Vaybee! Forum

Vaybee! Forum (http://localhost/forum/index.php)
-   Gesellschaft & Soziales (http://localhost/forum/forumdisplay.php?f=398)
-   -   Religion & Glauben (http://localhost/forum/showthread.php?t=4272)

cidam 04.12.2003 01:44

Güzel

Yazin aslinda hosuma gitti. Sadece zekati, örnek göstermenin dogru olmadigi kanaatindayim. Dinimizde yanlis giden bir seyler var, dogru. Bu da, dini gerektigi gibi yasamamamizdan kaynaklaniyor. Din daha cok, arac halini aldi. Bazi cevreler dini, kendi cikarlari icin, suiistismal etmekte. Hal böyleyken de, yeniliklere karsi cikanlarin sayisi yüksek oluyor elbette.
Dinimiz, kutsal kitabimiz, bizden aklimizi kullanmamizi istiyor. Insanlarimizi, kuran’i, ana dillerinde okumaya tesvik etmek gerekiyor aslinda. Böylece yalan yanlis, Islami dayanagi olmayan hurafelerden kurtuluruz belki de.Her seyde oldugu gibi, dini anlamak/kavramak da bilgiden gecer....

cidam 04.12.2003 01:55

Peki akil nerede kaliyor?

&gt Allahü teâlâ, insanlara gerekli bütün nimetleri yarattı. Bunlardan nasıl yararlanacağımızı, nasıl kullanacağımızı, Peygamberleri aracılığı ile gönderdiği kitaplarında bildirdi. Bu bilgilere "Din" denir.

Din sadece "kurallari izlemek" mi oluyor yani? Selamet, sevgi, huzur vs, bunlar da girmez mi din anlayisina?
Bir de akil vardi, hani kullanmamiz gereken sey, din sadece talimatlara göre yasamamizi istiyorsa, onu ne zaman kullanacagiz?

kolaygelsin 04.12.2003 08:56

Kuran"a nasıl uyacağız?

Sayın fregiest,
Maalesef, son zamanlarda doğrudan kurandan öğrenmek salgını yayıldı. Aslında bu gibi bilgiler bilgisizlikten kaynaklanmaktadır. Dikkat edilirse genellikle bu sözleri söyleyenlerin pek abdest namazla ilgisi yok gibidir. Veya cumadan cumaya veya rant peşinde, varsa kitaplarını satarak köşe dönmek..
Çünkü dinde kaynak dörttür; Kitap (Kur"an), sünnet (hadisi şerifler), icmai ümmet ve kıyası fukahadır.... Bu mevzu epeyce uzun..

Dinimiz, nasıl 1400 yıl önce geldiyse yine taptaze devam etmektedir. Çünkü Cenab-ı Hak, dinini kıyamete koruyacağını bildirmiştir. Herkesin istismarcısı olduğu gibi müslümanlar arasında da bozulanlar olmuştur. Fakat "sui misal, misal değildir" sözü meşhurdur. Yani kötü örnek örnek değildir.

Yazıyı uzatmadan herkesin anlayacağı şekilde bir örnek vermek istiyorum. Kur"anı Kerim Anayasa olarak düşünürsek , kanunlar, tüzükler anayasaya göre uygun olarak çıkarılır. Tabii ki bu kanunları yani fetvaları yüksek din alimleri çıkararak bize yol gösterir..
Mesela Kur"anı Kerimde "Namaz kılın, zekat veriniz" emirleri vardır. Bunların nasıl yapılacağını peygamber efendimiz ve onun varisleri olan müctehidler bildirmlişlerdir.
Bu hususlar da ilmihal kitaplarında vardır. Buradan öğrenilir. Mesela imamı azam hazretleri dinde 500 bin meseleyi çözmüştür.

