda öyle olamli, eger Kuran"in anlamini türkceye cevirsek bunun neden öyle oldugunu anlariz. Belli bir yasdan sonra insan akli basinda okumasini türkcesini herseyini gelisdirir. sanirim cogumuz bunu yapiyor. Ama her iki devletten dil egitimini gelistirme yada sürdürme gibi destek amaclari yok malesef. 4) Dil politikasi ne Almanyada nede Türkiyede bir Dil egitim Kurumu var. Goethe Institut (ALmanan Kültür Merkezi) ve Türk Dil Kurumunu öne almayin, cünkü: GI artik destek almaiyor devletten, kitaplar ise eskimis hala Steffi Graf bir numara olmamis ve Berlin duvara hala mevcut TDK gelince 82 kadar güzel ve düzenli yürüyen bir kurumdu, sonra malesef özellestirildi ve parasi olan basa gecti, egitimi olan degil. Bunun sonucuda abuk sapuk bir türkce ortaya cikmasi...yani su an kimse dilimize sahip cikmiyor. Bu konuda fransizlar cok öncüler ! |
evet, ama bizim millet daima isine geldi
geldigi gibi olaylari yorumlayip kullaniyor !
bu iki yüzlülük yüzünden o kadar seyler bozluyorki... Ayni sekildede cagdaslik yer yer su istimal ediliyor ... ortasini bulmak asliunda kolay, ama kolayi zorlasdiranlar var ... benim ümidim yeni nesiller :)) !!! |
evet fikirlerine saygiliyim...
ve dogru buluyorum...fakat bende almanyada dogdum büyüdüm ve 8 yasima kadar hic bir kelime türkce konusamiyordum...neden...ailem önce yasadigim cevrede zorluk cekmemem icin almancayi tercik etti...böylece okulda zorluk cekmedim...8 yasimdan itibaren haftada bir kez de olsa ...hani su bütün siniflar bir arada varya...türk okuluna gittim...ve türkceyi yazisiyla konusmasiyla tarihiyle diniyle ögrendim...iyiki ögrenmisim...bu arada tabiki cevre ve aile egitim de cok önemli...türkceyi siveli konusanlari da asla yadirgamiyorum...ama türkceyi düzgün konusmak isteyenler nedense yadirganiyor...ben öyle hissediyorum cogu zaman...
en nefret ettigim olay ise...tv gibi türkler icin önemli bir aracda...sunucular...mesela kanal d...varya su ara kazan davasi...bu sunuculari türkce konusurken duydugumda inanin icim gicirdiyor...olurmuya böyle bir türkceyi tv de sergilemek...kiniyorum cünkü kötü örnek... surup:) |
yeni nesillere....
burada konusuyorum ama...is basa düsünce...yani bir gün cocuk sahibi olursam ozaman egriyi dogruyu görücez...hadi hayirlisi:)
aslinda cok güzel egitim programlari
var ... ama hepsine para gerek...
iyiki senin cocuklarinin senin gibi annesi olacak... bilincli dil egitimi verirsin :)) ilk egitim zaten sende baslar ... yanlis hatirlamiyorsam 27.gebelik haftasindan sonra ...:)) hadi bakalim surup anne :)) |
ne mutlu sana ...
bilincli bir yol gitmissin, ve kesinlikle ilk basda telk bir dil ögrenip sonra ikinci dili ögrenmek dil ve egitim kurumar tarafindan bile desdekleniyor.
Haklisin, TV malesef önemli bir arac ... ama hizli ve kiza vakti olan bu zamanimizda dogrusu ona bile hayir demek istemiyorum lakin baska hic vaktim kalmiyor :(( ... trenlerde kitap yada gazete okuyorum ... iyiki hafta sonlarim var ... ama onlarda belli bir yere kadar ... ben hic türk okuluna gitmedim, sadece rahmetli babam bana 7 yasimda türkiyeden ilk okul kitaplari getirtiyordu ... dogrusu, bende onlarin resimlerini boyuyordum (zaten okulla hic aram yoktu) ... ama yinede babam üstünde durdu ... bende sansliyim, okumasini ve yazmasini bilmiyen binlerce analar ve babalar var Almanyada ... inanmasi güc ama dogru ! |
hehhe....
duyanda bisey sanicak....
bir gün olurda olursa:)) annelerin türk dil egitim kurumunu kurariz insallah hep beraber:) surup:) |
cagdas aile....