---
Mesela TC anayasasında "Basın hürdür sansur edilemez" hükmü vardır. "Ben anayasaya uyarak istediğim gibi gazete -dergi çıkarır basar istediğimi yazarım" diyemezsiniz. Çünkü tebligleri birlikte uzunca bir BASIN KANUNU vardır. Yayanı için bu kanundaki hükümlere uymanız gerekir. Yoksa, yaptırımla karşılaşırsınız.
Kalın sağlıcakla

kolaygelsin 04.12.2003 09:08

Tabii ki akıl önemli ancak

Sayın Cidam,
İyi niyetinizden eminim.
Zaten emirler akıllı insanlar için geçerlidir. Fakat herkes aklına göre dini yorumlarsa ortada din kalmaz. Ortaya akıl sayısınca bir inanç ortaya çıkar..Buna da din denmez Zaten yazıda da mavcut. Dinimiz nakle dayanır. Din bir programdır. Kabul edince hepsine uymak gerekir. Emirlerin hepsini yamamazsak da KABUL ETMEK BEĞENMEK icabeder. Namazın,orucun,zekatın ve haccın ne zamanı/yeri/nasıl yapılacağı bildirilmiştir. Sabah namazı akşam üzeri veya fazla rekat olarak kılınamaz. Oruc, hac istenildiği zaman istenildiği gibi yapılamaz. CUMA namazı diğer günlerde kılınmaz. misaller çoğaltılabilir. Aklımızı tabii ki kullanacağız. Ama dini anlamaya akıl yetmez.
saygılar

kolaygelsin 04.12.2003 09:18

acaba

Sayın intellecta,
Bilgileriniz için teşekkür ederiz..
Katkı maddelerinden sakınmak gerektiğine inanıyorum. Çünkü çeşitli yan etkileri olduğu bilimsel olarak ispatlanmış.

ANCAK, "yiyeceklerde domuz eti var" demek yanlış. Eğer üzerinde yazıyorsa tamam,yimeyiz. Fakat şüphe ile hareket etmek yanlış. Katılamıyorum

saygılar

kolaygelsin 04.12.2003 10:25

Mükemmel insan nasıl olur?

Mükemmel bir insanın bazı özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;
Güler yüzlü, tatlı dilli, doğru sözlüdür. Kızmaz, kızsa da zararlı iş yapmaz. Büyüklenmez, son derece mütevazı, yani alçak gönüllüdür.
Kendisine başvuran herkesi dinler ve imkan buldukça yardım eder. Vakarlı, kibar, ağır başlı, haysiyetlidir. Ailesini ve vatanını sever. Ana babasına, hocasına, âmirine karşı saygılıdır.
Kumar oynamaz, uyuşturucu kullanmaz, sarhoş olmaz, yalan söylemez, hırsızlık, gasp yapmaz, kimsenin hakkına tecavüz etmez. Hiç kimsenin canına, malına, ırzına dokunmaz. Hasetçi değildir. Başkasının zararına sevinmez. Onlara karşı kin beslemez.
Üç günden fazla dargın durmaz, küsmez. Yumuşaktır, fakat pasif değildir. Cömerttir, cimri değildir. Dedikodu etmez, suizanda bulunmaz. Sözünde durur kimseyle alay etmez, onlara zulmetmez. Hainlik etmez. Sahtekâr değildir. Fitne çıkarmaz, özür dileyeni affeder. Vaktini boş geçirmez. Lüzumsuz şeylerle uğraşmaz. Ancak faydalı şeylerle meşgul olur...
BUNLAR İSLAMİYET"TE VARDIR
Yukarıdaki emir ve yasaklar sadece İslamiyet?te vardır. Müslüman, bu emir ve yasaklara uyduğu ölçüde mükemmel insandır. Tam uyabilirse mükemmelliği de tam olur. Allahın evliya kulları böyledir. İslam dini kadar, açık ve mantıki hiçbir din yoktur. Bu dinin esasını anlayan, seven ve uygulayan bir kimse, dünya ve ahirette mutlu olur. Eğer bütün insanlar, İslam ahlakı üzere yaşasalar, dünyada ne kötülük, ne hile, ne savaş, ne şiddet ve ne de zulüm kalırdı. Bunun için, mükemmel bir insan olmaya gayret etmek lazımdır.

kolaygelsin 04.12.2003 10:30

"Din, güzel ahlaktır."

İyi insan, iyi ahlaklı insan demektir. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
"Ahlakınızı güzelleştiriniz." [İbni Lal]
"Sizin imanca en güzeliniz, ahlakça en güzel olanınızdır." [Hakim]
"Ben güzel ahlakı bildirmek için gönderildim." [Beyheki]
"Güzel ahlak, senden kesilen akrabanı ziyaret etmek, sana vermeyene vermek, sana zulmedeni affetmektir." [Beyheki]
"Din, güzel ahlaktır." [Deylemi]
"En faziletli mümin ahlakı en güzel olandır." [Tirmizi]
"Mallarınızla herkesi memnun edemezsiniz. Güler yüz ve tatlı dil ile, güzel ahlakla memnun etmeye çalışınız!" [Hakim]
"Yumuşak davran! Sertlikten sakın! Yumuşaklık insanı süsler, çirkinliği giderir." [Müslim]
"En iyi kimse, huyu en güzel olandır." [Buhari]
"umuşak huylu kimseye, dünya ve ahiret iyilikleri verilmiştir."[Tirmizi]
"Halka kolaylık,yumuşaklık gösteren Müslümanın cehenneme girmesi haramdır."[İ. Ahmed]
KIZMA SİNİRLENME
Bir kimse Resulullahtan nasihat isteyince "Kızma sinirlenme" buyurdu.Birkaç kere sordu, hepsinde de"Kızma, sinirlenme" buyurdu. (Buhari)

Güzel ahlak hakkında İslam âlimleri buyuruyor ki:
Her binanın bir temeli vardır. İslamın temeli de güzel ahlaktır. Güzel ahlak; güler yüzlülük, cömertlik ve kimseyi üzmemek demektir. Güzel ahlakın en azı, meşakkatlere göğüs germek, yaptığı iyiliklerden karşılık beklememek, bütün insanlara karşı şefkatli olmaktır. Güzel ahlak, Yaratandan dolayı, yaratılanları hoş görüp, onların eziyetlerine sabırdır. Bir müslümana çatık kaşla bakmak haramdır. Güler yüzlü olmayan mümin sıfatlı değildir. Herkese karşı güler yüzlü olmalı. Kısacası Müslüman, hasreti çekilen insan demektir.

04.12.2003 14:34

o.T.

elin gavuru ilim metodiyle islamin hükümlerini tasdik etsin, ama bizim gazel yakan müslümanlar islam davasini akil ve mantiktan arindirmaya yönelsin... be kardesim, degerlendirmelerinle islam adini konustugunu zannetmiyorsun insallah. emin ol, ard niyetli ve biraz bilgili biri seni bu ifadelerinle duvara civilerde bir milim kimildayacak alan bulamazsin... gayrimüslim bir iktisatcinin bile hayran oldugu zekat gibi tamamen akla dayanan iktisadi konuda bile akil disi, güya ask ve vecde dayali (m)izahini da yersiz buluyorum. senin aklini, dogrusu idrak kapasiteni asiyor diye islam davasinda akla uygun cözümler aramamamiz mi gerekiyor? böyle birsey olamaz ya!.. gazel yakmaya devam, sana kolaygelsin.

cidam 04.12.2003 17:51

Islam akil dini mi, degil mi?

degerli kolaygelsin, sana "sen" diye hitap ediyorsam, bu, senin de bana "sen" diye hitap edebilmen anlamina gelir. Yok, "resmiyeti" korumak istiyorum, diyorsan, olay farkli tabii.