cagdas aileler ... yani anladigim kadariyla... senin büyüdügün ortam da cadas bir ortam:)...ellerinde olan imkanlar dogrultusunda cocuklarina en iyi egitimi vermek gayretinde dir....ve nitekimde cagdas nesil ölmedi ve ölmeyecekdir...brehhh politikaci gibi konusdum:)...ich glaub ich gründ ne partay...:)
surup:) sevgili baban nur icinde yatsin... |
bin voll dabei !!!
saka bi yana ... wir hatten mal wirklich sowas vor ... vielleicht klappt es irgendwann ...
|
ein etwas heikles thema
grösten teils hast du recht.
aber über die richtigkeit könnte man wirklich philosophieren. wo ist da der gleichgewicht des "modern sein""s und der traditioinsbewustheit? Jedem selbst wird die antwort unterschiedlich sein. Erheblich "moderne" oder künstlich "verdeutschte" (bedingt duch mileu und freundeskreise ist das natürliche verdeutschlichen nicht umgänglich) türken kenne ich kaum. Aber fakt ist: Menschen und Kulturen ändern sich immer. Dadurch ist der Mensch "Mensch", und dadurch entsteht die Kultur. Nur sind wir in deutschland lebenden türken in einer starken phase der wandlund. Und das seit den 80ern. Die günde hierfür liegen auch klar in der hand. Da wo viel gras wächst, wächst auch viel unkraut. Aber du hast schon recht. Für eine gesunde zukunft, darf man niemals die vergangenheit vergessen, geschweige denn leugnen. Topragima can kurban :) PS: Ayildim galiba |
deligöz var, Demir var, birde Surubumuz
olsun be abla :))
yaralidir :)) |
bizim almanyada yasayan milletimiz ...
... icin cagdaslik bir kaz diger faktörler"de iceriyor.
Elifchen"in biraz daha assagi"da bahsettigi Kültür sorunu. |
En büykü sorun,
bizim milletin baskalari icin yasamalari.adanali sirf adanaliyla gidip geliyor,kayseri kayserililye,vs. Birde "Bosvercilik" hakim.Cagdas olun,özünüzü yitirmeden,ileriye bakin.
|
Dil
kendi dilini konusamayan,baska bir dili nasil ögrenebilir?
|
bu tezi anlamakda zorlaniyorum...
nasil yani ????
aslinda....
nasil yaklasirsan yaklas...ne sive ne bölge nede baska biseyden kaynaklaniyor dil sorunlari...temel egitim yokki millet dogru dürüst bisey ögrensin...aslinda kendimiz yetistirmeyi unutuyoruz...
adana, kayseri, tekirdag ne fark eder...ama biz dili bosver...farkli töreleri adetleri bile yadirgiyoruz....yani bir tüm sergilemiyoruz...beynimizde bu böyle yer etmis...cagdaslik acik görüsdür farkli kültürlere adetlere saygili olmakdir...yol göstemek dir...yadirgamak degildir benim gözümde... surup:) |
yani...
olmadigimiz ama illede olmak istedigimiz gibi davranmak....bunuda becerememekle kalmak...ve sonunda rezil olup da bunu bile anlamamk var...
:) deli
Aslinda bu burada cok konusulan bir konu.
Cagdas - Cagdas, sadece zamana degil, bir ortama uyugun olmakdir. Du must dir dies so vorstellen. bevor diese leute aus der TR herkamen, hatten sie nur konstante änderungen in ihrer entwicklung ihrer kultur. Es gab nur wenige und überschaubere änderungen. Es gab z.b. nur gut und böse. Daher fielen viele dummen schafe nicht auf. sie fielen alle den trichter der masse runter. Das wäre bei allen andern völkern nicht anders. Nun, ... viele sehen in 90ern in brd plötzlich , das sie in einer multikulit umgebung leben und das es doch nicht falsch ist, die fäden, an denen man festgehalten hat, als hinge das eigene leben davon, lockerer zu lassen. das ist es eigentlich klar, dass die meisten auf diesem neuland viele fehler begehen werden. |
sag ich doch mennosss....
yine anlatamadim kendimi:))
|
o.T.
kann auch an mir liegen. bin immer noch nicht ganz wach.
davon abgesehen, kommt mein chef hinn und wieder auf meinen schoss. |
ach was.....
so gehts also bei euch zu....