&gt Zaten emirler akıllı insanlar için geçerlidir.

Kelimelerini daha özenli secsen, iyi olur. Her mümeyyiz, akilli degildir. Ayrica emir kavramini farkli algiladigimizi düsünüyorum. Senin "emirlerin", dogma misali, kati bir zorunluk icermekte. Oysa dinde (Islam`da) zorlama yoktur!

Yazini tek tek ele almaktansa, basit bir soru yöneltmek istiyorum sana: Islam dini, akil dini midir?

"Dini anlamaya akil yetmez" yazdigina göre, cevabin da hayir olacak herhalde. Bense Islam`in akil dini olduguna inaniyorum. Islam dininde, aklin esas alindigina inaniyorum! Dinde ön görülen, ne olursa olsun, mantiga, bir gerekceye dayanmali.

"degerli kolaygelsin, sana “sen” diye hitap ediyorsam, bu, senin de bana “sen” diye hitap edebilmen anlamina gelir. Yok, “resmiyeti” korumak istiyorum, diyorsan, olay farkli tabii.

&gt Zaten emirler akıllı insanlar için geçerlidir.

Kelimelerini daha özenli secsen, iyi olur. Her mümeyyiz, akilli degildir. Ayrica emir kavramini farkli algiladigimizi düsünüyorum. Senin "emirlerin", dogma misali, kati bir zorunluk icermekte. Oysa dinde (Islam`da) zorlama yoktur!

Yazini tek tek ele almaktansa, basit bir soru yöneltmek istiyorum sana: Islam dini, akil dini midir?

"Dini anlamaya akil yetmez" yazdigina göre, cevabin da hayir olacak herhalde. Bense Islam`in akil dini olduguna inaniyorum. Islam dininde, aklin esas alindigina inaniyorum! Dinde ön görülen, ne olursa olsun, mantiga, bir gerekceye dayanmali.

"Dinimiz nakle dayanır." yaziyorsun. Ilk bakista dogru gibi gözükse de, nakilden ziyade, tekvildir Islam`da esas alinan.
Din asla akil ile celisemez. Dolayisiyla dinin hükümlerini hayat sartlarina/zamana göre yorumlamak gerekir.

cidam 04.12.2003 17:53

bir de

&gt KABUL ETMEK BEĞENMEK icabeder

insan, dini gerekceleri kendi hür iradesiyle yerine getirmeli/getirmek istemeli. Aksi takdirde hic bir degeri olmaz.
Kisacasi hic bir sey icab etmez, cünkü dinde zorlama yoktur. Insan, bizzat kendisi istedigi icin, yapmali bazi seyleri

04.12.2003 20:22

;o))

katilma

hayret !! ;)))

04.12.2003 21:17

ach jaaaaa....

wie schööööön. ein schönes bäumchen abhacken (gibt ja genug davon), schön aufstellen, ihn mit vielen bunten sachen schmücken, ganz oben auf der spitze des baumes ein sternchen aufstellen, unten die geschenke ......

und dann alle zusammen:

"o tanneenbaum, o tannenbaum, ...."

helal olsun be. ne kadar güzel adet.

YA RAB, bizi agaca tapanlardan eyleme,
bizlere AKIL VE FiKiR ihsan eyle, iSLAMIN HAK YOLUNDAN AYIRMA.......(amin)

cidam 04.12.2003 21:27

ich vergesse jedesmal, dass

es viele hier gibt, die das Gelesene, aus welchen Gründen auch immer, nicht richtig verstehen.

Bei mir ging es um einen Plastikbaum, wusste gar nicht, dass der neuerdings auch aus der Erde "entspringt".

Unter anderen Umständen wäre der Umweltfaktor ein gutes Argument, aber irgendwie sagt mir mein Gefühl, dass Du einfach nur etwas hervorbringen wolltest.

Und noch was, bis jetzt haben wir die Geschenke noch nie unter dem Baum verstaut. Aber keine schlechte Idee vielleicht stelle ich dieses SYLVESTER die Geschenke einfach mal unter den Baum. Sieht bestimmt toll aus. Oder um es so auszudrücken, wie unsere Kleine: Wunderschön.

04.12.2003 21:39

oh entschuldigung,

dann ist ja die sachlage eine ganz andere...

05.12.2003 00:24

amin (!!!!) o.T.

ohne Text

05.12.2003 00:26

*gg* o.T.

ohne Text

05.12.2003 00:34

(!)

du stellst pünktlich zur weihnachtszeit einen CHRISTbaum auf und willst und erzählen dass das mit dem christentum nichts zu tun hat?

frag deine nachbarin,WAS sie da zu weihnachten eigentlich feiern.

isin icine cevre koruma falan katarak konuyu saptirma.

übe deine tätigkeit als missionärin welcher sekte oder religion auch immer WOANDERS aus.

burdan git artik.rica ediyorum.

sadece kafalari degil,migdeleri de bulandiriyorsun.

05.12.2003 00:36

und?

schließt diese tatsache die wichtigkeit des kopftuches im Islam aus?

ja oder nein?

cemdean 05.12.2003 01:33

Ihr seid so dumm und ignorant!

Jetzt ist wohl Cidam ein schlechter Anhänger des Islams, weil er den Weihnachtsbaum einfach nur "schön" findet!
Wenn ich Menschen wie Dich und intellecta sehe, kommt mir immer der Begriff "Götzendiener" in den Kopf! Ihr betet zwar einen Gott an, aber nicht den, der sich "Allah" nennt und den den "friedlichen" Koran hinuntergesandt hat...
Merkt Ihr eigentlich gar nicht, wie intolerant ihr seid?

cemdean 05.12.2003 01:34

Allah lass Hirn regnen.......

.... und bevorzuge Hannibal Intellector......

05.12.2003 09:30

o.T.

vorurteilhaften Menschen zeigt es garnichts, zumindest nichts positives...
aber ist es denn schlimm....jemanden gleich deswegen fundemantalistische Eigenschaften zuzuschreiben ist schwachsinnig...

05.12.2003 09:33

o.T.

natürlich ist es traurig, dass sie gerade wegen ihren Kopftuch arbeitslos ist aber das ist abänderlich, dass Menschen auf Grund "Symbole" Menschen beurteilen...nun das ist aber kein Grund den Glauben aufzugeben. das Kopftuch wird nicht umsonst getragen, es ist auch keine Provokation, aber man sollte doch Prinzipien haben...

cidam 05.12.2003 12:00

Nicht dafür,

schliesslich gewöhnt man sich im Laufe der Zeit daran, dass manche nicht wirklich auf den Inhalt eingehen (können)

cidam 05.12.2003 12:04

Ach Cem....

lass ihnen doch den Spass, insbesondere unserer Cybernoxe.
Allerdings würde ich sie nicht, als intolerant bezeichnen, um intolerant zu sein, muss man erst einmal seriös sein/die betreffende Meinung wirklich vertreten. Oppurtinisten können nur so tun, als wären sie tolerant, bzw intolerant....

cidam 05.12.2003 12:09

Also ich finde es amüsant

Ihre Bemerkungen zu kommentieren, ist es mir in der Regel zwar nicht wert, aber witzig finde ich sie schon irgendwie.
Sie zeigen immer wieder, dass sie einfach nur überfordert ist, wenn es um Textverständniss geht. Na ja, und davon mal abgesehen, dass das Thema fast immer verfehlt, die Art der Kommentare sagt doch auch schon alles...