Öylemi ;-)
Auch bei mir ist dem so!
Ich gestehe! Aber es hat einfach was mit der Umwelt zu tun! Ich bin in einem deutschprachig dominierten Umfeld aufgewachsen. Meine anderen Kumpels waren: Armenier, Griechen, Deutsche, "Jugo""s, Spanier, Italiener und Türken. Ratet mal, was die gemeinsame Sprache war? Ich kann natürlich auch die türkische Sprache, zugegebener Maßen nicht in dem Stil, wie ich die deutsche Sprache kenne ... Aber ich kann zumindest die Grammatik und habe einen einen gewissen Grundwortschatz! ... und das ist es eigentlich, was das Ganze ausmacht! Unser viel zu kleiner Wortschatz! Aber ist das verwunderlich? Mitnichten! Wir wachsen hier auf, in dieser "Welt" bei "uns" wird über "Leitkultur" und "Dieter Bohlen" -Quasslerei diskutiert. In der Türkei um "ColaTurka", "Reco Tayyip", "Susurluk" etc.! Sprache ist nichts festes! Es ist lebendig und wandelt sich und verändert sich mit der Zeit auch! Als unsere Eltern oder Großeltern in die Bundesrepublik kamen, war die Rep. Türkei eine total andere Welt! Der Wortschatz dieser Zeit war eine andere. (Wenn die Elternteile überhaupt beide Lesen&Schreiben konnten!) Was erwartet ihr dann von den Kindern und Enkeln? Ich für meinen Teil, will z.B. daß meine Neffen und Nichten perfekt deutsch können. Aber dann zumindest die die türkische Grammatik gut beherrschen, damit sie jederzeit auch sich in der türkischen Sprache zurechtfinden können! Allein 6 Wochen Türkei würde meiner Ansicht nach ausreichen, um sich den dortigen Sprachwortschatz anzueignen! Also ... keine Panik! Die türkische Sprache ist zu einfach um einfach vergessen zu werden! ;-) Ne mutlu Fenerbahceliyim diyene! Al" |
türk okulu
ah ah türk okulu dedin, hatiralar canlandi yine ;-)
bende gitmistim zamaninda türk okuluna, ögleden sonralari, haftada iki kez, tam bes sene boyunca...gidiyordum ama, alman okulundaki gibi ders oluyormuydu? olmuyordu tabii....daha cok ögretmen anlatiyordu biseyler, bizde kah dinleyip kah tahtaya yazdiklarini defterimize geciriyorduk...tabii girgir samata da eksik olmuyordu cogu zaman ;-) ama simdi iyiki gitmisim diyorum..dilimi dogru düzgün ögrenmis olmamda katkisi cok büyük, bunu biliyorum.. kanal d ve ara kazan programina gelince...ilk defa izledigimde sastim kaldim gercekten...bu nee yaaaa...böyle türkce mi olur, TV karsisinda??? bi ara kanal d´ye mail yazmayi düsündüm ama sonra "sen mi kurtarcaaan bu dünyayii selo" damarim tuttu ;-) |
o emaili...
yazsaydinda hiv birsey degismezdi...cünkü o programsaatini su iki türkceyi konusamayan kisi satin aliyorlar...yani kanal d de ... parasini versinde ne olursa olsun tavrinda...yanlis ama kime laf gecirirsin ki...
TOPRAKCILIK !
En büyük dert,bence,isminden önce "nerelisin"´sorusu..bu ne kadar bölücü oldugumuzun isareti..yada da alevi misin? ahh nasil olur..!?
|
en büyük düsmanimiz...
...mutlaka cehalettir.
bilincsiz ve egitimsiz bir toplum haliyle yozlasmaya, hatta yok olmaya mahkumdur. oysaki yasadigimiz modern cagin en büyük "silahi" ne atom bombasi, ne diger silahlardir...yalnizca bilimdir... bizler kimligimizi, dilimizi, milli ve manevi degerlerimizi koruyabilmek icin, "modern cag`da" iyi bir yer edinebilmek icin, mutlaka bir "bilgi toplumu" olusturmak zorundayiz. modern ve cagdas olmak sadece lafda kalmamalidir... "hic ölmeyecekmis gibi dünya, yarin ölecekmis gibi ahiret icin calis", diye buyuruyor HZ. MUHAMMED (s.a.v.). saygilarimla |
deutsche namen
es gibt nichts peinlicheres als diese pseudomodernen türk. familien vor allem in deutschland die ihren kindern deutsche namen geben.
ich frage mich nur warum?glauben sie mit so einer faulen methode integrierter oder gar deutscher zu sein? päh! |
agzina (eline) saglik o.T.
ohne Text
|
hmm.....ist mir echt neu........