Also mein Tipp an dich und alle Anderen: Ignorieren!

cidam 05.12.2003 12:14

Ein Kopftuch alleine sagt gar nichts aus

Du schriebst:
&gt ja aber wichtig ist auch zu zeigen, was man denkt und hinter der eigenen Meinung standhaft zu stehen...ein Kopftuch zu tragen zeigt dies...

ich schrieb:
&gt - dass sie eine Fundamentalisten ist?
- dass sie zum Tragen des K. gezwungen wurde?
- dass sie ohne böse Absichten, einfach ihre Glaubensvorstellung ausleben möchte?

Nicht jede Kopftuchträgerin ist gleich. Der Mensch unter dem Kopftuch ist immer ein Anderer....

- - - - - - - - - - - - -

Ein Kopftuch alleine sagt nichts über eine Frau aus. Unter jedem Kopftuch steckt ein anderer Mensch, sowohl die Motivation zum Tragen des K., als auch die Charaktereigenschaften können sich extrem unterscheiden. Ich hoffe, jetzt habe ich es verständlicher formuliert....

cidam 05.12.2003 12:24

Mit "Religiosität" auf Männerfang

Es ist doch immer wieder witzig zu sehen, dass es Frauen gibt, die sich mit Religion vermarkten.
Entdeckt man einen Mann, der einem gefällt und es kommt zu einem näheren Gespräch, wird jedesmal betont, wie religiös man doch ist. Man will den Mann damit vermutlich einfach nur locken, á la "ich bin eine zum Heiraten".
Ich finde so was erbärmlich, obwohl Religion wird von so vielen Gruppierungen instrumentalisiert, wieso also nicht auch von Frauen, ohne Persönlichkeit.

Ob, oder wie, religiös Mann oder Frau ist, stellt sich im Laufe der Zeit von selbst heraus. Da ist es unnötig/scheinheilig es auf das Extremste immer wieder selbst zu betonen....

cemdean 05.12.2003 12:29

Hast schon recht......

..... Das ist schon ein Automatimus bei dieser Dame, zu sagen, was nicht zum Thema passt und aus dem "Trend" heraus sinnloser Dissident zu sein...

voli 05.12.2003 13:14

schön dumm!!!

Wozu lernt man sich denn kennen??? doch nur um herraus zu finden ob man zueinander passt!! Schlieslich muss man den Rest des Lebens mit seinem Partner verbringen und mehr noch man will wahrscheinlich eine Familie gründen..... Es kommen also eine Unmenge an Problemen auf einen zu; umso wichtiger ist es doch, das man mit seinem Partner einiger maßen harmoniert, damit das ganze nicht von vornerein zum scheitern verurteilt ist. Schön dumm wenn man sich was vorspielt....denn dieses Spiel muss man dann den Rest des Lebens spielen und wenn man damit aufhört ist der Stress schon vorprogrammiert!!!!

eysevgili 05.12.2003 13:19

Zekat Konusunda

Kolay gelsin"e katiliyorum.
Gayr-i müslimler de vergi veriyor. onlar zekat vermis oluyorlar mi ?
Zekat konusunda birseyler söylemek istiyorum. Zekati öyle ya da böyle söke söke alir Allah. Zekatini vermeyen müslümanlarin basina kaza gelir,hasta olur, birseyi çalinir vesaire yani o zekat parasi öyle ya da böyle çikar müslümanlardan. Ama güzel olan müslümanlarin payina düsen zekati vermesidir. Zekat görünüste insani fakirlestirir gibi görünse de gerçekte müslümanlarin malinin sigortasidir. Hiçbirimiz Allah (cc)"tan daha zengin degiliz. Daha bilge de degiliz. Nasil ki gülü ve diger agaçlari budariz daga gür olsun, daha iyi meyva versin güçlensin diye ...iste zekat da öyledir. Oysa görünüste gülü ya da agaci budamakla onu küçültüyormus gibi oluruz ama gerçek öyle degil onlarin daha iyi olmasi için onlari buduyoruz.
Peygamber Efendimiz döneminde de Osmanli Devleti döneminde de müslümanlar hem vergi veriyordu hem de sadaka hem de zekat.
Vergi içinde yasadigimiz ve da üzerinde seyehat ettigimiz devletlere karsi olan borcumuz oysa zekat ve fitir sadakasi gibi borçlarimiz Allah (cc)"aolan borçlarimizdan. Vergimizi istesek de istemesek de ödüyoruz oysa Allah (cc)"a olan borcumuzu öderken ayak sürüyoruz sanki Allah (cc)"in huzuruna hiç çikmayacakmisiz gibi.
SAYGILAR

cidam 05.12.2003 13:48

Tja, haupsache Ring am Finger

über den Rest kann man sich später noch Gedanken machen. Und wenn s gar nicht geht, lässt man sich halt scheiden.

Mit deinem "dumm ist es", hast du vollkommmen recht, denn nichts anderes ist es, wenn Frau sich darauf fixiert einen Mann abzubekommen.

burcu 05.12.2003 14:13

Super Beitrag! o.T.

ohne Text

burcu 05.12.2003 14:14

nach dem motto

ben "namuslu" bir kizim

*g*

eysevgili 05.12.2003 14:55

KISA KISA

Merhabalar
mümeyyiz = temyiz kudretine (iyiyi kötüden ayirt edebilme yetenegine) sahipolan kisiye denir. (Hukuk fakültesinde öyle ögrendik)
Dinde zorlama yoktur cümlesini dogru anlayalim lüften; "Dinde zorlama yoktur"dan kastedilen hiçkimse din degistirmek için zorlanmaz yani müslüman olmasi için kimseyi zorlayamayiz o cümle bu anlamdadir. Ama bir kimse kendi hür iradesi müslüman olduktan artik bir takim seylerden sorumludur ve gerektiginde de zorlanabilir.Çok basit bir örnek:Birisi Almanya"ya geldi ve Alman vatandasliginageçti nasil ki otomatikman Almanya"da bir vatandasin uymasi gereken tüm kurallardan sorumlu olur.Birisi TR"ye tatile geldi havaalanindan ya da SINIRDAN giris yaptigi anda TR"nin tüm hukuk kurallarindan sorumlu olur. Bir ise girersiniz ordaki kurallara uymak zorundasiniz. Bir ünv"de ögrenime baslarsiniz bu bir takim sorumluluklar getirir. iste bunlarda oldugu gibi de bir kisi müslüman olduktan sonra islam"in bütün emirlerine uymak zorundadir.
Zaten islam"in manasi "teslim olmak" demektir.
Gelelim akil konusuna
insanin herseyi SINIRLI akli da, görme duyusu da isitme duyusu da...yani SINIRLI bir varlik oldugumuzu kabul edelim ilk önce. islam dininin tüm kurallari akla uygun mudur degil midir , insan akli herseye erer mi ?

Özellikle cennet ve cehennem konusunda, kiyamet günü konusunda akil yaya kalir. O konuda Allah (cc) ve Resulünün (sav) bize verdigi bilgiye itimat etmeliyiz.

Akil konusunda basit iki tane örnek verecegim
Birinci örnek : yemekten önce ve sonra elleri yikamak sünnettir. Peygamber Efendimiz döneminde mikroskoplar yoktu ve mikrop günümüzde oldugu gibi bilinen seyler degillerdi. Ama o gün müslümanlar yemekten önce ve sonra ellerini yikiyorlardi dinimizin geregi oldugu için. Oysa insanlik mikrobu 19.yüzyilda tanidi yani bin küsür yil sonra.

ikinci örnek: Gusül abdesti alirken burnumuza 3 kere su çekiyoruz. Çogu insan,"Zaten tüm vücudumuzum yikiyoruz burnumuza 3 kere su çekmenin ne anlami var ?" diye sorabilir. Daha yeni anlasilmistir ki özellikle cinsel münasebetten sonra asiri isinan beyni tekrar sogutmanin tekyolu burundan soguk su çekmekmis. insanlik gusül abdesti alirken buruna su çekmenin hikmetini 14-15 yüzyil sonra ögrendi.