.....kenne keine einzige türk family die ihrem kind eine deutschen namen gegeben hat. davon abgesehen, die deutschen selber geben ihren kindern auch mehr ausländische namen. namen wie Lea, Sarah, Julia, Ben, Jan, Philip stehen bei deutschen oben auf der rangliste. davon abgesehen denke ich, jedes ehepaar sollte selber wissen was ihr baby für einen namen trägt. schon schlimm genug das meistens familienangehörige sich da einmischen.
|
Glaubenspraktiken der Türken in der BRD
Hallo zusammen!
Wir sitzen hier gerade im Schulunterricht und befassen uns mit dem o.a. Thema. Wir haben das Internet schon durchforstet aber nicht fündig geworden. Könnt ihr uns vielleicht ein bisschen erzählen wie es mit der Umsetzung der Glaubenspraktiken in Deutschland aussieht? Habt ihr vielleicht Internetseiten für mich? Wäre euch sehr dankbar wenn ihr uns helfen könntet. Wenn ihr wollte könnt ihr später von mir auch die finale Präsentation bekommen. ;-)) Die besten Grüße Christian |
modern türk ailesi
bir kere digital taharetten vazgecmeli. (digit = parmak). bazi türk wc"lerine sise icinde su koyuyorlar, bu ne yaa?
|
sana ne ?
elalem versin cocuguna isim hayaret bi sey ..
bi kere bak bakalim cogu isimler zaten incilden, tora ve Qur"an dan alintilar ... sadece farkli söyleniyor ! icerigi ayni ... |
was für Frauen ....
ich persönlich halte diese moscheen aufenthalte ziemlich schwach, da ich jahrelang dabei war (zwang) und genau weiss was auch hinter den kulissen abläuft verurteile ich diese institutionen als scheinheilig und doppelmoralisch.
wenn du echt lust hast deinen glauben auszuüben, hast du genau quellen und echt kompetente personen, die dir dabei helfen ! im internet gibt es ne ganz gute seite, mein tipp : www.huda.de |
oda ne ??
anlamadim ...
|
su ile taharet almak
yani elini ve parmaklarini kakaya bulastirmak
(utandim ya) |
bunlar arka tampon temizleme taktigini
bilmezler
|
jetzt verstehe ich ...
ja, da hast du recht !
vorallem sind es gefährliche krankheitsüberträger ... früher aber war es immerhin hygienischer als in europa ! da hatte man gar nichts. optimal wäre doch eine kombination aus wasser und klopapier....ohne dass man die finger einsetzt ..(jetzt bloss nicht falsch verstehen) |
anlat hadi o.T.
ohne Text
|
babam sagolsun!!!
bende belirli yasakadar hic türkce bilmiyordum... Annem birsey istediginde, anne almanca söyle diyordum. taki babamdan gazete okumayi ögrendigime kadar!!! ilk zaman babam yasik gazeteyi bana harf harf ögretiyordu.Türkce bilgi yok ve de kelimeleri anlamak zordu, ama sagolsun türkce okumayi ve dili anlamayi ögretmekde pes etmedi. ilk türkce kitabimi 17 yasimda okudum, 500 sayfaya yakin, 2 günde okudum, okadar güzeldiki, sonra türkce siir yasmaya basladim, kelimelerle resmen dans etim...gerci artik birakdim, artik türkce dilde moderen kelimelerle süslü oldugu icin babam anlamadigini bana soruyor. Evlendim ve ogluma bir tür isim verdim, arab yada farsca deyil gercek bir türk isim.Ve bir evladim daha olursa, onada türk adi verecem... gazete evimizden eksik olmuyor, bence bu cok önemli. cok aylelerde gazete denen bir sey girmiyor evlerine, ve cocuklar diziden baska bir seyle ilgilenmiyorlar....Neyse bunlar cok uzatir konuyu. Demek istedigim benim Babamda bana Türkce dili ögreti. annem ise hic okula gitmemis, ama kendine fotoromanlarla okumayi ögretmis.
|
Alle Zeitangaben in WEZ +2. Es ist jetzt 15:45 Uhr. |