Yani demek istedigim islamdaki her bir emrin hikmetini aramak yerine "islam"in kelime manasinda oldugu gibi" islamin emirlerine teslim olmaliyiz. Zaten emirlerdekibütün hikmetleri anlamak için -haşa-Allah olmak lazim çünkü o emir ve yasaklari koyan bizzat Allah cc)"in kendisi.
Örnegin namazi spor olsun diye ya da çok yararli diye kilarsak yani hikmeti için kilarsak bunun dünyada faydasini görsek de ahirette mükafatini göremeyiz.
------
Sonuç olarak insan duyu organlari ile akli ile SINIRLI bir varliktir ve SINIRSIZ bir ilim sahibi olan HZ. ALLAH"in emir ve yasaklarinin hikmetini "tam olarak" kavramaya yetmez.
-----------------------------------
Aklimizi hem dünyamizi hem deahiretimizi mamur etmek için kullanmaliyiz.
"Akilli insan aklini kullanir ama daha da akillisi baskasinin aklini da kullanir yani onlarin tecrübelerinden istifade eder.
------
SAYGILAR

kolaygelsin 05.12.2003 15:23

ÂH YAZIK!

ÂH YAZIK!
Ömrüm boş şeylerle geçti, âh yazık!
Yarını hiç düşünmedim, âh yazık!

Hep havaya bina kurdum, şaşkınca,
din temeli çürük oldu, âh yazık!

Affı sonsuzdur diyerek, pek azdım,
"Kahhâr" ismini unuttum, âh yazık!

Daldım günâha, yapmadım hiç hayr
niçin doğru yoldan saptım? Âh yazık!

Mal için, makam için hep uğraşdım,
sonsuz nimetlerden oldum, âh yazık!

Yol bozuk ve karanlık, önde şeytân,
günâh ağır, ağlarım hep, âh yazık!

Hesâb defterimde yok bir iyilik,
nasıl kurtulur bu Hâlid? Âh yazık!

Mevlana Halid Bağdadi hazretleri

05.12.2003 15:40

o.T.

ich bestreite auch keineswegs, dass es wichtig, was man innerlich denkt und fühlt... es gibt viele junge Mädchen, die gezwungen werden, K. zu tragen aber auch viele, die es freiwillig tun.deshalb muss man nicht gleich alle in einen Topf schmeißen und das Kopftuch in jeder Hinsicht negativ dastellen....

eysevgili 05.12.2003 16:33

KolayGelsin bu arkadaslar ne diyor ?

Bir tercüme etsen biz de anlasak
saygilar

cidam 05.12.2003 16:49

Türkce özet

Kimi bayanlarin, erkek tavlamak icin, dini alet ettiklerinden bahsediyorduk.

Her firsatta, hele hele yeni birisiyle tanisinca, ne kadar dindar oldugunu dile getiren bayanlari pek inandirici bulmadigimi belirtmistim.
Tek amac o erkegi "ayarlamak".
Kimin ne oldugu er ya da gec zaten belli oluyor, olduk olmadik yerde "ben dinime cok bagliyim" demek gereksiz, hatta ikiyüzlülükten baska bir sey degildir.

Bu sekilde davranan bayanlarin da saglam bir kisilige sahip olduklarina inanmiyorum. "Koca bulma" takintilari var gibi....

cidam 05.12.2003 16:52

aynen öyle :-)

digerleri namussuz oluyor bu durumda, degil mi :-)

cidam 05.12.2003 16:53

Hoe?

Sag mal, genau das schreibe ich doch die ganze Zeit. Man kann über keine Kopftuchträgerin pauschal urteilen, jede ist anders.

Alle Zeitangaben in WEZ +2. Es ist jetzt 09:19 Uhr.